ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy można zamontować pompe ABS w MKVII z silnikiem 1.4 na wtryskach? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. . .

pewnie że można

- Zapomnij
- Nieopłacalne
- Taniej wyjdzie sprzedać i kupić z ABS.
- Już byli tacy którzy kupili "golasa" a potem tanim kosztem marzyli o klimie czy ABS.

pozdrawiam
Arturek
P.S. Czy się da to jedno, a czy ma sens to drugie. Czy zapłacisz za to połowę ceny auta? Określ ile jest to dla Ciebie warte, a potem zadzwoń do mechanika ile to kosztuje.

[ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2007-10-23 12:42:21 ]

Nooo i wygodniej się bez absów jeździ

ale kolega pytal tylko o montaz pompy a nie calego ukladu ABS ? bo jesli chodzi o caly uklad to wymiana pompy to bedzie 1/100 tego co bedziesz musial zrobic ja tez jestem przeciwnikiem ABSu - zle sie z tym jezdzi, a kwestia poprawy bezpieczenstwa jest mocno dyskusyjna

Ja osobiście kocham ABS Zarypista sprawa w każdym aucie hamowanie o wiele skuteczniejsze , koła się nie blokuja w zimie bajka ...jak jeździłem 4 miesiące autem ojca bez ABSu ( ostatnią jego maszynką bez tego wynalazku ) to rozwaliłem go (essiego kombi zresszta ) jak tylko pierwsze przymrozki chwyciły , teraz mam KM 6 niestety bez ABSu i wiele bym oddał żeby go mieć a auto wizualnie baaardzo mi sie podoba także też chętnie bym założył i cały czas nad tym myślę

Przepraszam za lekki off topic... mam pytanie: czy w autach sportowych typu wrc jest abs?

Cytat:
2007-10-23 14:44:54, _Maly_ pisze:
Przepraszam za lekki off topic... mam pytanie: czy w autach sportowych typu wrc jest abs?

nie ma.

Kozik nie masz sie czym chwalic - lepiej naucz sie jezdzic, a nie wyreczaj sie zawodną i ogłupiającą elektroniką.

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-10-23 14:58:59 ]

Cytat:
2007-10-23 14:54:04, maciek701 pisze:
nie ma. Kozik nie masz sie czym chwalic - lepiej naucz sie jezdzic, a nie wyreczaj sie zawodną i ogłupiającą elektroniką. [ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-10-23 14:58:59 ]

Kolega widzę jest mistrzem kierownicy i zawsze mu wszystko wychodzi ..... troche źle to ująłem pisząc że rozwaliłem.... stuknąłem lekko w auto jadące przedemną które zatrzymało się przed światłami ( miało ABS) ja już nie zdążyłem się zatrzymać bo był lód na ulicy , facet zatrzymał się idealnie przed linią, moja droga hamowania rozpoczęta była mniej więcej na tej samej odległości i była dłuższa,ponieważ prześlizgałem się po ulicy po tym jak koła się zablokowały....to tyle o mnie.... reasumując ja jestem za ABSem ,chociaż faktycznie ograniczają one kierowce kiedy chce się hmm...poszaleć....

Powiem tak abs fajna sprawa ale w essach on jakoś dziwnie działa tzreba się do niego przyzwyczaić.Przyznaje czasem się przydaje

1.
Cytat:
2007-10-23 14:44:54, _Maly_ pisze:

Odpowiem pytaniem - a ilu na forum jest mistrzów kierownicy (nie pytam o "mistrzów" po jednym głębszym)
2. Jeśli ktoś mówi, że jest 20% przypadków kiedy ABS pogarsza sytuację, to ja odpowiadam:
- w takim razie ktoś kto ma ABS ma 80% szans na przezycie, a ktoś bez ABS tylko 20%
Wybór należy do Ciebie
3. Całkiem inna kwestia to opłacalność instalowania ABS w samochodzie bez tego wynalazku!

no a jak masz ABS z EBD, ASR, DSC, TC, PRI, VBG, CDGT i jeszcze MPI to masz juz 99% szans na przeżycie

Cytat:
2007-10-23 15:54:04, maciek701 pisze:
no a jak masz ABS z EBD, ASR, DSC, TC, PRI, VBG, CDGT i jeszcze MPI to masz juz 99% szans na przeżycie

Wiem, że są tacy dla których tylna wycieraczka jest zbędna bo przecież jedzie się do przodu.
Kierunkowskazy są też zbedne - niech inni uważają jak ja jadę

kliknij - "tylna wycieraczka to obciach"

[ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2007-10-23 16:21:17 ]

powiem jedno: ja w escorcie wylaczylem ABS bo mnie wku** niemilosiernie!! na suchym asfalcie wogole nie chcial samochod hamowac!! tylko bylo tryt-tryt-tryt-tryt a samochod jechal i jechal jak wyciagnelem bezpiecznik od ABS i pierwsza proba to myslalem ze samochod deba stanie tylko ladne 4 czarne slady zostaly za mna a ile dymu z ABS nie zaznasz tego

Dyskusja po moim poscie zmienila widze zupelnie trajektoria lotu
Moje pytanie bylo powazne, bo nie wiedzialem tego, teraz juz wiem skad ten zachwyt u niektorych brakiem ABS'u...

"W wyscigach sie jezdzi bez abs, bez tapicerki, bez radia" - nie badz lamerem, tez tak zrob!

Jesli chodzi o montaz ABS w innym aucie - ja bym montowal, kwestia tylko ile to wyniesie i jak uzytkownik ktory chce to zrobic podchodzi do swojego auta.
Ja gdybym nie mial to bym napewno zamontowal, jak wiele innych rzeczy ktore montuje lub mam zamiar bo uwielbiam swoje auto i nie planuje go nigdy sprzedac

[ wiadomość edytowana przez: _Maly_ dnia 2007-10-23 16:48:34 ]

Cytat:
2007-10-23 16:38:00, pytlar pisze:
na suchym asfalcie wogole nie chcial samochod hamowac!! tylko bylo tryt-tryt-tryt-tryt a samochod jechal i jechal

Obawiam się że do zrobienia zawieszenie i / lub amortyzatory. Koła nie trzymają się jezdni i dlatego włącza się ABS. Normalnie na suchym nie ma prawa.

tak, kazdy kto ma wycieraczki z tylu tapicerki w srodku i ABS jest lamerem ! dokladnie takie sa moje poglady co poniektorzy to sie niezle znaja na ludziach ahahahah
niektorym to by sie przydala jeszcze jakas elektroniczna kontrola mozgu, co by chronila przed pisaniem takich glupot ..

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-10-23 17:28:39 ]

Haha ten link mnie dobił:
przeciez auta wysokiej klasy i ciezarowe nie posiadaja wycieraczek
a mimo to jakos jezdza

A po ch** komuś wycieraczka z tylu w tirze? buehehhehhehehe

A co do ABSu, to jak ktoś "czuje" hamulec to mu ABS nie jest potrzebny... i często ma lepszą drogę hamowania bez ABSu niż z ABSem
A poza tym ABS sie psuje

tak, ale w zimę, przy większej prędkości, jak hamujesz, to prędzej obróci autko A jaki były koszt założenia z robocizną? I może ktoś z was mieszka na ślasku, jest mechanikiem i by chciał się tego podjąć?

Cytat:
2007-10-23 17:21:05, Arturek pisze:
Obawiam się że do zrobienia zawieszenie i / lub amortyzatory. Koła nie trzymają się jezdni i dlatego włącza się ABS. Normalnie na suchym nie ma prawa.

mialem pierw normalne zawieszenie a pozniej sportowe i zawsze bylo to samo!!;] no jedynie na lodzie przydawal sie abs bo czasem odruchowo hebel do dna a wtedy samochod swoje