MotoNews.pl
11 Montaż walcowej butli pod odpowiednim kątem (197901/0)

Montaż walcowej butli pod odpowiednim kątem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kupiłem już butlę 315/60l i mocwanie, planuje to przykręcić do sklejki którą najpierw przykręce do podłogi bagażnika.

Natomiast chodzi mi o kąt pod jakim będzie wielozawór, powinien być pod kątem 30 stopni, rozumiem od płaszczyzny podłogi, czy może od pionu?

I teraz, macie jakieś patenty jak to dokładnie ustawić? np pomyslalem aby wykorzystać tą plastikową pokrywkę która zatyka mi otwór na wielozawór, i centralnie wbić tam długi gwóźdź, tak aby prostopadle był do tej pokrywki.

Na czubku gwoździa zaczepić nitkę z ciężarkiem. I teraz wydrukuję sobie na kartce kąt 30 stopni i przyłożę do tego gwoździa i nitki, butlę tak odchylę aby kąt pomiędzy gwoździem a nitką był taki sam jak ten wydrukowany wzorzec.

jesli macie jakieś inne patenty to zgóry dzięki za sugestie!

Jeśli masz dedykowany do tej średnicy zbiornika wielozawór to zauważ, że pływak w swoim górnym położeniu wypada w pobliżu płaszczyzny symetrii zbiornika. To powoduje że przekręcenie zbiornika od tych 30 stopni o 5 stopni w dół czy w górę niewiele zmienia.
Mówiąc prościej, nie przejmuj się tak mocno geometrią.

dzieki za odpowiedz! wielozawór mam własnie do tej butli, 315 , ale ten kąt 30 stopni myslalem ze trzeba dokładnie ustawić. w necie znalazłem nawet jakieś specjalne przyrządy kątomierzem.

Właściwie to producenci powinni na wielozaworze umieszczać małą poziomicę, takie jak są np w statywach do aparatów fotograficznych, nawet tych za 20zł. Koszt mały a jakby ułatwił montaż wielozaworu.