Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-10-23 15:23:25 Nie ma sie co zastanawiac, przy 110 km skrzynia i przeguby nie wytrzymaja, wiec nie ma nawet co probowac, (skrzynia ledwo daje rade przy 60km) wiec daj se siana. Prędzej połączysz skrzynke z motoru z jakims reduktorem i/lub dyfrem, ale wtedy odpada wsteczny bieg. Generalnie problem jest na maxa zlozony i kazde potencjalne rozwiazanie problemu generuje piec nastepnych. Problem bylby bardzo powazny nawet bez wymogu zmieszczenia sie w komorze silnika. Pomijajac co by sie stalo z buda przy silniku 110 patatajow. Moglbys probowac hydraulicznie przeniesc naped ale to z kolei koszt rzedu dziesiat tysiecy EUR. Idz na grzyby.
PEACE ![]() |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2007-10-23 15:44:22 Może pokombinuj ze skrzynią od zochy 750 abo od szkodliiaca 120 9V-biegów) - może być lepsza niż malanowska ale nie widziałem takiego rozwiązania na żywca. Jak co skrzynkę od zochy mam
ALE POMYSŁ WARIACKI MASZ I TAK... [ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2007-10-23 15:45:11 ] |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-10-23 15:48:52 Zawsze można połączyc silnik motoru ze skrzynia z ruskich motocykli jak Dniepr czy M72 bo tam wsteczny bieg jest seryjnie ![]() |
![]() MaLi Fiat 126p Leicester, UK | 2007-10-23 15:50:24 Jesli sa 500 z silnikami motocyklowymi mieszczacymi sie w komorze, majace prawdziwy dyferencjal i wsteczny to ja nie widze problemu by wreszcie ktos tego dokonal w 126ce.
Edit: tak na zacheta "Troche literatury" Sam duzo nad tym myslalem ale chyba za leniwy jestem na takie wyglupy ![]() Edit2: Znajomy na prace dyplomowa robil pojazd napedzany silnikiem motocylkowym. Silnik z MZ 250 (o pojemnosci zredukowanej do 200cm3) byl polaczony ze skrzynia biegow od trabanta. Jako ciekawostke podam, ze zmiana biegow w skrzyni MZki odbywala sie za pomoca elektromagnesu. [ wiadomość edytowana przez: MaLi dnia 2007-10-23 16:02:15 ] |
![]() Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2007-10-23 15:55:28
HEMI. Chodzi jeszcze o w miare bezawaryjne przełączanie biegów, skrzynia z motocykla może być w tym zakresie kłopotliwa, ale rozwiązanie z przednionapędowcem to może być nawet to, sterowanie na cięgnach... |
![]() MaLi Fiat 126p Leicester, UK | 2007-10-23 16:54:25 Taka jeszcze jedna uwaga Panowie:
ograniczeniem w skrzyni jest moment obrotowy a nie moc |
![]() 34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2007-10-23 17:12:17 Szwagierczak miał silnik z hondy i skrzynię maluchowską
i prawie 100 kucyków Trochę opisu Góra św. Anny XXX lecie toru Poznań |
![]() Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2007-10-23 17:23:28 a może dobrym rozwiązaniem by było (i mi się wydaje najbardziej nieskomplikowanym w tym całym zamieszaniu ![]() ![]() |
![]() TomcatT4 CCS/Xsara II/Impreza ... Wrocław/Warszawa | 2007-10-23 17:41:42 Takie rozwiązanie pewnie też odpada:
http://www.zcars.org.uk/mini/conversion.htm [ wiadomość edytowana przez: TomcatT4 dnia 2007-10-23 17:42:18 ] |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-10-23 19:49:44
czru,czru, ale jak zauwazysz 500 ma reduktor lancuchowy, a autor zdaje sie zaznaczyl, ze to go nie interesuje po drugie, 34 napisal ze szwagierczak polaczyl silnik scigacza z maluchowa skrzynka, ale 1. skrzynia na bank jest wzmocniona i to ostro i 2. ciezko to nazwac rozwiazaniem do jazdy na codzien po trzecie masz racje, ze ograniczeniem skrzyni jest moment, ale: jesli chcesz polaczyc silnik+skrzynia z motoru ze skrzynka maluchowa (a chyba silnik i skrzynia to jedno cialo w motorze) to wtedy masz moment zredukowany na skrzyni maluchowej (czyli jakies 60-80Nm RAZY PRZEŁOŻENIE I-ego biegu), lub jesli silnik jamis cudem bezposrednio polaczyc ze skrzynia przy 12000obr/min skrzynka wyskoczy przez tylna klape. a po czwarte to co do wyscigow pojazdow z silnikami od motocykla (na jakies juwenalia zdaje sie) to byly to jedne z wiekszych drutow jakie widzialem ![]() |
![]() stefanax 126p Poznań | 2007-10-23 19:51:40 34 malec szwagierczaka nie ma skrzyni maluchowej. tam jest seria skrzynia od motoru i przeniesienie napędu łańcuchem. półośki z przegubami i kielichami od malca. Po poznianiu tak przeszło 10 lat temu jeździł maluch z silnikiem hondy. właśnie z 750 vfr. został wykożystany ten silnik bo jak wiadomo jest któtki i zmieścił sie z tylu. to jedno foto na którym widać silnik w komorze
SILNIK 750 VFR był w czerwonym maluchu i był połączony ze skrzynią biegów od malucha. Udało mi się kiedyś z kolegą dotrzeć do tego gościa co go miał, mieszkał w rokietnicy pod poznaniem. silnik był przykrecany do flanszy już dokladnie nie pamiętam jak, ale powiedzmy że coś w stylu tak jak obecnie silniki 900, 1.1 czy też 1.2. Na wyjściu ze skszyni biegów od motoru zamiast zębatki na łańcuch miał dorobioną taką cześć do której było przykrecone koło zamachowe od malucha (jak dobrze pamiętam, to było tak jak napisałem ok 10 lat temu) skrzynia od motoru była zablokowana na 4 biegu bo jak nam tłumaczył konstruktor jest wtedy przeniesienie obotów z silnika 1:1. pytalismy sie o to jak wytrzymuja przegóby, póloski itp. do chwili jak sie kółek nie kreciło jakos dawało rade, ponieważ moc w motorach jest spora ale momentu nie ma aż tak dużego, a to jest najbardziej niszczące. problem był wtedy z tarczą sprzęgła bo czasami nie wytrzymywała obrotów |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-10-23 20:20:22 kurcze jakie to fajne mity chodzą o aucie szwagierczaka, silnik tam jest centralnie wiec skrzynia maluchowska nie ma tam prawa bytu. O maluchu którym słyszał stefanax jakoś nie słyszałem a zdjęcie troszke jest starsze niż 10lat wiec a do tego ktoś podpisał że to jest szwagierczaka hmmm wiec zapewne jakiś kolejny mit ktoś gdzies tam puścił w świat. |
![]() MaLi Fiat 126p Leicester, UK | 2007-10-23 20:43:27
a ja pokazalem przeniesienie napedu za pomoca lancucha do reduktora ze wstecznym i z mechanizmem roznicowym
Oj latwo Ci przychodzi krytyka ![]() Dwa z nich owszem byly drutami (z najrozniejszych przyczyn) - trzeciego uznalbym za niedopracowanego - chlopacy na dwa dni przed zawodami rozkrecili pojazd na czesci zeby go polakierowac - wiec skadali w dosc duzym pospiechu. Biorac pod uwage ilosc zastosowanych patentow w tym pojezdzie chyle czola przed konstruktorami (chociazby wspomniana redukcja pojemnosci). Wez jeszcze pod uwage ze budzet na jeden pojazd wynosil ~500zl. Tyle OT Pozdrawiam Mali |
![]() stefanax 126p Poznań | 2007-10-23 21:01:21 Try3ek to nie że o tym maluchu słyszałem, ja go widziałem i kilku moich kolegów też. pierwszy raz widziałem go jak nas wyprzedzał a później na torze poznań. była giełda samochodowa i jeździł po torze. ścigał się wtedy z corrado g60, no może inaczej, corrado bardzo próbowało go dogonić...
potem ten maluch stał w rokietnicy i ogladałem go. ale to wszystko było ponad 10 lat temu ![]() [ wiadomość edytowana przez: stefanax dnia 2007-10-23 21:13:10 ] |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-10-23 21:09:56
mowisz, ze krytyka przychodzi mi latwo, moze masz racje, jeden z tych pojazdow zapowiadal sie ciekawie (ten z biegami na elektromagnes), i masz racje, pelen szacun za zrobienie czegos takiego takim kosztem, RISPEKT (ale moj wrodzony pesymizm powoduje, ze bede na wszystko patrzyl krytycznie), a co do 500 to fakt, wyglada to calkiem profi, probowalem to zbic jakims tanim argumentem, ale mi nie wyszlo ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-10-23 21:50:29 widać o tym malcu nie słyszałem, ale przy okazji sie popytam może ktoś gdzieś wie co sie dzieje z nim, w końcu takie projekty raczej nie idą do śmietnika jeżeli to jeździło i dawało sobie rade |
![]() stefanax 126p Poznań | 2007-10-23 22:11:17 no ten raczej poszedł na "śmietnik" ![]() jeżeli chcesz się coś wiecej dowiedzieć to podjedz na ulice omańkowskiej tam jest firma co montuje szyberdachy. właściciel też miał kiedyś malca z silnikiem hondy, nawet nie wiem czy nie od tego czerwonego. może widziałeś albo słyszałeś o takim żółtym rażącym malcu, poszerzonym? jeździł po poznaniu baaardzo dawno. własnie od tego gośćia dostaliśmy namiary na tego co miał czerwonego malca z silnikiem z tyłu. podjedz, popytaj to może ci coś więcej powie żeby nie robić za bardzo OT Pozdrawiam |