MotoNews.pl

[accent95] jaki moze byc rozrusznik 0,7kW czy moze byc 0,9kW

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak w temacie ostatnio kupiłem rozrusznik za 100 zł to znaczy nie kupiłęm bo sprzedajacy okazał sie oszustem naszczescie nic nie stracilem.

I teraz pojawia sie problem jaki mozna wsadzic rozrusznik do silnika 1.3?? 0,7kW czy 0,9kW też wejdzie i nic nie bedzie sie działo.

Do accenta 1.3 dedykowany to 0,7kW do 1.5 już 0,9kW.

Interesuje mnie czy po wsadzeniu np 0,9 nie pojawia sie klopoty z rozruchem (inna szybkość rozruchu itp), czy kolo zamachowe moze sie uszkodzić ....

Jak ktos sie orientuje bendix mam do wymiany ile on kosztuje do acc?? Slyszalem ze cos kolo 50-150 zł + robocizna a chyba bardziej oplaca sie kupić nowy rozrusznik - zdaje sie coś kolo 250 zł używka 70-150zł.

Pozdrawiam i dzieki z góry za opowiedzi. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia prosze pisać.

[ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-10-24 15:42:00 ]

0.9 kW chyba jest dedykowany do automatycznej skrzynki, bendliksa są dwa rodzaje na 8 zębów i na 9 zębów i tutaj pewnie będzie różnica między silnikiem 1.3 i 1.5 choć takie samo koło wieńcowe powinno pasować do obydwu wersji

Sprawdzalem bendixy mają po 8 zębów takie same. 0,9 jest dedykowane do 1.5

Do automatycznej skrzyni jest zupełnie inny rozrusznik. Wiec co moze byc te 0,9 zamist 0,7kW jezeli bendixy są takie same i reszta?

Znalazłem w katalogu japan car dwa rodzaje rozrusznika nie mają one za bardzo opisu ale jeden typ był dedykowany do silników benzynowych 1,3 i 1.5 a drugi do silnika crdi czyli pewnie jakiegoś diesla. A jak jest naprawdę to do końca już sam nie wiem (katalog do ściągnięcia ze strony jcauto)

OK dzięki czyli zapewnie nic nie przeszkdza w 0,9kW skoro jest jeden dla 1.3 i 1.5

Ten mocniejszy pewnie jest do diesla 0,2 kW to róznica dla większego stopnia sprężania.

W ponym z silnikiem 1.5 był zamontowany rozrusznik 0.9 kw (stwierdzone naocznie) tak więc i w accencie powinien pasować.