Chłodnica do 1,5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam koledzy
Szukałem w wyszukiwarce ale nie znalazłem tego co chciałem a mianowicie, muszę kupić chłodnicę bo już plastik sparciał. W sklepie facet pyta mnie o wymiary wiec miarka w ręke i mierze 640x380x35 cena 400 zł ale mówi ze ma chłodnice o mniejszych wymiarach czyli 635x380x24 za 200 zł juz lepiej ale tu moje pytanie czy moze być mniejsza???? czy bedzie pasować i dobrze chłodzić???? ewentulanie jaka kupic, może ktos zna numery...
Z góry dziekuje i pozdrawiam Maksimus

Do mojego 2,0 bez problemu pasowała chłodnica od nexii za 270 zł bodajże. Inne są tylko króćce do zbiorniczka wyrównawczego i trzeba zaślepić dodatkowy otwór czujnikiem (najlepiej od poloneza). Żaden to problem a oszczędność znaczna. Poza tym pasowała idealnie. Prawdopodobnie facet proponuje Ci coś od nexii.

Ale obawiam sie czy te 11 mm w grubości nie robi większej różnicy czy wszystko będzie chodzić jak należy, i czy będzie pasować na otwory mocujące bo także jest węższa???

Bierz od nexii. Korek spustowy będziesz miał.

Na początku czerwca przerabiałem identyczny temat...
Zamontowałem nową chłodnicę, bo stara się zapchała (...) i miała małą skuteczność chłodzenia.
Też zamontowałem jakąś podróbkę za 230 zł.
Co do szerokości to nie pamiętam czy miała 635 czy 640mm. ale wydaje mi się, że jakby nawet, ...to po 2,5 mm przesunięcia z każdej strony na "kłach" montażowych nie zrobi różnicy... Jest guma to tyle się wciśnie.

Natomiast na 100% też mam taką wąską wersję, miałem te same obawy ...i szczerze mówiąc nie widzę różnicy w skuteczności wychładzania. Jest ok. !!
A te aluminiowe "lamelki" [czy jak je tam nazwać] są takie cieńkie, że aż "przeźroczyste" ...a jakie delikatne
...Zaoszczędzili na materiale - to jest tańsza.

Sugeruje natomiast żebyś zwrócił uwagę na ...ten króciec powrotu... (ten zamontowany z prawej strony - po środku wysokości chłodnicy...) Ja potrzebowałem chłodnicę z króćcem skierowanym delikatnie ku górze. Jak przymierzyłem niemal identyczną chłodnicę z króćcem "prostym" to mi się zaginał ten gumowy wąż - powrotny - i tłumił przepływ. Niby nic a robi różnicę

...Męczyłem się też z zamocowaniem wentylatora, bo były trochę inne rozstawy, ale się udało.

No i oczywiście był jeszcze potrzebny jakiś "stary" czujnik do zaślepienia "niepotrzebnego" otworu. (..)

...Z perspektywy przejechanych na tej chłodnicy ok. 7000 km jest ok. !!

Cytat:
2007-10-26 20:30:35, nawigator5 pisze:
Na początku czerwca przerabiałem identyczny temat...

A korek spustowy z prawej strony na samym dole masz?

Cytat:
2007-10-26 22:10:43, piotr_ek pisze:
A korek spustowy z prawej strony na samym dole masz?

...Przecie to nie Nysa vel Żuk...

Czujników żadnych też nie ma.. obydwa mam pod kolektorem ssącym.

ja kupilem ostatnio na allegro..za 209zl..zupelnie plug&play..wyjalem stara wsadzilem nowa..zadnych przerobek..tylko zaslepke czujnika wykrecilem ze starej

Cytat:
2007-10-26 22:46:26, nawigator5 pisze:
...Przecie to nie Nysa vel Żuk

Młody jesteś i nie wiesz co piszesz.

Przepraszam koledzy za poślizg czasowy z odpisywaniem ale szkoła... sami wiecie.. właśnie o to mi chodziło dziekuję Wam bardzo za pomoc w poniedziałek wymiana
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Maksimus

Żeby nie być gołosłownym, to poświęciłem swój "bezcenny" czas i poszperałem w archiwum... odnalazłem np. >>>ten wątek<<< ...i jeszcze z 10 podobnych.
Wyszło na to, że tylko Ty go miałeś z racji tego, że Twoje espero musiało się kiedyś "zwąchać" z Nexią...

Natomiast za nieuzasadnione osądy
Cytat:
2007-10-28 10:40:01, piotr_ek pisze:
Młody jesteś i nie wiesz co piszesz.

[ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2007-10-28 21:32:36 ]

Witam.
Ostatnio kupiłem chłodnice do espero 1.5 16V KAT za 180 zł podobno made in Korea. Założyłem i jest Ok. Wymiary to 640X385 (to są wymiary rdzenia bez plastiku) tel. osoby sprzedającej to: 0601 412574 012 6443263. Nie mam danych czy jeszcze jest ale szły jak ciepłe bułeczki. Z tego co wiem to koszt wysyłki to 20 zł. Jedyne co to mechanik założył zaślepke na jakiś czujnik ale nie wiem jaki. Chłodnica w każdym razie pasowała bez żadnych kombinacji i przeróbek. Chłodnica do kupienia w Krakowie,
Pozdrawiam mromko.

Cytat:
2007-10-29 22:39:36, mromko pisze:
Jedyne co to mechanik założył zaślepke na jakiś czujnik ale nie wiem jaki.

to standard..espero nie ma czujnika w chlodnicy ale chlodnica ma na niego miejsce wiec wkreca sie tam zaslepke

Cytat:
2007-10-28 21:30:23, nawigator5 pisze:
Natomiast za nieuzasadnione osądy [ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2007-10-28 21:32:36 ]

Roczka nawet nie masz a się stawiasz. Korek miałem i tyle... chłodnicę klejoną również miałem. A czemu i skąd? Nie wiem! Przód bity nie był.

Cytat:
2007-10-30 07:34:04, piotr_ek pisze:
Roczka nawet nie masz a się stawiasz. Korek miałem i tyle... chłodnicę klejoną również miałem. A czemu i skąd? Nie wiem! Przód bity nie był.

jeżeli miałeś taką chłodnicę - jako jedyny w Polsce - i nie możesz się do dzisiaj z tym faktem pogodzić to już Twój problem.

Natomiast mając na względzie w przedmiotowym temacie uwarunkowania obiektywne (..), nie życzę sobię pod swoim adresem żadnych nieuzasadnionych presonalnych uwag.

Proszę wziąć to pod uwagę, zanim się wq... bo IV RP daje pod tym wzgl. wiele mozliwości (...)

PS:
W przedmiotowym wątku na w/w temat, wymianę uwag z Tobą uważam, ża zakończoną.

WOW!!! Czyżbym nowego "kolegę" znalazł... a już nuda mnie zżerała

własnie mi "strzelila" chlodnica i tez na allegro kupuje ta za 220zł. i mam pytanie czy króćce wychodzace z niej maja taka sama srednice jak orginał? i czy jak za 20 zł kupie czujnik temp. cieczy chłodzacej to bede mogl nim zaslepic ten dodatkowy boczny otwor?

u mnie te króćce były takie same jak orginał, więc powinieneś mieć tez takie same, czujnik będzie pasował i zaślepisz otwór, tylko ja jeszcze miałem dodatkowe dwa otwory do zaślepienia czyli miałem trzy dziury(jedna z boku plastiku na czujnik i dwie z przodu chłodnicy) po co???? Ale nareszcie poziom płynu się ustabilizował.
Pozdrawiam Maksimus

Cytat:
2007-11-02 09:50:37, Maksimus_skc pisze:
u mnie te króćce były takie same jak orginał, więc powinieneś mieć tez takie same, czujnik będzie pasował i zaślepisz otwór, tylko ja jeszcze miałem dodatkowe dwa otwory do zaślepienia czyli miałem trzy dziury(jedna z boku plastiku na czujnik i dwie z przodu chłodnicy) po co???? Ale nareszcie poziom płynu się ustabilizował. Pozdrawiam Maksimus

chłodnica oleju AT