Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-04-08 22:50:17 Z odmy zawsze będzie ściekało trochę oleju. Im więcej będzie wypływało, tym gorsza kompresja jest na silniku (m.in.).
Na turbinie również może cieknąć. Główne powody większych wycieków to nieodpowiedni olej i zła obsługa. Turbina zasysa olej z odmy i z tych kropelek robi się niezły smalec w układzie dolotowym, który raz do roku powinno się usunąć na specjalnej myjni z gorącym "karczerem". |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-04-11 13:21:29 Po prostu dobrze zakręciłeś opaskę ![]() |
D666L opel omega b sedan pabianice | 2008-04-12 12:21:43 jak by ktos mogl podac dokladny termin i miejsce tego spota w lodzi bykbym bardzo wdzieczny ![]() |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2008-04-12 14:30:49 O kur... o co kaman??? D666L gdzie ty się zaopatrujesz w trawkę??? |
![]() mumos DEADSOUL Nowa Bestyjka 540i :o) Rawa Mazowiecka | 2008-04-12 17:36:48 ![]() P.S. Spoty Łódź inna kategoria kolego.. ![]() |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-06-05 10:48:34 Nie radzę jeździć na minimum oleju. ![]() Na odmę jest sposób. Np. na allegro jest dostępny separator oleju do omyB/Vectry 2.0/1,8 16V Nr [OPEL 56 56 098] (~53 zł), który dopasuje się do 2,5TD. Jest to część dodatkowa, oryginalna GM, stosowana w 16V dla ochrony silniczka krokowego przed olejem z odmy. Jest to plastikowe pudełeczko dł.~12cm, szer.~4 cm. Ja montuję to w ten sposób, że dokupiłem 15 cm sztywnego węża o średnicy wew. 3cm, podłączyłem go do metalowego wypustu odmy w silniku. Separator oparł się na filtrze powietrza. Oryginalną rurkę odmy przyłączyłem do górnego wypustu tegoż separatora. Trzeba tylko pamiętać aby co jakiś czas wylewać z separatora olej. Bez tego separatora olej lub jego opary (zależy jak komu cieknie), dostają się na wirnik turbiny, powodując ogólne zasyfienie układu dolotowego powietrza.... a później zawory ssące wyglądają jak tuby od nagaru, nie wspominając o uszczelniaczach itd. Jeżeli cieknie sporo z turbiny, o czym można się przekonać po wyczyszczeniu dolotu lub założeniu separatora - regeneracja/wymiana turbiny. Trzeba zaznaczyć, że z turbiny zawsze będzie trochę zaciekać, bo jej uszczelniacze i tak trochę oleju przepuszczą - ale w rozsądnych ilościach, ![]() |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-06-05 23:05:22 ![]() ![]() Wyciągnięcie (z rury filtra) i puszczenie rurki z odmy "na ulicę" raczej nie uważałbym za środek zaradczy. Wydaje mi się że prawidłowe połączenie utrzymuje różnicę ciśnień (?) pomiędzy powietrzem zasysanym do filtra, a wypuszczanym przez odmę. Przypuszczam że działa to w niewielkim stopniu na zasadzie "języczka" na rurce odkurzacza domowego. Nie zagłębiałem się zresztą, co fabryka miała na myśli aby zrobić takowe połączenie :/ Dlaczego w miarę dobra szczelność z odmy i turbiny jest taka ważna? ![]() ![]() |