MotoNews.pl
11 AVENSIS-REGULACJA ŚWIATEŁ i ich silnik elektryczny (198358/18)

AVENSIS-REGULACJA ŚWIATEŁ i ich silnik elektryczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ma kłopot: przy okazji nieudolnej regulacji świateł wykręciłem silnik sterowania położeniem pionowym świateł (w zależności od obciążenia samochodu).
Oczywiście po wyjęciu silnika i białego trzpienia zakończonego kulką i ponownym jego zamontowaniu regulacje tego prawego klosza szlag trafi. Silnik elektryczny pracuje, natomiast dlaczego nie opuszcza się snop światła? czy może kulka trzpienia powinna być umieszczona w jakimś bardzo trudnym do odnalezienia punkcie klosza, zatrzasku , gnieździe etc> Wkładam go bez żadnego wyczuwalnego oporu i bez wyczucia istnienia jakiegoś gniazda dla nie. Co zrobić?
I sprawa druga. Ave I ma dwa osobne reflektory świateł mijania i długich, każdy z jednowłóknową żarówką H7. Przy każdym reflektorze sa imbusowe pokrętła, czy służą one do pionowej regulacji osobno każdego reflektorem? czy istnieje regulacja pozioma? czy da sie własnoręcznie w miarę przyzwoicie ustawić światła? ufffffff

[ wiadomość edytowana przez: kroppo dnia 2007-10-29 09:41:41 ]

światła ustawia się przy użyciu przeznaczonych do tego przyrządów...

ustawianie samemu jest możliwe, ale raczej "na oko", pod warunkiem że wiemy o co w tej zabawie chodzi...

kulka powinna mieć jakieś gniazdo, które albo Ci się gdzieś wysunęło, albo nie wiem co... wyciągnij reflektor i popatrz

===

pzdr

Reflektor należy zdemontować zdjąć gumy zabezpieczjące żarówki od tyłu i przytrzymać palcem widełki włożyć kulkowu trzpień i zamocować niezbyt trudne ale znim wykminiłem trochę mi zeszło

Pozdrawiam

co nazywasz widełkami? niczego takiego tam niestety chyba nie widziałem...