Kilka pytań o elektryke

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej wszystkim mam kilka pytań co do instalacji elektrycznej mojego " przyszłego gazu " podaje link ze schematem montażowym. http://img86.imageshack.us/img86/1805/gazqm7.jpg a teraz pytania : mam podłaczyć czujnik temperatury . chodzi o ten który jest oryginalny ? gdzie znajde w silniku czujnik temperatury tak żebym mógł sie wpiąć w niego . 2 co to jest ten TPS na dole jak go podłaczyć itp ( instrukcja do TPS) 3 . jeżeli mam DPI to mam podłączyć ten emulator do 1 i 2 wtryskiwacza ?czy jak to mam zrobić ? co z cewką zapłonową ? jak to podłączyć , jest na schemacie że mam sie też wpiąć w cewke, gdzie ona jest w naszych autach . dodam tyle że instalacje mam już na aucie położoną tylko teraz potrzebuje pomocy przy elektronice Pozdrawiam
sterownik to razmus AF 800

TPS to throttle plate sensor. jest zamocowany z boku throttle body (ta gardziel z przepustnicą) i działa to tak że w zależności od położenia przepustnicy jest tam inne napięcie. Więc pewnie trzeba rozciąć jakieś kabelki i podłączyć.

pytasz się gdzie jest u ciebie czujnik temperatury ale nie podajesz nawet marki samochodu ani silnika?
Zwykle jest to wkręcany czujnik w bloku silnika lub w chlodnice, ale może to być kilka czujników, bo oddzielny jest do tablicy wkaznikow, oddzielny jest do ECM.

Jest jeszcze taka opcja że montuje się dodatkowy czujnik tempraratury (i pewnie tak jest w twoim przypadku) , monutje sie go przy reduktorze.

Cytat:
TPS to throttle plate sensor. jest zamocowany z boku throttle body (ta gardziel z przepustnicą) i działa to tak że w zależności od położenia przepustnicy jest tam inne napięcie. Więc pewnie trzeba rozciąć jakieś kabelki i podłączyć.

Nic nie rozcinać! Blue827 zanim coś skrobniesz to obejrzyj chociaż podany link. Jak wyraźnie widać tam gdzie coś trzeba rozciąć jest to wyraźnie pokazane.

Czujnik temp. to dodatkowy czujnik (powinien być w zestawie montażowym), a nie oryginalny autka. Montuje się go na reduktorze.
Spec-88 nie wpinaj się pod oryginalny czujnik, bo możesz zakłócić pracę autka. Jak się podpiąć pod TPS-a to zależy jaki to TPS, nawet nie podałeś typu autka, silnika itp. Skąd mamy to wiedzieć? Nikt tu nie jest wróżką . To samo jeśli chodzi o cewkę i wtryski. Ręce opadają i pisać coraz bardziej się nie chce .