Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Pioneer HF MEMBER Hyundai S-Coupe Świdnica | 2007-10-31 19:47:54 Witam Wszystkich Serdecznie
Znalazłem to Forum z nadzieją , że może ktoś z Was bedzie w stanie mi pomóc Mam Hyundai-a S-coupe 1,5 GT 92" (po lifcie) Jest w nim mały defekt i co najgorsze niewiem czego defekt :/ Gdy silnik jest zimny by odpalić go muszę się sporo nakręcić rozrusznikiem by w końcu załapał. W praktyce wygląda to tak , ze : wkładając kluczyk w stacyjkę i przekrecając go w pozycję zapłonu auto odpowiada kręceniem rozruchu i zaskoczeniem na , moze 1 sekunde poczym znowu gaśnie , nastepne podejście wygląda podobnie tyle że zmienia się czas zaskoczenia silnika do może 2 sek. i tak znowu następne podejście wygląda prawie identycznie tyle że znowu gdzieś na około 3 sekundy auto pracuje i tak dalej i tak dalej az wychodzi mi ze tych staran do odpalenia auta wychodzi około , bagatela - 20 !!! Kiedy już odpali to chodzi na wolnym gazie na obrotach nie przekraczającyh ok. 200 Pochodzi tak około 4-5 minut - i jest juz wszystko ok - mozna zgasic i tuz po tym odapli bez najmniejszych problemów. Niemam juz pojecia co moze być tego przyczyną Wymieniłem : silniczek krokowy , filtr paliwa , swiece wraz z kablami. - a jak tak dalej pojdzie to bedzie mnie czekac wymiana akumulatora Proszę o pomoc , jesli ktoś miał podobny przypadek - proszę o jakąś podpowiedz. Jesli cos takiego było już opisywane na tym Forum - to z góry przepraszam Modów za Bis Między innymi : Wymieniłem : - Silniczek krokowy - Świece - Kable WN - Filtr paliwa Sprawdziłem : - Czujnik temp. silnika - Zapłon - Podłanczałem ECU z S-Coupe bez turbo 8V - silnik nie odpowiada wogóle :/ AUTKO NIEMA LPG [ wiadomość edytowana przez: Pioneer dnia 2007-10-31 19:55:38 ] [ wiadomość edytowana przez: Pioneer dnia 2007-10-31 20:11:36 ] |
kpawel HF MEMBER Accent Warszawa | 2007-10-31 20:58:01 Wygląda to na niskie ciśnienie paliwa.
Kręcisz za mało paliwa dochodzi i gaśnie, po 4-5min w zbiorniku i przewodach wytworzy się ciśnienie i jest git. Trzeba sprawdzić część układu paliwowego schowaną w zbiorniku paliwa, czyli wężyk łączący pompę paliwa z deklem zbiornika oraz samą pompę paliwa. |
![]() Pioneer HF MEMBER Hyundai S-Coupe Świdnica | 2007-10-31 21:19:24 Ok , jutro postaram się tym zająć mimo Święta Zmarłych - bo niestety ale jak przyjdą jeszcze zimniejsze dni to bedzie kaplica !
Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie za każdą będe bardzo wdzięczny. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-10-31 22:52:31 W accencie ktos mial taki problem - winien byl przewod paliwa od pompy - ze starosci nie trzymal cisnienia i sie rozprężał czy jakoś tak.
Sprawdz czy jest mgiełka z wtrysków podczas rozruchu. Albo coś z pompą paliwa - zatarta? Pozatym ewentualnie mógłbybyc czujnik położnia wału. |
![]() swap HF MEMBER hyundai accent Olkusz | 2007-11-01 11:00:24 Tutaj masz link do tego problemu: ::
problem Dodam,że aby się upewnić,że w przewodach spada ciśnienie można podpiąć pompę paliwa "na krótko" na kilkanaście sekund (zakładam,że u Ciebie pompka startuje dopiero z kręceniem rozrusznika jak u mnie)-wtedy podbije ciśnienie i powinien zapalić odrazu... prawdopodobnie koło chłodnicy masz wolną kostkę z przewodem(do testowania pompy)-jeśli doprowadzisz do niej "+" np z akumulatora-pompka zaskoczy i podpompuje ciśnienie-powodzenia.. [ wiadomość edytowana przez: swap dnia 2007-11-01 11:03:14 ] |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-11-01 11:23:06 co do zlacza w scoupe to popatrz na foto TU |
krzych100 HF MEMBER Renault Megane Scenic Zarki | 2007-11-01 14:07:10 Czy masz zawór EGR(recyrkulacji spalin) powinien się załączać dopiero przy 50 stopniach. |
![]() Pioneer HF MEMBER Hyundai S-Coupe Świdnica | 2007-11-01 17:33:27 Witam
Tak jak pisałem , zabrałem się dzisiaj za kolejne działania. Wymontowałem listwe wtrysków i po zakreceniu rozruchem paliwo JEST podawane przez pompe na 4 wtryski - takze chyba to raczej nie jest wina pompy ani przewodów ani tez samych wtrysków ![]() Co jeszcze mogę (powinienem) zrobić we własnym zakresie ? krzych100 1. Za co jest odpowiedzialny ten zawór EGR ? 2. Gdzie on się znajduje ? [ wiadomość edytowana przez: Pioneer dnia 2007-11-01 17:35:22 ] |
![]() Pioneer HF MEMBER Hyundai S-Coupe Świdnica | 2007-11-01 17:56:29 Dzięki krzych100 za szybką odpowiedz.
Niom , tego jeszcze nie sprawdzałem choć w sumie szczerze mówiąc pierwszy raz o czyms takim słysze - mysle ze warto to jutro skontrolować , po przeczytaniu opisu tej czesci , rzeczywscie moze ona miec na to wpływ. W moim autku jest turbinka więc troszke oleju wiecej idzie niz w modelu bez sprezarki co za tym idzie moze faktycznie jest z tym EGR cos nie tak. Dzieki za sugestię - jutro bede tego "szukac" i postaram się sprawdzic poprawność działania tego ustrojstwa ![]() O ile jest takie coś w Autku na wtrysku ![]() [ wiadomość edytowana przez: Pioneer dnia 2007-11-01 18:01:11 ] |
![]() pyros HF MEMBER 126p WWA | 2007-11-01 18:15:37 Z tego co sie orientuje Scoupe nie posiada EGRu |
![]() Pioneer HF MEMBER Hyundai S-Coupe Świdnica | 2007-11-01 18:24:09 Ooooo ![]() ![]() Macie moze jeszcze jakies sugestie ? - co bym czasu jutro nie zmarnował ![]() Mam jeszcze pytanie : Czy to miało by coś wspólnego z łapaniem " lewego " powietrza ? np. poprzez nie szczelny idealnie , układ wydechu (głownie chodzi mi o odcinek łączący turbinę z kolektorem wdechowym) bo stamtąd wiem ze leci troche spalin (niestety ale poprzedni własciciel nie potrafił poskrecac dokładnie układu wydech. po wymianie uszczelki - ja za to się zabiorę ale to juz raczej jak bede posiadał do tego odpowiednie niejsce (garaz) bo to raczej roboty na cały dzionek :/ Czy to moze być przyczyną ??? Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Pioneer dnia 2007-11-01 18:30:41 ] |