| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-11-01 18:07:12 Mysle ze najprosciej to zobaczyc co jest napisane na ECU. Ktos Ci podpowie jakie sa jeszcze inne , bardziej oczywiste roznice.
A co do pompy , to zanim zaczniesz pompowac kase mechanikowi wez najpierw sam sprawdz troche , co sie da . |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-11-01 18:19:04 Najłatwiej sprawdzić rodzaj wtrysku o tak:
Abimex ma komputer za schowkiem, a Bosch pod maską. Abimex ma moduł, a na nim dwie takie cewki:
Bosch ma pojedyńczą taką cewkę:
Co do pompy to można się naciąć - kupiłem na wymianę dokładnie taką jak powinienem mieć, a u mechanika się okazało, że ktoś bak i pompę zmienił i mam model od Plusa. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2007-11-01 18:19:35 ja bym zaczął od filtra paliwa. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-11-01 19:01:51 Jeszcze dodam, że u mnie efekt jakby była zepsuta pompa wywołało całkowite zapchanie siatki, przez którą ona ciągnie paliwo. |
Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2007-11-03 06:08:55 "...ECM posiada również pamięć, która zapamiętuje korektę dawki paliwa w zależności od cech charakterystycznych dla danego egzemplarza silnika, tj. tolerancji jego wykonania, zmiany oporów wewnętrznych w czasie eksploatacji lub znacznych różnic w temperaturze zassanego powietrza..." [E. Morawski wydanie 15 strona 82].
"...Proces zapamiętywania (uczenia się) następuje w czasie pracy na biegu jałowym i niewielkich obcążeniach, gdy silnik jest rozgrzany powyżej 68 stopni C..." [E. Morawski wydanie 15 strona 83]. To znaczy, na podstawie danych z czujników: temp. silnika, temp. powietrza, prędkości obr, silnika, sondy Lambda ... oraz na podstwie wprowadzonej mapy parametrów, układ sterowania silnikiem dobiera: skład mieszanki (silnik krokowy otwierający przepustnicę powietrza) i kąt wyprzedzenia zapłonu oraz zapamiętuje te wartości w pamięci EPROM. Wartości te dobierane są w ten sposób aby skład mieszanki był prawidłowy (ochrona środowiska - oraz moc silnika). Jeśli zmieni się rodzaj paliwa, (Pb - LPG lub odwrotnie - inna wartość opałowa, energetyczna jak kto woli) układ będzie potrzebował czasu aby dostroić się do nowego paliwa. Ile ? nie wiem, myślę że około godziny - może dłużej. Pomóc może zresetowanie komputera (zdjęcie klemy z aku). W każdym razie objawy przedstawione przez kolegę Lazhar nie są objawami usterki. Polonez z wtryskiem po prostu nie został przewidziany do zasilania dwupaliwowego. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2007-11-03 13:42:15
GLIzdę wystarczyło co pół roku zresecić. Objawy był zupełnie inne. |