MotoNews.pl

Zatrzaśnięty bagażnik Corolla sedan

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
Mam pytanie z rodzaju zasadniczych. W jaki sposób otworzyć od wewnątrz (najlepiej bez użycia łoma, młota itp) zatrzaśniętą klapę od bagażnika w Corolli sedan?
Osiągniecie celu w sposób cywilizowany uniemożliwiają mi:
- obluzowana linka
- przekręcony zamek w klapie
Przekręcony, to znaczy obrócony kluczykiem o 90 stopni w LEWO a nie w prawo.... No i ten tego.. zaciał się...
Jeżeli ktoś wie, albo ma jakiś pomysł (niedemoniczny) baaardzo proszę o odpowiedź

Przyjrzyj się dokładnie zamkowi, zazwyczaj od wkładki do samego zamka idzie cięgno (pręcik), zobacz co się z nim stało i jaki ruch powodował. Przekręcenie kluczka w lewo prawdopodobnie powoduje podsunięcie pod mechanizm tego cięgna dodatkowej blaszki która uniemożliwia otwarcie bagażnika poprzez ciągniecie linki. Spróbuj to odszukać i najzwyczajniej przesunąć.
Nie wiem jak z dostępem ale możesz spróbować wykręcić "ucho" za które łapie zamek.

Pzdr

Dzięki Misiek, jest późno, ale idę sprawdzić.
(prucie tapicery mnie nie minie)

Cytat:
2007-11-01 21:53:23, skoda100 pisze:
Witam wszystkich, Mam pytanie z rodzaju zasadniczych. W jaki sposób otworzyć od wewnątrz (najlepiej bez użycia łoma, młota itp) zatrzaśniętą klapę od bagażnika w Corolli sedan? Osiągniecie celu w sposób cywilizowany uniemożliwiają mi: - obluzowana linka [...]

Gdzie jest obluzowana ?
Może wystarczy odkręcić wajchę od otwierania i pociągnąć za samą linkę ?
Pozdro.

Cytat:
2007-11-02 10:11:58, Perzan pisze:
Gdzie jest obluzowana ? Może wystarczy odkręcić wajchę od otwierania i pociągnąć za samą linkę ? Pozdro.

...Wszystko wskazuje na to, że lina obluzowała się jakimś magicznym sposobem przy ryglu. Ciągnięcie wraz ze zdemontowana klamką nic nie daje, ponadto wydaje mi się, ze piiiiii... przekręcenie kluczyka w lewo spowodowało zablokowanie możliwości używania klamki

Dobra Załatwione. Z kabiny wcisnąłem się do bagażnika, zdarłem tapicerę, śrubokrętem przesunąłem rygielek, otworzyłem bagażnik. Następnie:
1. Odkręciłem rygiel
2. Wyczyściłem rygiel (jeżeli ktoś będzie zainteresowany - rozwinę temat)
3. WD 40 na bębenek zamka - lekka szarpanina przy pomocy kluczyka - puścił
4. Nasmarowałem bębenek smarem silikonowym, złożyłem do kupy układ
DZIAŁA

Acha, jeszcze jedno.
Nadzieja dla ludzi, którzy sądzą że maja naciągniętą linkę. Po wyczyszczeniu rygla linka zadziałała