MotoNews.pl

Szarpanie przy ruszaniu - sprzęgło ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od miesiąca przy ruszaniu pojawiło sie dziwne szaranie. Tylko w momencie puszczanie sprzęgła. Gdy puszczonę je do końca wszystko jest ok. Ostatnio jeździłem trochę po autostradach i pojechałem ok. 200/h co chyba wyklucza sprzęgło. Więc może to coś w zawieszeniu silnika ??
Kiedyś słyszałem że wyrobienie poduszek pod silinikiem daje podobne objawy.
Co wy na to ??
dzięki za info
wozi

ja mam to samo i nie wiem co to jest

W mojej Omesi przy szybkim ruszeniu lub przy pełnym obciążeniu (4osoby) i normalnym ruszeniu samochodem słychać pod podwoziem....w okolicy siedzenia.... ta jakby tryby przeskakiwały.Co to może być?

W przypadku twojej OMESI Mateo może to być wał napędowy i krzyżaki w nim lub elastyczna podpora.

Stawiam na ułożyskowanie środkowe wału (podpora): pewnie guma zdechła.
W Omedze oczywiście.

Pzdr.

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-07-10 08:54:55 ]

Jak szarpie Ci sprzeglo to najczesciej uszkodzone jest lozydsko wyciskowe albo kosz sprzegla, rzadko ale czasami zdarza sie ze pekly sprezyny tlumiace na samej tarczy sprzegla. Ewentualnie jesli masz duzy przebieg to starla sie tarcza do nitow i tez tak bedzie robic.
Zdemontuj i zrob ogledziny. Jesli nie tarcza to bedziesz musial zmienic kosz + lozysko (doradzam wymienic komplet jednoczenie).

Jak tak szarpie jakby miał zamiar podskoczyć, ale nei tak mocno to jest docisk...miałem jak kupiłem auto, sprzedałem z tym samym po a zrobiłem trochę tys.km.
Jak sie nei powieksz ato olej i jeździj...PS: czasami powinno tego nei być, czasem być...bez względu na to jak puszczasz...zgadza się?

witam jesli chodzi o te szrpanie w omesi to w tylnym zawieszeniu zrywaja sietzw.metalowo-gumowe poduszki na wachaczch ktore sa pzrykrecane do podwozia a objawy sa podobne pozdrawiam

Mateo,
przekażę swoje doświadczenia. Najpierw sprawdź poduszki silnika i skrzyni biegów.
Poducha skrzyni jeśli jest rozwarstwiona zauważysz bez trudu, natomiast silnkika, jeśli to 2.0 to zwróć uwagę, czy obie stoją wysoko, sa dość somplikowanej budowy, jeśli się rozlecą, to po prostu są niższe. Uwaga na cenę, oryginał kosztuje 266 zł , ćwiczyłem ostatnio, a objawy łomotanie przy ostrzejszym ruszaniu.
Sprawdź też poduszki belki tylnego zawieszenia, jeśli są rozwalone efekt ten sam
Tłumik drgań skrętnych i krzyżaki są elementami o wysokiej trwałości, więc raczej nie sądzę żeby to bła przyczyna, poza tym, jeśli nawala krzyżak w wale, to łomotanie pojawia się podczas jazdy w pewnych zakresach prędkości również, oraz jest też łomoy przy dodaniu gazu i zdjęciu nogi z gazu.
Przeprowadź testy i nie daj się naciągnąć na kasę przez jakiegoś niesolidnego pechaniora.
Pzdr, Janusz

Do IWANA zgadza się, wszystko zależy od sposobu ruszania a więc zgadza sie z twoja diagnozą.

wozi