MotoNews.pl
1 Webasto w E39 (199200/0)

Webasto w E39

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy może ktoś mi pomóc uruchomić webasto w mojej betce. Podobno sa jakieś warunki kiedy ma sie uruchomic. A może ktoś z was posiada instrukcje obsługi. Z góry dziekuję za pomoc.

Wszystko zależy jakie masz webasto - pełne czy niepełne. Webasto pełne możesz uruchamiac z bordcomputera, lub z pilota, niepełne (ja mam takie) samo się włącza dogrzewając płyn chłodniczy - kiedy się włącza nie mam pojęcia ostatnio mi się uruchomiło, ale generalnie ine znam zasady kiedy odpala i w jakich okolicznościach :/

Cytat:
2007-11-08 22:37:15, kornat pisze:
Wszystko zależy jakie masz webasto - pełne czy niepełne. Webasto pełne możesz uruchamiac z bordcomputera, lub z pilota, niepełne (ja mam takie) samo się włącza dogrzewając płyn chłodniczy - kiedy się włącza nie mam pojęcia ostatnio mi się uruchomiło, ale generalnie ine znam zasady kiedy odpala i w jakich okolicznościach :/

Niepełne jak to nazywasz choć ja twierdze ze jemu nic niee brakuje oprócz modułu zdalnego sterowania i innego softu włącza się automatycznie przy temp zewnętrznej <16 C
Kolega maarr80 chcąc uzyskać jakąs konkretną odpowiedź powinienł na początek określić jaki ma silnik, MID lub monitor no i czy posiada pilota do webasto?

Witam
Dzieki za zainteresowanie tematem. Mam silnik 2,5D i wyświetlacz. Nie mam oddzielnego pilota do webasto a na panelu chyba tego nie ma, lub tez nie wiem gdzie szukać. Samochód mam od niedawna.
pozdrawiam

Tiger jesteś pewny, że temperatura musi być niższa niż 16 stopni??? Do niedawna webasto mi nie odpalało (w ciepłe dni) teraz odpala za każdym razem jak silnik ostygnie

Cytat:
2007-11-11 22:49:23, kornat pisze:
Tiger jesteś pewny, że temperatura musi być niższa niż 16 stopni??? Do niedawna webasto mi nie odpalało (w ciepłe dni) teraz odpala za każdym razem jak silnik ostygnie

W 100% nie jestem pewien. Takie info kiedyś wyczytałem, ale szczerze mówiąc sam do konca nie chciałem w to uwierzyć bo to jest dosyć wysoka temp. Mi się wydawało że u mnie też przy niższej temp się uruchamiało.

Maarr80 - wysterowanie Webasto jest tez mozliwe z wyświetlacza radia, ale tylko MID (z dużym komputerem). Ten mniejszy wyświetlacz to IRIS i nie posiada takiej funkcji.
W Twoim przypadku najprawdopodobnie nie masz dogrzewania wnętrza tylko standardowe dla silników M57 dogrzewanie silnika. Można to zmienic podmianą softu - koszt ok 700-900pln(zależy od warsztatu) i korzystać z pełnej funkcji webasto.

TIGER81 - Mam chyba duży komputer, bo mam możliwość oglądania TV, nawigacja myślę, ze ten wyświetlacz ma ok 7'. przy okazji mam jeszcze prośbę jeśli masz dostęp do jakiś instrukcji obsługi to takiego komputera to byłbym bardzo wdzięczny, ja mam ale w języku niemieckim lub jakim pochodnym niemieckiego. pozdrawiam

Więc masz monitor
Bardzo łatwo sprawdzić czy masz webasto z pełną funkcją. Po wejściu w główne menu powinna być fidoczna funkcja STANDLUFTUNG/STANDHEIZUNG. Jeśli nmasz tylko standluftung to masz tylko dogrzewanie silnika.