Witam!
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem po kilku godzinach przeglądania forum i przeczytałem chyba wszystko co było na temat Bingo S4.
Teraz samochód: Renault Megane '97 + Bingo S4 + Lovato + zbiornik Stacko, silnik E7J 1.4 75 PS. 4 cylindry jedna cewka, monowtrysk.
Posiadam interfejs do Bingo i mam kilka prostych pytań:
1. Jak powinna zachowywać się sonda w programie do Bingo na biegu jałowym? Na forum raz czytam, że dobrze jest jeśli mieszanka jest bogata raz że sonda powinna latać od lewej do prawej?
2. Jakie ustawić PWA dla mojego silnika ? Obecnie ma 80.
3. Jak powinna wyglądać optymalna mieszanka i wykres oscyloskopu dla sondy w programie Bingo dla: biegu jałowego, 2200 RPM i np. 3000? U mnie po prostu wykres oscyloskopu dla lambdy jest zawężany...czy tak ma byc?
Bardzo również proszę o pomoc, gdyż na forum czytałem artykuł gdzie jeden z forumowiczów umieścił foto swojego wykresu oscyloskopu dla podobnych wartości RPM. Nie umiem już się do tego dokopać
4. Gazownik powiedział ze dla emulacji sondy lambda mam wybrać masa a TPS nie jest podłaczony pod komputer więc ma wybrać brak. Tutaj nie mam pytań ale nie wiem czy TPS może jakoś wpłynąć na pracę autka na LPG.
5. Jak ustawić zaawansowane pozycje silniczka krokowego? Forumowicze piszą że lepiej tego nie ruszać i że mają tam zera "0". Ja nie mam tam zer ale konkretne wartości. Czy ustawić tam zera???
Na koniec chciałem zapytać jak zorientować sie czy autko nie ma zbyt ubogiej lub bogatej mieszanki, co się będzie działo podczas jazdy lub pracy na biegu jałowym?
Zawsze samochód ustawiał Pan, który montował instalację, ale niestety działo sie tak że komputera podczas jazdy został wykasowany !!!! i musiałem jechac znów na regulację

Gazownik ustawił kompa i długo ponad pół roku jeździłem bez problemów, choć często instalka przełącza się na benzynę bez powodu

. Teraz sam chcę mając interfejs mieć mozliwość wglądu w ustawienia. Dodam jeszcze że ostatnio kiedy wykasował się eeprom

gazownik powiedział że autko dostaje dwa paliwa i że nie da się ustawić kompa i że musi to zobaczyć na spokojnie. Udałem się więc do innego fachowca a ten stwierdził że krokowiec sie nie otwiera, wymienił na taki sam ale "spod lady" i jest OK, ale nie ufam jego ustawieniom komputera. Kiedy sam ustawiłem komputer wg. zaleceń z forum, autko chodzi super, ale nadal męczą mnie pytania powyżej.
Dziękuję za wytrwałość w czytaniu i za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Spicter