MotoNews.pl

Poziom elektrolitu w aku - ile wody dest. dolać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Nie wiem czy muszę dolać wody destylowanej do aku czy nie, bo nie wiem jaki dokładny poziom elektrolitu powinien być. W kazdym bądź razie płytki we wszystkich celach są zakryte. Elektrolit sięga nad nie ok 0,5cm - 1 cm tak na oko. Jaki powinien być poziom nad płytkami bo nie chce nalać za dużo. Dzięki z góry

Do poziomu MAX. zaznaczonego na obudowie akumulatora

Ogólnie kolego przyjeło sie aby te płytki w aku były zalane elektrolitem. Ja nie wiem nic o dokładnej ilosci płynu nad płytkami ale jesli są zakryte przez płyn to nie dolewaj wody nie ma po co.
Dolejesz w momencie jak płytki beda niepokryte elektrolitem lub wodą destylowana.

hłe hłę to ide jeszcze raz sprawdzić bo nie widziałem tam nigdzie "max" no ale ciemno bylo

hehe faktycznie na zewnątrz obudowy jest min/max. Rozumiem ze znajdująca się w kazdej celi plaskikowa "nóżka" skierowana końcem w dół ku erektrolitowi jest miarką tak? Gdy erektrolit styka się z nią oznacza to poziom max a gdy się nie styka to wiadomo, za mało. W takim bądź razie lece po wode destylowaną bo w 2 celach poziom elektrolitu nie styka się z miarką

a jak nie miał by kto miarki na aku to tyle nalać żeby było wody d. wyżej o 1cm nad płytkami(elektrodami)