MotoNews.pl

Dodatki do paliwa! OPINIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co myslicie o dodatkach do paliwa?
Czy warto cos lac do baku???

[ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2007-11-12 08:52:13 ]
[ powód edycji: poprawa tematu ]

Ja kilka razy lałem takie specyfiki do lepszego kopa i kompresji do kosiarki i musze powiedziec ze pomogło. Do essa jedynie raz wlałem cos do przeczyszczania przewodów bo było to przed wymiana filtra paliwa i tez pomogło i kangur znikł

Z tymi dodatkami bywa różnie.

Niedawno widziałem test mocy samochodów na hamowni po zastosowaniu dodatku zwiększającego moc diesla. Okazało się, że moc spadła o 2-3%.

Obecne paliwa wychodzące z rafinerii są tak złożonymi i skomplikowanymi "konstrukcjami", o naprawdę ścisłym i precyzyjnym składzie, że dolewanie do nich czegokolwiek może często pogorszyć ich parametry.

Trzeba pamiętać, że paliwo to baza mineralna poddawana nieprawdopodobnie skomplikowanym fizyko-chemicznym procesom przerobu oraz kilkadziesiąt przeróżnych dodatków stanowiących nawet do 20% objętości paliwa, z których każdy ma inne zadanie i jednocześnie nie może przeszkadzać drugiemu.

Dobre paliwo jest na tyle dobre, że nie trzeba go poprawiać w żaden sposób.

Co sie dzieje z jakością paliwa na drodze od rafinerii do pompy paliwowej to już inna historia.

podobno w baku wytrąca sie woda z paliwa ktora szkodzi pąpie jest cos w tym?????

Woda, po zanieczyszczeniach stałych, to drugie najgroźniejsze zagrożenie dla instalacji paliwowej.

Woda w paliwie najczęściej pochodzi z pary wodnej zawartej w powietrzu skraplanej w czasie ochłodzenia na wewnetrznych ściankach zbiornika. Może być też dolana lub przepompowana z dna innego zbiornika.

Jeśli chodzi o olej napędowy to woda powoduje korozję elementów precyzyjnych, zwiększone zużycie rozpylaczy przez korozję elektrochemiczną, pogorszenie rozpylania, pogorszenie smarności, nasiąkanie filtów i rozwój mikroorganizmów.

Poniżej 0"C woda zamarza zatykając przewody i filtry. W obecności kryształków lodu szybciej wydziela się parafina powodując blokowanie filtra.

Woda jest cięższa od oleju napędowego i opada na dno zbiornika. Dlatego szczególnie w okresie jesieni i zimy należy opróżniać odstojnik filtra i raz na kilka lat dokładnie wyczyścić zbiornik paliwa.

Czyli chyba warto wlac cos mieszalnego z wodą zeby ją wypalic??

Teoria denaturatu polega na pochłonięciu wody rozproszonej w paliwie, zebranie jej w większe, cięższe kropelki, które opadną na dno. Następnie wszystko to trzeba spuścić z odstojnika.

Niedopuszczalne jest doprowadzenie wody do układu paliwowego!

Dodatki zwane depresatorami dostępne w sklepach i na stacjach paliwowych mają pośrednie działanie. Ich rola polega na "przechwyceniu" kropelek wody i otoczeniu ich powiedzmy "płaszczem" co opóźnia wydzielenie się parafiny.

Większa ilość wody i tak opadnie w odstojniku.

Oleje napędowe zawierają pakiety bardzo skutecznych depresatorów, przy których te sklepowe nie maja za wiele do roboty.

Zawsze najlepsze paliwo to czyste paliwo i nic więcej nie trzeba.

Teraz to juz chyba wiem Wszystko!!! Dzieki!

Ja niedawno wlałem do diesla produkt STP: Formuła do diesla z antyżelem.
Może to tylko złudzenia ale jakby lepiej odpala.

pozdro
Piotrek

ja wlałem to kilka razy i silnik chodził ciszej przyjemniej

w okresie jesienno-zimowym trzeba lać uszlachetniacze. Maze i paliwo jest bardzo dobrej jakości ale tylko w rafinerii. To co tankujemy to inna bajka. Rok temu zalałem służbowe auto do pełna na stacji shella, temeratura około -5. Jechałem do Warszawy i z powrotem. Standardowo cała trasa zajmuje około 6-7 h w dwie strony. Wtedy 16h. W ropie była woda i zasyfiła wszystkie filtry. A wiezcie mi ze o 5 rany gdzies na wsi ciężko jest zdobyć filtr paliwa do fiata ducato. Wymiana filtra i litr denaturatu w bak pomogło

W essim by to się nie stało, bo essi jest przygotowany na takie sytuacje i posiada drobny dodatek, tak znienawidzony przez większośc użytkowników, który nazywa się podgrzewacz paliwa.

ducato tez ma podgrzewacz, ale widocznie wody było zdecydowanie za duzo

Najczęściej to jest tak, że do zbionika paliwa nikt nigdy nie zagląda. A tam przez cały czas zbiera się woda (szczególnie jesienią).

Wtedy dochodzi do sytuacji, że wody jest już tak dużo, że w końcu zostaje pociagnięta do pompy a wtedy już jest za późno na podgrzewacz, filtr czy cokolwiek tam wymyślimy.

No i wina spada na ostatnią stacje paliw a to był zwykły przypadek, że akurat wtedy coś takiego się stało.

Zaskoczony jest tylko nieprzezorny i niedbający w należyty sposób o nawet drobne rzeczy, które okazują się później kluczowe.

A lał ktoś kiedyś produkt STP: Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy Diesla

Ja cos tam kiedys lalem STP do diesla no i raczej mi to nie pomoglo palil jak palil chodzil jak chodzil zadnych zauwazalnych zmian.

Cytat:
2007-11-11 12:49:30, PiotrekA pisze:

Kolega dolał STP do wtrysków ale do benzyny - jeździł dużo na gazie i nie chciał chodzić - pomogło.

Cytat:
2007-11-11 12:49:30, PiotrekA pisze:

Jak tankujesz normalne paliwo i dbasz o czystość instalacji od korka po wtrysk, to takie rzeczy możesz porównać do łożysk ze spiekanego proszku kobaltu do korbki otwierania szyby.

Oczywiście nikt nie zabrania i na pewno nie zaszkodzi.

Cytat:
2007-11-11 19:51:39, DoktorB pisze:
Jak tankujesz normalne paliwo i dbasz o czystość instalacji od korka po wtrysk,

Normalne paliwo - ja ostatnio tankowałem na BP we wrocku przy Legnickiej - po zalaniu myślałem że mi silnik wyskoczy - Nie pojechałem do nich bo paragonu nie miałem. Zalałem później na Jordanowie do pełna i śmigam.
Ale co do "Normalnego" paliwa, to już nie wiem gdzie we Wrocku można zatankowac dobre paliwo za dobrą cenę dlatego leje na Nestee albo na Jordanowie jak jade na Polanicę.

powiem z doswiadczenia ;]
denaturat do PB
PB do ON
a przy LPG pryskamy zakretke odmrazaczem i czyscimy wlew :]
Do paliwa dodawalem jeszcze srodek STP do czyszczenia wtryskiwaczy ;] i jak wczesniej byly problemy tak teraz jest super ;]