| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
blue827 Biłgoraj | 2007-11-14 21:57:37 gondoljerzy dzieki za odpowiedz.
ktos mi tak poradził ze lepiej aby te gazy byly odsysane spod pokrywy zaworów bo same tak szybko nie wylatuja i brudza olej i szklanki popychaczy. Ale właściwie to z tej odmy nie leci u mnie żaden dym, tak samo ten filterek w środku wygląda jak nowy, bo zdemontowaniu. Aktualnie podlaczylem juz tak jak bylo fabrycznie. Natomiast jeszcze z tym blosem, to wlasnie ktos mi poradzil aby podlaczyc przed blosem, bo gdy podlącze pomiędzy blosem a przepustnicą to będzie zaduże podciśnienie odsysania tych gazów. Bo blos przecież ma wsobie przewężenie, więc przed nim będzie dodatkowe podciśnienie, a przed blosem będzie normalne podciśnienie. Ale właściwie to dlaczego niby większe podciśnienie odsysania gazów spod pokrywy zaworór miałoby być szkodliwe? no chyba że to wprowadzałoby jakieś fałszywe powietrze. I slyszalem argument aby nie dopuścić do przypadku gdy gaz pojdzie kanałem pod pokrywe zaworów, w przypadku gdy odma będzie za blosem, no ale to już pewnie czysto teoretyczny przypadek. |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2007-11-15 09:00:35
Czy odma będzie podłączona przed czy za Blosem to dla zassania gazu nie ma znaczenia. W czasie pracy silnika i tak nie zassie bo kierunek przepływu będzie z silnika przez odmę do dolotu. Dopiero po zgaszeniu silnika gdy temperatura w nim spada to może dojść do zassania mieszanki palnej do wnętrza silnika, ale wtedy gaz może być też i przed Blosem bo zawsze trochę jeszcze wyleci z parownika do dolotu. |