Problem z silniczkiem regulacji swiatel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymienialem wczoraj lampy z normalnych na te z RS'a i mam problem. gdy podlaczylem wszystko i wlaczylem zespolonym swiatla slyszalem na poczatku taki dzwiek jakby ten silniczek od regulacji chodzil , ale swiatla nie zmienialy polozenia. wylaczylem je, gdy po chwili je ponownie wlaczylem juz silniczek nie chodzil wiec sprawdzilem tym pokretlem czy da sie regulowac no i ku zaskoczeniu gdy przekrecam ta regulacje slychac silniczek ale z lampami sie nic nie dzieje. stoja w miejscu. mial ktos podobny problem ? o co chodzi? dlaczego silniczek chodzi normalnie a lampa nie zmienia polozenia ?

[ wiadomość edytowana przez: norm dnia 2007-11-14 10:32:50 ]

Cytat:
2007-11-14 10:28:56, norm pisze:
Wymienialem wczoraj lampy z normalnych na te z RS'a i mam problem. gdy podlaczylem wszystko i wlaczylem zespolonym swiatla slyszalem na poczatku taki dzwiek jakby ten silniczek od regulacji chodzil , ale swiatla nie zmienialy polozenia. wylaczylem je, gdy po chwili je ponownie wlaczylem juz silniczek nie chodzil wiec sprawdzilem tym pokretlem czy da sie regulowac no i ku zaskoczeniu gdy przekrecam ta regulacje slychac silniczek ale z lampami sie nic nie dzieje. stoja w miejscu. mial ktos podobny problem ? o co chodzi? dlaczego silniczek chodzi normalnie a lampa nie zmienia polozenia ? [ wiadomość edytowana przez: norm dnia 2007-11-14 10:32:50 ]

Miałem coś podobnego z jednym silniczkiem słychać go było a nie ruszał światłami - wyjąłem go z reflektora i okazało się, że silniczek pracuje ale nie przesuwa się ten trzpień, który reguluje położeniem reflektora, wymieniłem silniczek na inny i po problemie.

a latwo jest wymienic taki silniczek ? go sie wykreca czy na wcisk ? nie chce niczego zepsuc przy wyjmowaniu

Cytat:
2007-11-14 10:56:34, norm pisze:
a latwo jest wymienic taki silniczek ? go sie wykreca czy na wcisk ? nie chce niczego zepsuc przy wyjmowaniu

I tu jest mały problem!
Silniczek wyciąga się łatwo - przekręcasz go w obudowie i wyciągasz, gorzej jest z założeniem.
Najwygodniej to robić mając wyjęty reflektor.
Ja to robiłem tak:
reflektor miałem wyjęty, podłączyłem silniczek do wtyczki i wyjechałem max tym trzpieniem, wyjąłem z reflektora żarówki, złapałem palcami reflektor i mocno trzymałem a drugą ręką wciskałem trzpień tego silniczka w zatrzask znajdujący się na reflektorze. Dobrze to robić w ciepłym pomieszczeniu bo wtedy plastik jest bardziej podatny.
Czy przy starych reflektorach masz silniczki? Ja pierw potrenowałem na starych a dopiero póżniej na tych do RS!

przy starych mam tez silniczki wiec potrenuje tak jak radzisz. wielkie dzieki. jutro sie musze za to zabrac. pozdrawiam