Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-03 00:55:32 Na poniższych fotkach są dwa rodzaje rezonatora - duży i mały (fotki zasięgnięte ze strony Maćka)
![]() ![]() Jakie są wsze opinie na ten temat ??? Maciek na swojej stronie pisze że zdecydowanie lepszy jest ten większy bo: cyt: "można uzyskać większą elastycznosć w niższych obrotach oraz zauważalne wyciszenia pracy silnika. Rolą tego elementu jest powiększenie objętosci układu dolotu (co likwiduje dziurę w gazie) i wytłumianie pulsowania układu ssania" Sahel na przykład całkowicie go usunoł i włożył zaślepkę - to samo zrobiłem dziś ja i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w pracy silnika a przyśpieszenie chyba poszło minimalnie w górę ale nie jestem pewien w 100%... ![]() ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-03 01:05:21 Sorki za powtórkę tematu - nie zauważyłem że Tomek wyjaśnił tajemnicę rezonatora w poście "REZONATOR"... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-07-03 01:31:39
Ziaja, obawiam sie, ze zasada dzialania miksera wymaga, aby zwężał on światło dolotu. Nazywa sie to bodajże "zwężka Bernouliego czy jakoś tak. Inaczej gaz nie będzie zasysany. Zastosowanie zwężki w dolocie jest chyba główną przyczyną gorszych osiągów zagazowanego silnika (niezależnie czy na gazie czy na PB) czego doświadczył m.in. Tomek |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-07-03 21:44:22 tak sobie mysle ze dolot wielosci komina od fabryki nie wiele da... ale w zeszlym roku w golfie II mojego kolesia wymontowalismy swiatlo wytawilismy przez nie rure dolotowa bez filtra ...temperatura na zewnatrz byla grubo minusowa...mowie wam tan samochod nigdy nie byl taki żwawy szedl ja rakieta....a u mas i tak wszytko zatrzymuje filtr i ww zwazka gazowa ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-07-04 13:32:06
To i po co wywazac kola jakimis kilkugramowymi ciezarkami jesli waza one kilkanascie kilo... U mnie gazownicy wymontowali rezonator (caly czas mowimy o tym widocznym na zdjeciach bo mamy jeszcze drugi w okolicy przedniej prawej lampy) i zalozyli korek strzalowy. Silnik wpadal w wibracje miedzy 2800-3200, zalozylem rezonator - wibracje ustaly. Rezonatory w 1.5 sa troche inne. |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-07-04 16:20:58 chodzilo mi o wypowiedz ziaja ktory chce powiekszyc dolot...ja rezonatora nigdy nie wyjmowalem i nawet mi taka mysl przez glowe nie przeszla |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-04 17:03:18 No a ja wymontowałem i stwierdzam że samochód po kilku dniowym teście chodzi o niebo lepiej... a może dlatego że przy okazji wymieniłem filtr powietrza na nowy?
...Huj nołs? ![]() |