Jak sprawdzic sonde labda scoupe 94

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam , wiecie moze czy idzie sprawdzic poprawnosc dzialania sondy lambda ? bylem na warsztacie ostatnio i pytalem o podlaczenie scoupe pod kompa mechanik niemial kabla wiec spytal co sie dzieje powiedzialem mu ze mam duza roznice spalania w miescie 10 a trasa 6 litrow on mi na to ze na sto procent jest to sonda lambda i trzeba ja wymienic bo sondy wytrzymoja ok 70 tys km co wy na to ?? oczywiscie zaraz mi zasugerowal wymiane sondy na uniwersalna za jedyne 270 zl co mam robic konbinowac z sonda czy jednak szukac podlaczenia pod kompa , auto w sumie od 3 lat niebylo na zadnych reguacjach .....

Cytat:
2007-11-17 10:18:02, maniek200583 pisze:
spytal co sie dzieje powiedzialem mu ze mam duza roznice spalania w miescie 10 a trasa 6 litrow on mi na to ze na sto procent jest to sonda lambda i trzeba ja wymienic bo sondy wytrzymoja ok 70 tys km co wy na to ??

masz dziwnego mechanika-70 tys.sonda...u mnie w jednym aucie miala 130 tys,a w obecnym 95 tys.nie musze dodawac ze nic sie nie dzieje.poza tym taka roznica w spalaniu nie jest czyms dziwnym-w miescie to normalka,a poza miastem-tylko sie cieszyc...

Wygląda na to że mechanik chce Cię zwyczajnie naciąć na pare stówek
Z tymi 70 kkm wytrzymywania sondy to już go całkiem poniosła fantazja...
A spalnaie masz całkiem normalne, tym bardziej jak na jesień, kiedy auto dłużej się rozgrzewa i więcej pali. Z takiego spalania w trasie to tylko się cieszyć, a w mieście niestety mimo naszych najszczerszych chęci auto będzie zawsze paliło więcej, czasem dużo więcej...

ale mam jeszcze jeden maly mankament bo z tym moim autem to jest tak ze jak mu sie chce to idzie az na licznik musze patrzec ale czasem wogule niechce mu sie jezdzic czy jest to wina katalizatora???? patrzylem pod auto i ostatni tlumik wyglada na swiezy ale katalizator jest pordzewialy ale niema zadnych dzior i niewiem co z tym zrobic bo bylem u kilku mechanikow to zaden niema kabla do scoupe albo chca sie podpinac na dziko na hybil trafil ehhhhhhh