Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2007-11-17 15:12:47 Porównaj jaki opór stawia sam tłok, a jaki pierścienie.
Denko tłoka poleruje się żeby nie osadzał się nagar. W nowoczesnych silnikach płaszcz tłoka jest ceramizowany albo grafitowany, ale to też raczej żeby zwiększyć trwałość niż żeby zmniejszyć opory. Jeśli już robić jakieś cuda do zmiejszenia oporów to raczej szlif z superfiniszem i fałszywą głowicą |
![]() flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2007-11-17 17:20:08
ki diabel?? mozna jasniej? |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2007-11-17 18:36:46 Super finisz, inaczej dogładzanie, obróbka po honowaniu pozwalająca prawie całkowicie zlikwidowac etap docierania.
W silnikach ze wstawianymi tulejami, po dokręceniu głowicy tuleja ulega deformacji. Aby tego uniknąć można skręcić cylindry z blokiem płytą z otworami ( fałszywą głowicą ) i zrobić szlif tak jak w silniku z monolitycznym blokiem. |
![]() dr_krzysiek Fiat 126p Nakło | 2007-11-17 19:44:27 A spotkał się ktoś z Was z gotowaniem tłoków w oleju? Mierzy się średnicę tłoka, gotuje, jak ostygnie to znów się mierzy i znów gotuje. Całość powtarza się do momentu, gdy przyrost wymiaru będzie znikomy. |
![]() KrauzeR (S) Furious Moderator 126p Kraków | 2007-11-18 00:14:19 no i morał taki... nie poleruj scianek bo tylko zatrzesz silnik ![]() |
![]() Piter_Solution F&F Sympatyk fiat 126p/Peugeot 106 Warszawa | 2007-11-18 01:20:00 Filc pasta polerska i slifierka wysoko obrotowa idzie sie przejrzeć ![]() |
![]() zawodnik szayowóz/ ford escor ... Skierniewice | 2007-11-18 09:49:22
ja jechalem najpier drobny papierem sciermy a dopiero filc i pasta |
![]() Porthos Fiat 126p Spec n ;-) Głosków | 2007-11-18 10:39:02 jak polerowac to wiem ![]() kwestia zacierania się najbardziej mnie interesuje ![]() |
![]() MaLi Fiat 126p Leicester, UK | 2007-11-18 10:51:36 Chcesz zmniejszyć tarcie to spróbuj z tym grafitem na ściankach. Opis w jakiej temperaturze i jak długo wygrzewać znajdziesz, o ile mnie pamięć nie myli, w "Usprawnieniach Poloneza".
Pozdrawiam Mali |
![]() cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2007-11-18 12:04:16 JA to gotowanie w oleju i wygrzewanie z grafitem stosowalem przy tlokach do gokarta i roznicy nie zauwazylem |
![]() zawodnik szayowóz/ ford escor ... Skierniewice | 2007-11-18 18:35:49 polerujac scianki zatrzesz silnik bo nie bedzie filmu olejowego
jesli chodzi o gotowanie to wystarczy to nagrzane piekarnika wlozyc zeby sie rozgrzal a potem wkladasz go do cylindra i walicz gumiakiem zeby przeszedl i wtedy widzisz w ktorym miejscu bedzie puchl i powodowal oslabienie silnika (wieksze tarcie) wtedy w tym miejscu zbierasz trosze materialu i znow do peicyka i tak do momentu az przejdzie przez cylinder bez oporow a jak chcesz miec niskie opory to zrob szlif cylindrow o 02 czy 3 setki wiecej niz w ksiazce z wymairami to tak jak bys silnik juz dotarl i po zlozeniu silnika od razu bedziesz mogl cisnac albo zaloz uzywane cylidnry i tloki po ,30 tys np. i nowe pierscienie wtedy nie bedzie puchl |
Gonzo_BB nibylandia | 2007-11-18 18:57:19
niezgodze sie z tobą. Rozgrzewajac sam tlok wiadome jest ze bedzie bardzo ciasno wchodzil i szlifowanie go potem nie jest dobrym pomyslem. Przeciez blok silnika, cylinder rozgrzewajac sie tez sie rozszeża i tarcie ktore wystepowalo przy Twoim sposobie moze niemiec wogóle miejsca przy rownie rozgrzanym bloku. pozdro |
![]() snail F&F Sympatyk 126 Sosnowiec | 2007-11-18 21:23:19 a ja sie nie zgodze z tobą ![]() tłok z aluminium rozszerzalność ma kilkakrotnie większą niż cylinder z żeliwa, pozatym cylinder teoretycznie zmniejsza średnicę ! więc się robi ciaśniej ale to tylko teoretycznie bo w praktyce tylko tłok puchnie |
![]() nikusss 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2007-11-18 21:59:30 a samemu plaszcz tloka to mozna conajwyzej zepsuc - włosy dęba staja jak czytam o wbijaniu mlotkiem, szlifowaniu recznym itepe...
ale... robcie co chcecie, tylko potem dziwne ze zaciera sie, wpierdziela olej, stuka itepe ![]() |