MotoNews.pl

Zerwany gwint śruba od koła - mechanicy pomocy!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Bede serdecznie wdzieczny za wszelkie rady.
Opis zdarzenia:
W wakacje w ostatnie upaly zablokowały mi hamulce
Poprawilem popychacz w serwie i bylo ok natomiast podczas zakladania przedniego kola jako ze piasta i tarcze byly cholernie rozgrzane az dymilo udalo mi sie zerwac gwint na jeden ze srob .
Problem rozwiazalem zdejmujac dwa dystance ktore dolozylem zakladajac kola od bmw rekina. Wszystko bylo ok az do dzis
kiedy to zakladajac zimowki za mocno przykrecilem śrubę i resztki gwintu szlak trafil.
Dodam ze mam juz najdluze z mozliwich do kupienia srob.

Co teraz?? bo mam tylk 3 s.? wymieniac piaste czy jak?
Czy nowa piaste mozna normalnie kupic?
Czy moze probowac to przegwintowac?

Z gory sliczne dzieki za jakiekolwiek rady z waszej strony!!

przerobiłem to. kup piastę ( DO TRÓJKI 35 ZETÓW) tylko zwróć uwagę czy otwory są prostopadle nawiercone. najlepiej wkręć w sklepie nowe śruby o zobacz czy jest kąt prosty po między osią śruby a piastą. jeśli nie to szrot i kup używkę.
ja zrezygnowałem ze śrub na rzecz szpilek.

pozdro

Gwitowanie to słaby pomysł bo za jakis czas wulkanizator pomyli kolejnosc srub i zakreci to kluczem hydraulicznym i tyle...szkoda pary....Miałem tak w 110tce. Piasta raczej nie jest droga.

DEx

Dzięki za pomoc! pocieszyliście mnie :] dam znać jak będzie jakis postep w pracach.

hmmm ciezka sprawa z zerwana zroba w kole heh .. jak zes tego dokonal ? ;-]

siedze se i mysle ze moglbys sprobowac w tej zerwanej srobie wywiercic otwor oczywiscie o mniejszej srednicy niz nieszczesna zroba nagwintowac go oczyscic z opilkow i wkrecic w ten otwor odpowiednia srobe ale sproboj posmarowac ja poxsipolem ile wlezie wkrec ja poczekaj az wyschnie walnij na zerwana wd40 i pozniej sproboj wykrecic je razem moze sie udac ....

to taki pomysl wladl mi do glowy na predce

mozesz takze brutalnie to zrobic rozwiercic ta zrobe az posci i zalozyc sobie nowa felge ze szrotu ;-]

jezeli nadal nie uda ci sie z tym uporac to daj znac na maila, zapytam ojca on juz bedzie wiedzial jak poradzic sobie z taka zerwana sroba

pozdro

klakier--king - dzieki za rady chodzi mi o zerwany gwint w piascie nie zerwana srobe
Z problemem juz sie uporalem, kupilem nowa piaste, dwa lozyska i uszczelniacz razem 80 zl niecale.

Wymianka i jest miodzio