Ogrzewanie - dmuchawa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może było tylko ja nie umiem korzystać odpowiednio z wyszukiwarki.
Mój problem polega na tym, że nie działa w ogóle dmuchawa zimne/ciepłe. Ostatnio w ogóle żadne powietrze nie leciało (zaparowane szyby itp) przez kilka dni. I pewnego dnia stoję sobie na skrzyżowaniu (marznąc i klnąc pod nosem) i nagle załączyła się dmuchawa. Myślałem sobie spoko, zdarza się i zapomniałem o problemie. Jednak dzisiaj sytuacja się powtórzyła: znowu nie ma dmuchawy. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co może być tego przyczyną zanim wezmę z domu młotek i mu przyp****ę ?

[ wiadomość edytowana przez: VEG dnia 2007-11-18 15:37:24 ]

ja tak mialem w peugeocie - raz zaskakiwala, raz nie - problemem było: stary kabel zasilający ktory sparchawiał cały, skorodował i co tam jeszcze mozliwe. tymczasowo pomogło zagięcie go i przymcowanie w innym miejscu - dlugoterminowo - wymiana kabla.

pozdro!

Miałem ten sam problem raz dmuchawa działała a raz nie. Oddałem do elektryka 60zł zapłaciłem-powiedział że coś tam w skrzynce z bezpiecznikami pogrzebał niepamiętam dokładnie ale coś ze stykami miałem!!

było omawiane dość często. prawdopodobnie jak piszą koledzy padła skrzynka bezpieczników, przez którą idzie zasilanie do dmuchawy. Można zrobić obejście i dodatkowy bezpiecznik, lub naprawić skrzynke.

obejście ciągniesz z żółtego kabla ze stacyjki (+) do przełącznika dmuchawy

Jednak skrzyneczka nie dawała prądu do przełącznika. Zrobiłem na krótko tak jak pisaliście pod radyjko Mam nadzieję, że nic sie nie popsuje

Pozdrawiam

To są tzw suche luty w skrzynce bezpieczników/przekaźników.

Pękanie i korozja miejsc zlutowań ścieżek z pinami do przewodów.

Elektryk wyciąga skrzynkę, poprawia lutowanie i dmuchawa działa.

Patrz fotorelacja "reanimacja skrzynki bezpieczników"

Cytat:
2007-11-25 12:28:46, DoktorB pisze:
To są tzw suche luty w skrzynce bezpieczników/przekaźników. Pękanie i korozja miejsc zlutowań ścieżek z pinami do przewodów. Elektryk wyciąga skrzynkę, poprawia lutowanie i dmuchawa działa. Patrz fotorelacja "reanimacja skrzynki bezpieczników"

Jak już przelutować to całą skrzynkę tak dla pewności. Ale dopiero na wiosnę lub do momentu aż znowu coś nie zadziała.