MotoNews.pl

Ogrzewana przednia szyba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam problem z ogrzewaniem przedniej szyby, a mianowicie taki, że grzeje tylko prawa strona. Natomiast lewa nie. Sprawdziłem bezpieczniki - są dobre. Co może być powodem? Moje przypuszczenia dotyczą wtyczki przy dolnym lewym narożniku - być może zaśniedziała wtyczka. Szyba jest nie uszkodzona.
Z góry dziękuję za pomoc
Jarek

no to pewnie tak jak mowisz:] nikt z tu obecnych nie sprawdzi tych wtyczek przez internet

przepaliła sie w szybie scieżka, cieżko sie takie cos naprawia

Cytat:
2007-11-22 15:10:36, Sinuspi pisze:
przepaliła sie w szybie scieżka, cieżko sie takie cos naprawia

Eeee, chyba nie - bo by nie grzała punktowo, a tu nie działa cała lewa połowa, a prawa działa w 90%. Więc to nie to raczej...

Nie chcę cię martwić ale Sinuspi chyba ma rację, szyba tzn. ścieżka uszkadza się włąśnie w ten sposó inie grzeje jedna połowa. Tak jak ktoś wcześniej napisał mozna to naprawić ale jest to bardzo trudne.
Powodzenia.

Cytat:
2007-11-22 22:42:11, R_O_Y pisze:
Nie chcę cię martwić ale Sinuspi chyba ma rację, szyba tzn. ścieżka uszkadza się włąśnie w ten sposó inie grzeje jedna połowa. Tak jak ktoś wcześniej napisał mozna to naprawić ale jest to bardzo trudne. Powodzenia.

Tak z ciekawości się zapytam "jak"?

U mnie pamiętam że nie działało po kilka ścieżek, a nie cała połowa

a jakbyś zerknął w wyszukiwarkę, to było o tym sporo...

Cytat:
2007-11-22 22:42:11, R_O_Y pisze:
Nie chcę cię martwić ale Sinuspi chyba ma rację, szyba tzn. ścieżka uszkadza się włąśnie w ten sposó inie grzeje jedna połowa. Tak jak ktoś wcześniej napisał mozna to naprawić ale jest to bardzo trudne. Powodzenia.

No to chyba nici z nadziei, że da się to zrobić...
Ale cóż, w domu stoi nowa szybka, więc czas ją wymienić. Myślałem, że da się tego uniknąć (bo zależało mi aby wszystko było oryginalne, tak jak fabryka zamontowała), ale trza będzie szybę rwać

Cytat:
2007-11-23 08:35:43, jaroz pisze:
No to chyba nici z nadziei, że da się to zrobić... Ale cóż, w domu stoi nowa szybka, więc czas ją wymienić. Myślałem, że da się tego uniknąć (bo zależało mi aby wszystko było oryginalne, tak jak fabryka zamontowała), ale trza będzie szybę rwać

możesz także wymienić na orginalną szybę w ASO...
ale jak mówią w ASO...ceny (nie) mile Cię zaskoczą...

a jak jest z wstawianiem uzywanej szybki? nie pekaja? nie marudza w zakladzie panowie wklejajacy ?

Cytat:
2007-11-23 00:32:58, wesul pisze:
Tak z ciekawości się zapytam "jak"?

Jak naprawić ogrzewanie przedniej szyby? Nie wiem dokładnie, ale mogę to sobie jakoś wytłumaczyć na logikę. Lokalizujemy miejsce przerwania ścieżki (w tym przypadku drutu oporowego) nawiercamy szybę od środka i łączymy uszkodzone miejsce. Być może to odważna wizja ale nie da się chyba inaczej tego naprawić (bez nawiercania) bo w przedniej szybce jest zatopiony cieniuteńki drucik oporowy. Z tylnią szybką jest prościej bo ścieżki oporowe są nadrukowane na wewnętrzną stronę szyby a nie w jej wnętrzu.
Naprawa jest pewnie ryzykowna i pewnie kosztowna ale szybka z ogrzewaniem kosztuje około 700 tak więc może warto zaryzykować.
Powodzeniia.

Za 600 sa nowe grzane z montazem.
Zapytaj w najblizszym NordGlassie - Jaan'ie

Roy, ja pinkole, nawiercać przednią szybę? Bałbym się że potem przy jakiejś okazji skończy ona w kawałeczkach na moich kolanach.... Przecież to ja dramatycznie osłabia w tej okolicy

Naprawić grzanej przedniej szyby się nie da pomijając przypadek naprawy przyłączenia. A nawiercanie to między bajki trzeba włożyć. Pomijając kwestię następstw (osłabienie, rozhermetyzowanie i możliwość rozwarstwiania) to chociażby lokalizacja miejsca uszkodzenia jest b. trudna. Druciki są niezwykle cienkie i nie widać miejsca uszkodzenia, a jeśli nawet to nawiercisz dziurkę i co dalej - możesz w najlepszym razie wstrzyknąć bezbarwny klej przewodzący (miałem coś takiego) ale czy bez oczyszczenia i przygotowania klej by złapał i to na tak małej powierzchni. Wątpię.

Ja od paru lat tracę po kilka pasków na sezon i obecnie już prawie szyba nie grzeje - cóż takie życie ale wydawać 600 czy 700 pln na wymianę szyby mi się nie uśmiecha. A wymiana przedniej szyby to nie zmiana koła czy żarówki - zawsze to jednak masakra.

Myślę, że powinniśmy się z tym pogodzić i tyle.

Cytat:
2007-11-24 22:14:28, CKsrv pisze:
Za 600 sa nowe grzane z montazem. Zapytaj w najblizszym NordGlassie - Jaan'ie

raczej 700 i to w mocnej promocji. Z paskiem zielonm to nawet 850. Do tego często uszczelki za minimum 50pln.
A tak BTW, to i tak nie dają na nie gwarancji (na element grzejny)

W dostawczaku mam już trzecią szybę i niedawno znowu oberwała kamieniem, więc pewnie w ciągu jakiegoś pół roku będzie czwarta Czy wymiana to masakra? Eeeee, bez przesady

Właśnie dzwoniłem.
Cena za podgrzewaną szybę 480 zł, z montarzem jakieś 600 zł

Cytat:
2007-12-18 15:30:50, mikruss pisze:
Właśnie dzwoniłem. Cena za podgrzewaną szybę 480 zł, z montarzem jakieś 600 zł

ok, może w Gdańsku jes drożej. A dają gwarancję na grzanie szyby i czy uszczelki boczne są w cenie?

Cytat:
2007-11-24 21:17:17, R_O_Y pisze:
Jak naprawić ogrzewanie przedniej szyby? Nie wiem dokładnie, ale mogę to sobie jakoś wytłumaczyć na logikę. Lokalizujemy miejsce przerwania ścieżki (w tym przypadku drutu oporowego) nawiercamy szybę od środka i łączymy uszkodzone miejsce. Być może to odważna wizja ale nie da się chyba inaczej tego naprawić (bez nawiercania) bo w przedniej szybce jest zatopiony cieniuteńki drucik oporowy. Z tylnią szybką jest prościej bo ścieżki oporowe są nadrukowane na wewnętrzną stronę szyby a nie w jej wnętrzu. Naprawa jest pewnie ryzykowna i pewnie kosztowna ale szybka z ogrzewaniem kosztuje około 700 tak więc może warto zaryzykować. Powodzeniia.