[OT]Sprowadzanie samochodu z USA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos ma pojecie jak to wyglada? co trzeba zrobic zeby zarejestrowac samochod sprowadzony z USA?
Interesuje mnie cala procedura, kwoty, akcyzy cla, oplaty.
Gdzie trzeba sie dowiadywac, na co uwazac itd

Prosze o dokladne info, a nie ze kolega mi mowil...

Jak masz możliwość, sprowadzaj do Niemiec, nie do PL. Nie będziesz musiał płacić haraczu mafii portowej. Płacisz cło w niemieckim urzędzie celnym, a potem z grubsza chyba to samo co przy imporcie ze Szwajcarii czy nawet Unii

wlasnie tez jestem z kolega na tym etapie, z tego co sie dowiadywalem od kolesia ktory robil to juz parokrotnie to koszt okolo 4tys zl.

w stanach wrzucasz w kontener do Gdanska - 900$
Musi byc umowa na Ciebie na autko i ten ich "dowod rej" to sie jakos smiesznie tam nazywa
-w POrcie placisz jakies 1000zl - za co nie pamietam - jakas oplata portowa
- w Swoim miescie oplacasz Clo za Auto, reszta to juz normlana rejestracja pojazdu spoza polsky czyli jakies 1200zl.

pozdro 600

dzieki za odpowiedzi, potrzebuje troche wiecej info, ile wynosi clo, akcyza oplata za poj silnika, podatek i inne. kontener wiem ile kosztuje sprawy zalatwiane tutaj tez wiem co i jak, nie wiem jak w polsce.
Bolger o co chodzi z tymi niemcami? do jaich urzedow trzeba isc itd zarowno w polsce i w niemczech? co oprocz wydzialu komunikacji? urzad celny?

zadzwon do mojego kolegi Adama ( z wrocka jest ) ostatnio sciagal sobie z usa triumpha tr3 tez wlasnie przez niemcy, cos mi tlumaczyl dlaczego lepiej w niemczech to zalatwic ( ale generalnie sprowadzalo sie to do tego ze pojechal wypelnil jakis druk i finito )

tel do niego to 600248184

dejta
Lepiej sprawadzac auto przez nimieckie porty-np:bremenhaven
Jak auto wyjedzie na ląd w niemczech płacisz tylko 16% Vatu,a jak w polsce to juz 22%..Po drugie krótszy czas oczekiwania bo 5-6 tygodni,krótsza procedura celna.....

dzieki chlopaki, jesli macie jeszcze jakies info to dawajcie co wiecie, cokolwiek jest przydatne

Flapjck daj moze znac koledze ze moge do niego dzwonic, zeby sobie nie pomyslal, ze jakis wariat mu dupe zawraca

poinformowany ale teraz jest na wyjazdowym chlaniu wiec pewnie dopiero jutro wieczorem bedzie kontaktowy

dejta co chcesz sciagnac?? mustang jakis??

no powiedz Dejta...

Albo jakas fote choc daj, co Ty tam knujesz ?

nie, nic z tych rzeczy poprostu moj boss zaproponowal mi uklad, gdyz wydalem sie mu czlekiem godnym zaufania

niechcacy ustawilem watek na ogolnym, wszystkich dotknietych tym faktem, serdecznie przepraszam