Problem z LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zauważyłem , że na wolnych obrotach moje espero 1,5 przeskakuje samoczynnie na benzyne . Po zwiększeniu obrotów wskakuje na gaz.Czy ktoś wie co się dzieje?

Mi się też tak czasem dzieje, co prawda bardzo rzadko, ale jednak. Ostatnio na trasie z prędkości ok. 100km/h puściłem gaz i i po kilkunastu sekundach jak dodałem to poczułem szarpnięcie i już jechałem na benzynie. Ja to rozwiązałem wymuszaniem jazdy na gazie, a nie jazdą na automacie. Na razie działa, a kiedyś jak będę miał troche czasu to pojadę na regulację.

Ale u mnie dzieje się to właśnie wtedy gdy mam włączony LPG

panowie - rozwiazanie jest banalne - jakis łoś prawdopodobnie zle ustawil/przestawil mnoznik obrotów w kompie LPG...efekt jest wlasnie taki jak piszecie bo komp glupieje i wrzuca benzyne...

czy to akurat to co opisalem wystarczy wlaczyc na polozenie tylko gaz - bez udzialu benzyny (kazdy ma 3 polozenia centralki) - jesli problem ustąpi to mam racje

Niektóre sterowniki od gazu samoczynnie przełączają się na benzyne po wykryciu nieprawidłowej pracy na LPG.
Miałem tak w Landirenzo LCS 1 szczególnie na wolnych obrotach, co ciekawe jak zasugerowałem szpecom od gazu (a był to autoryzowany zakład) że może komputer sam przełącza się awaryjnie na benzyne stwierdzili że ten typ w ogóle takiej funkcji nie ma i jak się później okazało mylili się. Przyczyna tkwiła w przytkanym przewodzie od powrotu małego obiegu w zbiorniczku wyrównawczym i parownik był lodowaty w czasie kiedy silnik był już ciepły. Komputer dostawał błędne odczyty z sondy lambda i na wszelki wypadek przechodził na benzyne.
Pamiętam jeszcze że gazownicy mówili coś o zakłóceniach pochodzących od zużytych kabli wysokiego napięcia (podobno częsta przyczyna) i jeszcze czepiali się alternatora że może przepięcia daje i dlatego sterownik od gazu głupieje.

tak wogóle tych wszystkich gazowników to powinni zagazować
jak sie juz po cos do nich jedzie to przewanie by połowe instalacji wymieniali zeby tylko naciągnąć

Dzięki Wacek99 jutro wymienie przewody możliwe, że to jest przyczyną ponieważ są to takie "tyknięcia" na benzyne tak właśnie jak przy przeskokach iskry gdzieś na przewodach.Te tzw."tyknięcia"słychać wyraźnie w elektrozaworze i w przełączniku benz/gaz.