MotoNews.pl

Hyundai Getz (opinie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszyskich,

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może ma Getza, jeśli tak ciekawy jestem jakie są wasze opinie na jego temat (oczywiście wszystkich innych również proszę o opinię
Już prawie trzy miesiące jestem posiadaczem tego samochodu i generalnie jestem zadowolony (w końcu to Hyundai ).
Przejechałem narazie 3200 km i do plusów mogę zaliczyć:
- stosunkowo małe zużycie paliwa (średnio 6,6 z tych 3200 km, większość ok 80% w mieście).
- fajny silniczek, niezłe przyspieszenie (może trochę mało elastyczny na V biegu ale od czego jest czwórka).
- nieźle wykonane wnętrze choć plastiki wydają sie takie sobie, ale nic nie trzeszczy ani piszczy.
- super wygląd zewnętrzny (światła stop promieniują w kształcie słońca) generalnie każdy się ogląda.
- narazie w celach testowych rozbujałem go do 160km/h i można było jeszcze ciągnąć ale narazie wystarczy.
- dużo fajnych schowków np. w bagażniku.

a minusy to:
- brak w "polskiej wersji obrotomierza )
- coś mi się z tyłu telepie prawdopodobnie zagłówki tylnej kanapy lub coś w bagażniku
- niezłe problemy z instalacją radia (zdjęcie panelu, półkieszeń od Deawoo i takie tam historie) ale podobno w hyundaiach tak jest

Ogólnie jestem bardzo zadowolony gdyby jeszcze nie to cło ...
Pozdrawiam i czakam na opinie

wstyd się przyznać ale jeszcze go nie widziałem na ulicy ale mój ojciec widział i mówił że bardzo mu się podoba więc może starszej sprezentuje to wtedy wydam swój werdykt (najprawdopodobniej pozytwyny )

Ładne autko - aktualnie jestem na etapie wybijania żonie z głowy jegoo zakupu - bo chciałem coś większego i szybszego

świetne auto - jak każdy Hyundai

Widziałem na ulicy czerwonego, z początku nie wiedziałem co to, myślałem: "Nowe Polo - nie, C3 - na pewno nie - GETZ!!!" Bardzo mnie to zdziwiło, ale szczerze jest bardzo podoby do nowego Polo i Fiesty. Samochód jest fajny, mały zwinny w końcu to Hyundai

Dziś byłem w ASO Hyundaia i miałem okazje trochę w nim posiedzieć.
Podobały mi się zegary i siedzi się dość wysoko ale bagażnik w porównaniu do mojego Accenta jest mały oj mały

Jak dla mnie największym minusem tego auta jest silnik 1,3 żeby dali choć taki jak w Accencie to auto zyskało by na atrakcyjności .. a może się za bardzo czepiam wszak on kosztuje jedynie 33 tyś ???

Oglądałem w salonie i bardzo mi się podobał. Gdyby były dostępne w grudniu, to pewnie nie kupił bym Suzuki... Jedno to silniczek troszkę mizerny, ale znowu za taką cenę czego oczekiwać. Podobno w przyszłym roku jest szansa na 1.6 107km. Tak mi napisali z HMP.

Generalnie jestem na tak

no i to jest beka... w takim autku 1.6 .to do Accenta powinni 2.0 wprowadzic

taaa a do sonaty 5.7 od corwetty

nie no przesadziles.. ale 3.0 tak jak w XG moze byc

Co prawda jeżdżę Getzem dopiero od dwóch tygodni, ale na razie same plusy . Co prawda mam wersję bez klimatyzacji, za to silnik spisuje się znacznie lepiej niż w wersji z (kiepskawo bylo na jeździe próbnej z włączoną klimą). Skrzynia biegów chodzi jak po masełku, autko jest dynamiczne i zwrotne. W cyklu mieszanym pali około 7l/100. No a poza tym jest zielony...

Panowie i panie właśnie w rodzinnym Getzie stukneło 60.000tkm bez najmniejszej awarii Poprostu nic!!! Oby tak dalej!

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-04-20 17:59:25 ]

Mnie osobiście autko pasuje. Zewnętrznie i w środku. Faktycznie silniczek mógłby być mocniejszy
Ja też wciskam żonie zakup tego autka. I tak mamy zamiar zmienić jej autko, narazie SC900. Mam nadzieję, że się da przekonać
gadi

Nie no, bez przesady z tym silnikiem... 1.3 82KM to w tej klasie jest jeden z mocniejszych i fajniejszych silników, a już na pewno w tym przedziale cenowym. No bo co kupi za tą kasę? Puga 206 z 1.1 60KM? Polo 55 czy 60KM? Dajcie spokój.

Bardzo podobny na zewnątrz i we wnątrz jest Chevrolet/Deawoo Aveo/Kalos
1.2 8V - 72KM - 33tyś
1.4 8V - 83KM - 36tyś (sedan)
1.4 16V - 94 KM - 44tyś
Nie tak dawno kupowałem auto więc siedziałem w różnych pojazdach. Oczywiście najbardziej podobało mi się w Getzie. Aveo 3d jest bardzo podobne, tylko miałem wrażenie gorszej jakości w porównaniu z Hyundaiem.
Inne auta:
corsa - trochę mniejsza, znacznie droższa, za wszystko trzeba dopłacać, dzielona kanapa to 4osobowe auto
punto - nawet mogło by być, ale cena normalnie wyposażonej wersji robi się już zaporowa, dzielona kanapa to 4osobowe auto
yaris - absolutnie nie pasuje mi stylistyka wnętrza. czułem się jak w windzie przerobionej na salon z miękimi kanapami i fotelami
panda - nie mieszczę się za kierownicą
reszta nie miała nic ciekawego w ofercie, w moim przedziale cenowym (który był dość duży, bo yaris się łapał)
Getz miał tylko jednego konkurenta - właśnie Chevroleta Aveo, wygrał zdecydowanie Hyundai.

Cena Aveo 1.4 16V... , delikatnie mówiąc przesada

Punto to niezłe auto, ogromny plus za dostępność części i ich niską cenę, mały minus za pewne braki w wykończeniu no i jednak jest coś w tej awaryjności samochodów spod znaku FIATa - miałem przed Hyu 2 Fiaty, jeden używany, drugi salonowy - miały bardzo dużo zalet, ale i sporo wad wynikających jak się zdaje z jakiejś nonszalancji firmy i "olewczości" usterek obnażonych już w poprzednich modelach (np. konsekwentne montowanie wadliwych alternatorów i sypiący się wahaczy... itp)

Yaris - to zdecydowanie mniejsze auto niż Getz - też brałem pod uwagę Yarisa, jednak jego gabaryty go zdyskwalifikowały. Wnętrze też zupełnie mi się nie podoba, robi bardzo przeciętne wrażenie, żeby nie powiedzieć, że mizerne...

Panda to już zupełnie inna bajka i chyba inny segment

Corsy w ogóle nie brałem pod uwagę ze względu na cenę, ale na mojej liście był Peugot 206, który przegrał silnikowo i wykończeniowo, oraz Clio - głównie cena, ale francuz to francuz, wykończenie też pozostawiało wiele do życzenia

Panda nalezy do samochodów "małych - segment A", czyli takich jak Atosek, a Getz to już B

Cytat:
Panda nalezy do samochodów "małych - segment A", czyli takich jak Atosek, a Getz to już B

No właśnie wydawało mi się, że coś nie tak z Pandą w końcu wiem dlaczego

jestem posiadaczem Getza z silnikiem 1.3 5d od ponad 4 miesięcy prowadzi się bardzo dobrze spalanie w granicach 6-7.5 l podoba mi się jego bardzo charakterystyczny tył poprostu super.

Podążaj zawsze swoją drogą

Nie potrafię narazie zejść poniżej 8.4l na mieście Getz 1.3 3d. Jestem świeżym kierowcą i może coś nie tak jeżdżę. Auto mam od początku lutego, przejechane ponad 3k km, czyli już się chyba dotarło, zima też już minęła.

www.4x4.pl/test2.php?id=1103

[ wiadomość edytowana przez: termos dnia 2005-04-21 18:30:55 ]