MotoNews.pl

Ile litrów oleju do 3.2l?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

zamierzam wymienić olej w omci 3.2l ale nie mam pojęcia ile wlać i jaki olej byście mi polecili?

Z góry dzięki.

5,5L półsyntetyk

Do silnika powinno Ci wejśc około 5,5litra oleju.
Wlej olej jaki był wczesniej lany, to najprostrza odpowiedź, a jesli nie wiesz jaki był, zalałbym go Mobilem 5W50 (to kwestia subiektywnego wyboru), generalnie lałbym syntetyk.
Nie używałbym, jak u siebie (Oma 2,5TD) oleju Opla głównie ze względu na fakt że silnik 3,2litra to jednak jednostka 220 konna o sportowych aspiracjach i wymaga oleju o podwyższonych parametrach.
Pozdrawiam
P.S.
Pozbyłes się swojej Omy 2.0 ?

sportowe aspiracje - dobre
zYx - bylo duzo na temat oleju i nie ma sensu zakldac kolejnego watku jaki olej masz wlac, dla mnie to mozesz wlewac co kolwiek, ale najlepiej bedzie jak zobaczysz w ksiazce serwisowej jaki byl wlewany i wlewaj taki dalej - no chyba ze nie masz ksiazki.

Cytat:
2007-11-25 19:39:53, ElwoodWroclawiak pisze:
Do silnika powinno Ci wejśc około 5,5litra oleju. Wlej olej jaki był wczesniej lany, to najprostrza odpowiedź, a jesli nie wiesz jaki był, zalałbym go Mobilem 5W50 (to kwestia subiektywnego wyboru), generalnie lałbym syntetyk. Nie używałbym, jak u siebie (Oma 2,5TD) oleju Opla głównie ze względu na fakt że silnik 3,2litra to jednak jednostka 220 konna o sportowych aspiracjach i wymaga oleju o podwyższonych parametrach. Pozdrawiam P.S. Pozbyłes się swojej Omy 2.0 ?

Dzięki za info, tato już szuka info w książce serwisowej. Mówiłem, żeby juz to wcześniej sprawdził to się ze mną kłóci, że to nie ma znaczenia

P.S. Jeszcze się nie pozbyłem, muszą ją do Polski zawieźć i wrócić nową
Ta jest niby wersja sport - wie ktos czym sie rozni od normalnej?

[ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2007-11-25 21:23:32 ]

Cytat:
2007-11-25 21:19:31, zYx pisze:
Ta jest niby wersja sport - wie ktos czym sie rozni od normalnej?

Wersja sport powinna mieć manualną skrzynię i szperę...
Powinna...
Twoja pewnie niema

Cytat:
2007-11-25 22:15:35, ilku pisze:
Wersja sport powinna mieć manualną skrzynię i szperę... Powinna... Twoja pewnie niema

ta, jeszcze do tego niebieskie neony, czerwone zarowki w bagazniku i sportowy wydech

wersja sport z tego co sie orientuje rozni sie srodkiem, zamiast "drewna" jest srebrne badziewie, i chyba seryjnie jest obnizona o 30mm. Tak czy siak do sportu mu daleko

Cytat:
2007-11-25 22:24:36, Brutal pisze:
ta, jeszcze do tego niebieskie neony, czerwone zarowki w bagazniku i sportowy wydech wersja sport z tego co sie orientuje rozni sie srodkiem, zamiast "drewna" jest srebrne badziewie, i chyba seryjnie jest obnizona o 30mm. Tak czy siak do sportu mu daleko

Ma srebrne wstawki, ja i tak drewna nie lubie pytalem tylko czym sie różni

Tak czy siak jest wlany syntetyk acea - a3/b3 10W40. Silnik ma przejechane niecale 95k i tu nasówa mi sie pytanie czy warto wlewać syntetyk 10w40 czy lepiej pół-syntetyk?

[ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2007-11-25 22:35:22 ]

Cytat:
2007-11-25 22:32:36, zYx pisze:
Ma srebrne wstawki, ja i tak drewna nie lubie pytalem tylko czym sie różni Tak czy siak jest wlany syntetyk acea - a3/b3 10W40. Silnik ma przejechane niecale 95k i tu nasówa mi sie pytanie czy warto wlewać syntetyk 10w40 czy lepiej pół-syntetyk? [ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2007-11-25 22:35:22 ]

no to Ci napisalem czym sie rozni
A olej wlewaj ten co byl - tej samej klasy

Cytat:
Silnik ma przejechane niecale 95k i tu nasówa mi sie pytanie czy warto wlewać syntetyk 10w40 czy lepiej pół-syntetyk?

znaczy ma przejechane tyle co kot napłakał.. a ty chcesz zmieniać mu na półsyntetyk..??
poczytaj troche o oleju, na forum jest sporo wiadomości.. a tak powstał nowy, stary wątek, a w nim pitolenie nie na temat.. ]

10W40 to raczej chyba półsyntetyk.
Ja w MV6 do niedawna lałem 0W40 i było OK (przebieg ponad 200kkm)
Najlepiej wlewaj to co było i tyle.

Cytat:
2007-11-25 22:24:36, Brutal pisze:
wersja sport z tego co sie orientuje rozni sie srodkiem, zamiast "drewna" jest srebrne badziewie,

nie bądź taki brutalny - w mojej wersji SPORT nie ma ani "srebrnego badziewia" ani "drewnopodobnego plastikowego badziewia"

jest natomiast stylowy czarny design
czyli nic, co przypomina drewno, karbon, i.t.d.

ps niektórzy gotowi są jeszcze za ten "badziew" obrazić

Cytat:
2007-11-25 21:19:31, zYx pisze:
Dzięki za info, tato już szuka info w książce serwisowej. Mówiłem, żeby juz to wcześniej sprawdził to się ze mną kłóci, że to nie ma znaczenia P.S. Jeszcze się nie pozbyłem, muszą ją do Polski zawieźć i wrócić nową Ta jest niby wersja sport - wie ktos czym sie rozni od normalnej? [ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2007-11-25 21:23:32 ]

W mojej 2.6 od początku był stosowany 10W40
Zawsze zalewam tym, co było stosowane.
A propos różnic: wersja sport różni się też felgami.
Pozdrawiam
ariela

[ wiadomość edytowana przez: arielka dnia 2007-11-26 09:55:13 ]

No więc wleje ten co był.
Dzięki wszystkim za uwagi