Ile pali corolla 1.6 1999r?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich forumowiczów z toyoty!!! jestem nowy Wywołuję temat, który być może już miał miejsce, ale tego nie sprawdziłem Dwa tygodnie temu nabyłem Karola combi (ale brzydal ), bo po oplach postawiłem na statystyki bezawaryjności itp. Jest to rocznik 1998/1999 ( grudzień), 1,6 16 V benzyniak, wersja najbogatsza luna, stan techniczny prawie idealny, użytkowany i serwisowany we Włoszech przez jedną właścicielkę. Ma przejechane niby 117000, w co nie wierzę, bo już parę samochodów przerzuciłem i wiem na czym polega i jak wygląda "rasowanie" liczników ale jej stan zużycia ( tapicerka, lewarek skrzyni biegów i takie tam detale), naprawdę wskazują, że nie jest wytłuczona. No i to spalanie. Przesiadłem się z diesla, który zadowalał się 5,6 - 6,7 ON na 100 km. Wiem, że to jest benzyniak ale parametry książkowe wskazywały na to, że przy delikatnej jeździe ( a taką preferuję i teraz tym bardziej tak jeżdżę ( tj. prędkość 90-100 km/h, płynna jazda, prawie bez hamulca, w mieście 30 % jazdy) będzie palić 6.0 -7.5 l/100 km. A ja kończę jej teraz taki przykładowy test, no i nieubłaganie wychodzi, że zżera między 9.0 - 10.0 lna 100 km.!!!!???? Nie zamierzam zakładać do niej gazu ale ta paliwożerność mnie przeraża, wskazówka od paliwa w czasie jazdy tak opada w dół, że szkoda gadać Zatem pytanie do użytkowników takich autek, czy to oznacza, że te typy tak mają ??? A może jest coś do skorygowania???? Z góry dzięki za podpowiedź!!! p.

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2007-11-27 17:30:03 ]
[ powód edycji: temat ]

To wymaga sprawdzenia bo mi 2L silnik średnio pali benzyny
na trasie (nie autostrada) 7,5 a po mieście nie przekracza 9,5.

a nie świeci ci się przypadkiem "check" ?
zobacz czy wogóle masz żarówkę - powinien się świecić razem z innymi kontrolkami po włączeniu zapłonu (nie silnika )

jak masz żarówkę to zrób diagnostykę - mi moja cari (też 1.6) też paliła 9 - 10l/100km ale to jak mi padła lambda - normalnie to 7,5 - 8 l/100km

No to małe sprostowanko, po zakończonym moim teście, w zaokrągleniu wyszło około 8,2 na 100 km. To i tak mnie nie zadowala. Konsultowałem to ze znajomym mechanikerem i powiedział, że w tych warunkach, tj. jesienno - zimowych może tak być ! Dzieki za podpowiedzi. Robertos, kontrolka "check" się świeci, więc chyba jeszcze pofatyguje się na diagnostykę, chociaż czuję pismo nosem , że gdyby się okazało, że to sonda lambda, to ładnie mnie uderzy po kieszeni ???? No włąśnie washu, w parametrach teoretycznych - książkowych też powinno wyjść około 7.5 l/100 km.
To jeszcze jedno pytanko laika, jakiej pojemnności jest bak na paliwo w tym samochodzie, bo oczywiśie jeszcze się mi nie zdarzyło zatankować do pełna , a to byłoby najprostsze, czytałem w książce Toyoty, że mają po 50 l zbiorniki. Nie chce mi się w to wierzyć, bo jak zatankowałem 22 l, to wskazówka była tuż przed ostatnią podziałką, za którą jest F (ull), więc chyba 50 by nie weszło. ? W ogóle to postrzegam jako jej mankament, bo po przejechaniu już 25 km wyraźnie widać jak znika Pb 95 w zbiorniku. Na długich trasach to chyba ze trzy razy trzeba zajeżdżać do tankowania To jakby ktoś jeszcze rzucił garść info w tym temacie to dzięki!!!

wskazówką się nie przejmuj
ja jak zatankuje do pełna to zanim się ruszy mija 120-140km
teraz mam troche mniej niż połowa (na wskaźniku) po przejechaniu 480km
a może jeszcze max 200 zrobie...

Cytat:
w parametrach teoretycznych - książkowych też powinno wyjść około 7.5 l/100 km.

Dane teoretyczne odbiegaja zawsze od praktycznych bo producenci robią testy spalania w warunkach laboratoryjnych !

jeżeli masz padniętą sondę to i tak wyszedł ci bardzo dobry wynik

... i tak jak napisał PiterK nie patrz na to co piszą w książkach (aczkolwiek 7,5 l/100 jest spokojnie do osiągnięcia - tyle że nie na krótkich odcinkach)

to co wy na to??
Ave 1,6 99 spalanie 12 l / 100 - tylko miasto i krotkie odcinki z klima. Wymieniony rozrzad, olej, akumulator, swiece, żarowka od Check engine jest i dziala, spaliny lepsze niz lepsze. O co chodzi ??
Ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic.
Ratujcie

Jak sie nic nie da to bede gonil na wiosne - ale szkoda bo fajne autko

Cytat:
2007-11-27 23:06:17, Mopsik pisze:
to co wy na to?? Ave 1,6 99 spalanie 12 l / 100 - tylko miasto i krotkie odcinki z klima. Wymieniony rozrzad, olej, akumulator, swiece, żarowka od Check engine jest i dziala, spaliny lepsze niz lepsze. O co chodzi ?? Ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic. Ratujcie Jak sie nic nie da to bede gonil na wiosne - ale szkoda bo fajne autko

A czego sie spodziewasz po krótkich odcinkach i jeszcze jak jest zimno. Maluch ma 650 cm3 i spala w mieście na krótkich odcinkach 8 do 9 l/100km a twój ma prawie 3 x większa pojemność.
Wydaje mi się że w takim przypadku to tylko hybryda (Prius) bedzie mało paliła w mieście na krótkich dystansach.

[ wiadomość edytowana przez: mirwin dnia 2007-11-28 11:31:52 ]

no moze i masz racje ale jak sprawdzalem przed zakupem to ludziska pisali ze w takich warunkach max 10 no ale coz. W kazdym razie sprawdze jeszcze lambde a jak jest ok to po prostu bede sie musial przyzwyczaic.

Pozdrawiam

Mopsik