[A Caravan] Amoortyzatory do nivomatu - problem ze zdobyciem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moja czarna ciezarowka powedrowala dzisiaj ponownie do Cartechu w Warszawie. Oprocz paru duperelkow chcialem wymienic tylne amortyzatory, bowiem mocno sie juz poca (na razie nie ma jeszcze tragedii i mozna na nich jezdzic, ale najlepsze dni maja juz za soba). Mam nivomat.

I tu pojawil sie problem - amortyzatorow do nivomatu (do kombi) BRAK. Nie ma ich w aso. Podobno takze w Niemczech sa teoretycznie nieosiagalne.

Mozna je zastapic konwencjonalnymi, wowczas wymienic nalezy rowniez spirale, i takie rozwiazanie jest nawet tansze (porownujac z ostatnio cena amortyzatorow do nivo, gdy byly jeszcze dostepne w aso). Teoretycznie nie powinno mi to robic roznicy, bo samochod wykorzystuje w zasadzie tylko do dojezdzania do biura, czasami przewozac cos bardziej objetosciowego, ale nigdy nic bardzo ciezkiego. Poniewaz jednak chcialbym zachowac auto w stanie fabrycznym, chce zalozyc amortyzatory do nivomatu (tym bardziej, ze kombi z C30SEJ nie wystepowalo bez nivo).

Przeszukalem forum, ale nie znalazlem jakichkolwiek informacji na temat potencjalnego zrodla amortyzatorow do nivomatu do kombi. Moze ktos cos ciekawego wie - gdzie mozna jeszcze zdobyc te amortyzatory?

Interesuja mnie wylacznie nowe amortyzatory.

Szkoda, ze GM/Opel nie zapewnia takiego zaplecza czesci, jak MB... Niedostepnosc w aso amortyzatorow do auta, ktore nie jest produkowane dopiero 13 lat uwazam za skandal.

były na allegro, czasem wypływa cos na ebay.
Szukać

jest więcej skandali związanych z omegą A - tak wiele części brak, że sam się dziwie - ale ponoć Opel coś zaczął działać, zobaczymy
moje też się pocą, nie przejmuję sie tym bo raczej i tak zmienie na zwykłe

Cytat:
2007-11-27 14:24:49, Soczewa pisze:
i tak zmienie na zwykłe

Z tym rozwiazaniem wiaze sie pewien problem - 24v miala obnizone w stosunku do wersji 'cywilnych' zawieszenie. Nie wystepowala w wersji BEZ nivo.

Pytanie wiec, co zalozyc, zeby zawieszenie z tylu mialo odpowiednia wysokosc...

A przypadkiem od Beeee nie będą pasowały?

Cytat:
Podobno takze w Niemczech sa teoretycznie nieosiagalne.

Osiagalne to one sa, wiem bo ostatnio tez chcialem kupic .tyle tylko ze w serwisie chca 460 Euro.Kupilem od kolegi z forum.

w omedze A,B,i B(FL) amortyzatory nivo sa takie same oczywiscie inne w kombi inne w sedanie... pozdrawiam

Cytat:
2007-11-27 16:57:09, eisvogel pisze:
w serwisie chca 460 Euro.Kupilem od kolegi z forum.

Przez GM w Polsce ewidentnie nie da sie ich kupic.
Ostatnia oficjalna cena w aso to 550zl za sztuke, wiec EUR 460 (domniemywam, iz za pare) wydaje sie byc nieproporcjonalnie wysoka cena. A moze to za komplet tyl/przod?

Cytat:
2007-11-27 17:57:51, BartekMV6 pisze:
w omedze A,B,i B(FL) amortyzatory nivo sa takie same oczywiscie inne w kombi inne w sedanie... pozdrawiam

No to jaki problem by było je kupić, nawet Monroe je robi. Chyba jednak nie bedzie to to samo A i B. Do B ostatnio na allegro były prawie po ok 440 PLN za sztuke.

Cytat:
2007-11-27 18:48:49, Mr_B pisze:
Do B ostatnio na allegro były prawie po ok 440 PLN za sztuke.

Do B sa po 499zl za sztuke - ale czy to te same amortyzatory, co do A? Wydaje mi sie, ze nie...

Moze ktos ma mozliwosc dokladnego sprawdzenia?

Cytat:
A moze to za komplet tyl/przod?

Hahaha.. nie.. to poprostu zaawansowany kapitalizm.. nastepna ciekawostka: przedni wahacz 1sztuka 360euro..Sprezyny na tyl (2) do kombi 420 ..takie tu w serwisie sa ceny. Ale uczciwie trzeba tez przyznac ze zarobki tez sa na odpowiednim poziomie, tak ze da sie zyc i jeszcze zostanie na hobby
pozdrawiam

Cytat:
2007-11-27 19:31:02, psinthos pisze:
Do B sa po 499zl za sztuke - ale czy to te same amortyzatory, co do A? Wydaje mi sie, ze nie... Moze ktos ma mozliwosc dokladnego sprawdzenia?

Druś ściągnął od Beee 2.0 i założył do swojej A 2.6.
Kontaktuj się z nim

No i sa nowki sztuki

Prosze bardzo

Nivomaty

Cytat:
2007-11-29 09:56:03, Pabelo pisze:
No i sa nowki sztuki Prosze bardzo

To sa do B - sa inne.

Ale do A tez juz znalazlem w paru sklepach - ceny ok. 1000zl za 2. Niestety wszystkie to MOnroe... ale jak sie nie ma co sie lubi....

dla ciekawskich
sprężyny od Omegi 3000 24V pasują idealnie do SENATORA A - wiecie jak ładnie stoi hehe

jaka jest roznica pomiedzy amortyzatorami miedzy sedanem a kombi ?? oczywiscie amory z nivomatem.

Ostatnio na allegro spotkalem takie i pisalo ze do sedana i kombi. Przyznam ze troche mnie to zdziwilo.

inne mocowanie do wahaczy Panie kolego