MotoNews.pl

Tapicer, co i jak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzie w Warszawie takowy sie znajduje, jak mniemam mamy tu nie jednego
Jaki moze być koszt tapicerowania foteli + kanapy oraz jak dokładniej wygląda taki zabieg co do materiału itp. ?
A może lepiej jest np. kupić pokrowce, tylko one mogą nie pasować dokładnie..Noi z tyłu chciałbym zachować wciąż funkcjonalny podłokietnik
Pzdr

W książce telefonicznej powinieneś kilku znaleźć.

Koszt zależy w dużej mierze od materiału, jaki zastosujesz, czy to będzie np. tkanina, welur, skóra itp.

Można znaleźć pokrowce z dziurą na podłokietnik. Sam posiadałem takowe w Espero i Nubirze.

Myślałem o jakimś fajnym welurku, tylko jak by była opcja w kolorystyce czerń-granat, bo takież sobie układam wnętrze..
Mam nadzieje, że tapicer nie pociągnie za taką usługe "jak za zboże"..

ja za przeszycie welurem tylko boczków i tylnej czesci przednich siedzen oraz tylnej kanapy płace 750 złotych... jestem umówiony na 7 grudnia facet bierze auto na 3 dni wychodzi mi o stówe drożej niż szycie pokrowców na miare...

(mam na mysli tą szarą część )

Myślę, że za welurek jakiś mały warsztat tapicerski zbyt dużo nie weźmie.

A koncepcja dość ciekawa.

Cytat:
2007-11-28 20:35:01, szandrzej pisze:
Myślę, że za welurek jakiś mały warsztat tapicerski zbyt dużo nie weźmie. A koncepcja dość ciekawa.

za pokrowce welurowe wlasnie czarno-granatowe chyba kisztan dal cos ok 200pln na zamowienie rok temu chyba,ze sie z cena myle...a co do tapicera to zalezy od materialu i powierzchni i cena napewno nie zalezy od wartosci fury...Nerwica a jak juz chcesz polepszyc wnetrze laczac to z wygoda to poszukaj foteli z vectry GT(ala kubelki)i dopiero obszywaj...mozna tez i z calibry ale wtedy kwestia odchylania siedzen jak w 3 drzwiowce...

Fotele mam od Kalibry właśnie Tylko troche już podniszczone niestety..

[ wiadomość edytowana przez: Nerwica dnia 2007-11-28 20:50:29 ]

Na Obozowej róg Deotymy jest tapicer w pawilonie handlowym na dole. Niestety nie pamiętam żadnych danych do niego. Tak samo za urzędem skarbowym warszawa-wola, w garażu spółdzielni mieszkaniowej "jelonki" też jest tapicer samochodowy. Oczywiście też nie mam do niego telefonu ani dokładnego adresu. Jadąc powstańców śląskich od połczyńskiej w stronę bemowa, skręcasz w drugą uliczkę w prawo (sternicza) i jedziesz nią do końca, czyli 200 m.
A najlepiej to wrzuć w wyszukiwarce hasło tapicer bo kiedyś Łukasz Gajer dawał namiar do jakiegoś sprawdzonego tapicera, tyle że poza warszawą.

na allegro sa pokrowce szyte na miare dla naszych esperynek:

pokrowce

Cytat:
2007-11-29 04:58:24, sebcio80 pisze:
na allegro sa pokrowce szyte na miare

Nie istnieją takowe kondomy. Zresztą możliwe opcje to takie:
- będę jeździł autem jeszcze parę lat = tapicer
- będę jeździł jeszcze rok = kondomy
- pier*olę złoma = nic

To ja wybieram tę pierwszą oczywiście
Te z allegro nie zaspokojają wyglądem niestety..
A jeśli chodzi o Bemowo, Jelonki, to stąd jestem, więc tym lepiej bo mam blisko Thanks

Cytat:
2007-11-29 04:58:24, sebcio80 pisze:
na allegro sa pokrowce szyte na miare dla naszych esperynek: pokrowce

Cytat:
2007-11-29 07:20:59, piotr_ek pisze:
Nie istnieją takowe kondomy. Zresztą możliwe opcje to takie: - będę jeździł autem jeszcze parę lat = tapicer - będę jeździł jeszcze rok = kondomy - pier*olę złoma = nic

Ależ istnieją i w dodatku są idealnie dopasowane (na podłokietnik jest osobny pokrowiec), bardzo solidnie wykonane i w 100% ze strzyżonego weluru. No i są niedrogie (ok.160zł/kpl)
Produkcja: Firma ATRA www
Sprawdzone organoleptycznie na kilku modelach aut

[ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2007-11-29 09:01:05 ]

witam, znam porządnego tapicera w wawie z kilkunastoletnim doświadczeniem, kilka lat temu "obszywał" sporo taksiarzy, jest tani i solidny, szył pokrowce kiedy w poldkach i fiatach była skaj.....
namiary: Błażejczyk Marian Zakład Tapicerski
Warszawa, ul. Targowa 12, tel. 022 6193082

koszt do espero ok. 500 zł

Cytat:
2007-11-29 09:26:30, andrzej197710 pisze:
koszt do espero ok. 500 zł

I to jest to, a nie jakieś kondomy na gumkach, które po roku użytkowania jak ścierka będą powyciągane.

Ten tapicer z obozowej/deotymy za obszycie foteli od vectry i kanapy chciał ode mnie 450 zł za całość, więc podobnie. Ale zaraz mi się włączył kalkulator i świadomość w głowie, bo jak się okazało że to 10% wartości samochodu, to spasowałem. Już wolę przeznaczyć tą kasę na tarcze/klocki, co mnie w niedalekiej przyszłości czeka i jeszcze będą reszty w kieszeni.
Na kanapie z tyłu mam jakiś pokrowiec-gumkowiec od 5 lat i na razie nic z nim nie jest a pasuje do tych foteli od vectry wzorem i w miarę kolorem, więc zrezygnowałem z kombinowania.

W taką zadbaną Esperynke jaką posiadasz na fotkach warto włożyć taki grosz, hehe
A tak serio..no to fakt..troche drogocenne

Cytat:
2007-11-28 20:39:17, desperos pisze:
za pokrowce welurowe wlasnie czarno-granatowe chyba kisztan dal cos ok 200pln na zamowienie rok temu chyba,ze sie z cena myle...a co do tapicera to zalezy od materialu i powierzchni i cena napewno nie zalezy od wartosci fury...Nerwica a jak juz chcesz polepszyc wnetrze laczac to z wygoda to poszukaj foteli z vectry GT(ala kubelki)i dopiero obszywaj...mozna tez i z calibry ale wtedy kwestia odchylania siedzen jak w 3 drzwiowce...

Pokrowce mają już 2,5 roku (w maju minie 3 lata)
Nadal są wręcz idealne. Wykonane były bardzo profesjonalnie z grubego welurku, który puki co jeszcze się nie wyciera. Szyte były z szablonów typowo dedykowane do ESPERO
Pokrowce te mają zajefajną zaletę, welur jest gęsty i z długim włosem, więc bardzo łatwo można je wyczyścić np. z błota jakie pozostawiają dzieciaki na siedzeniach.
Przed zamówieniem miałem możliwość wybrać dokładnie kolorystykę i rodzaj materiału. A dzięki kolegom z Katowic, którzy załatwili zamówienie i przesyłkę wszystko przebiegło sprawnie i bezproblemowo.
Jak nie zapomnę to zrobię fotki jak teraz wyglądaj pokrowce.

Zresztą jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do LEKTURY

Nie kupuj pokrowców !!!! A jak kupisz to się nie chwal !
Ja do Leganzy kupiłem szyte na zamówienie i tak mnie zjebali, że hej

Cytat:
2007-11-29 19:20:01, DeeJay pisze:
Ja do Leganzy kupiłem szyte na zamówienie i tak mnie zjebali, że hej

Nie przypominaj lepiej nikomu! Ty miałeś białą wiochę wykonaną z materiału z którego w latach 60 i 70-tych ubiegłego wieku zabawki pluszowe były wykonywane. Nowy nabywca wyje*ał je zaraz na drugi dzień.

Podaję namiary na dziadka u którego ja naprawiałem swój fotel kierowcy bo wystawały mi z obudwu boczków druty i miałem potwornie wysiedziałe gąbki z racji że mam już 310tys.km. przebiegu...
Aktualnie fotel tak wygląda, że nie widać po nim wogóle że jest to fotel po naprawie... wygląda jak nowy... mam wszyte nowe gąbki w fotelu i powymienane boczki oparcia na ten sam oryginalny materiał!
koszt całej naprawy = 80pln

Adres zakładu:
Słupno (pod Warszawą)
ul.Jana Pawła II 16b
telefon do zakładu: 0-22 786-55-11

oto fotki z przebiegu pracy (fotki z kijowego fona):

nie mam aktualnie fotki już zrobionego fotela... ale jutro zrobię i pokażę jaki efekt...