MotoNews.pl

Zamiana szpilek na śruby.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie, potrzebuje info jak zamienic szpilki do ktorych przykrecamy kola na śruby, poniewaz zakupilem felgi i musze zalozyc dystans o zmiennym rozstawie.

Witam
przeniesione do PiO - zmiana szpilek to nie tuning ...

Szpilki są wbijane w piastę przedniego koła i w bęben z tyłu więc tu przeróbka raczej nie wchodzi w rachubę chyba że piasta i bębny z gwintami robią.

Nie znam się na dystansach ale jak ten dystans można przykrecić śrubą to nie da się nakrętką? Wymiary łba z grubsza będą takie same.

mozna zamknac lub usunac temat. pozdro

Witam

ale można założyć dłuższe szpilki tak żeby po założeniu dystansu dało się przykręcić felgę...

Wg mnie, to korzystniejsze są szpilki. Jak zerwiesz gwint, to tylko w śrubie, a nie w gwintowanej piaście.
Szpilki można wybić i założyć pasowane śruby. Szpilki są radełkowane i wpijane ciasno w piastę. Można to rozgrzać i spróbować wybiś, później owiercić otwory (dokładnie i spasować ze śrubą), założyć porządne śruby (conajmniej klasy 8.8, a najlepiej 10.9) i najlepiej zabezpieczyć przed odkręcaniem (można np Loctite). Pytanie, czy znajdziesz takie dystanse i jak one wyglądają. Ja toczyłem do probe i spasowanie tego łącznie z centrowaniem nie jest proste, ale wykonalne...