Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nerwica Klubowy Weteran Ford Mondeo ST220 Warszawa | 2007-12-01 15:28:42 Mam pokrewną opcję z kierunkiem, ale u mnie konkretnie nie działa kontrolka lewego, tzn. działa, ale nie zawsze.. ![]() |
![]() mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2007-12-01 16:03:32 No dobra odpowiem sobie sam ![]() Nie myliłem się. Uwalony był przekaźnik. Piszę, bo może komuś się kiedyś to przyda. Płytkę z przekaźnikami można zlokalizować na słuch, jeśli jeszcze czasem jakiś dźwięk z siebie wyda ten przekaźnik. Mieści się nad pedałem sprzęgła na takiej jakby półce pod kokpitem. Trzyma się na jednym zatrzasku, który można płaskim śrubokrętem podważyć i zsunąć z blaszki w kierunku radia. Uzyskamy luźną płytkę na wiązce przewodów. Wymieniamy urwisa i już ![]() Pozdrawiam, Darek. Mam nieco mniejszy niż był oryginalnie i cieniej nieco klika- tak pedalsko ![]() ...ale jak to mówi Piotr_ek prawdziwym facetom nie będzie to przeszkadzało, bo kolorów i dźwięków raptem z pięć rozróżnia ![]() |
![]() mukaso PEUGEOT 406 Kielce | 2007-12-01 19:14:14 Czytając ten wątek przypomniałem sobie, że jak rok temu podczas jazdy uszczelka pod głowicą powiedziała papa i czekałem na poboczu ruchliwej drogi na auto, które miało mnie zholować. Włączyłem rzecz jasna awaryjne światełka. Jakież było moje zdziwienie gdy po około 10 minutach przestały po prostu działać. ![]() |
![]() mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2007-12-01 23:27:12 Raczej nie jest to typowy objaw ![]() Niejednokrotnie zostawiałem auto w miejscu nieco mniej dozwolonym ![]() Pozdrawiam. PS Esperynek ciężko mi było wystawiać rękę przez prawe okno ![]() |
lipes Daewoo Espero Kościerzyna | 2008-01-27 00:47:18 To nie jest problem tylko esperaka, ale Mercedesy (w moim przypadku Sprinter 2001 r.), też to mają. W esperaku padł mi przekaźnik po 11 latach, a w sprinterze po 4 ![]() |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-02-10 18:49:29 No i u mnie padły kierunki. ![]() Przypuszczenia padły na bezpiecznik i przekaźnik. Bezpiecznik ok. wiec zabrałem się za przekaźnik. Poniżej wyjęta płytka z przekaźnikami i ten zaznaczony to od kierunków. ![]() Po włączeniu awaryjnych lub kierunku przekaźnik się włączał ale nie przerywał i kierunki się nie świeciły. Myślałem że styki nie łączą ale okazało się, że zrobił się „zimny lut” na ścieżce płytki (zaznaczony na zdjęciu), polutowałem i jest ok. ![]() No i obyło się bez wydatków ![]() |
halik Espero 2.0 LPG Warszawa Ochota | 2010-04-30 01:24:10 ja mam troszkę inny problem - nie działa prawy tylni kierunek, tzn jak go załączę to ze 2-3 razy mignie i koniec, przedni działa.
jak włączę awaryjne to samo - działają wszystkie oprócz prawego tylnego, tzn mignie kilka razy i koniec zorientowałem się bo jak przestawał migać to przyspieszało pikanie przekaźnika i lampka, wymieniłem przekaźnik i poprawa o tyle ze nie denerwuje szybkim pikaniem - pika normalnie, a kierunek tylni zaświeci kilka razy i koniec i tak samo na awaryjnych, wymieniłem też żarówkę (najpierw, ale nic nie dało, porozłączałem lampę i złączylem z powrotem i nic ) ktoś ma może jakiś pomysł co to może być? pozdrawiam |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-04-30 07:43:21
Ja mam ![]() Nie styka na kostce, ewentualnie w lampie ![]() |
halik Espero 2.0 LPG Warszawa Ochota | 2010-04-30 14:52:32
na której kostce? dziś wyjąłem obie (lewa i prawa) lampy i zamieniłem miejscami - wychodzi że to nie wina lampy, bo lewa w miejscu prawej nie świeci (tzn świeci jak świeciła - kilka mrugnięć) a prawa dobrze działa na miejscu lewej, przekaźnik jak już pisałem wymieniony i zastanawiam się czy to nie przewody, lub styki w podstawce przekaźnika, tylko nie do końca wiem jak to sprawdzić. a mam jeszcze jedno pytanie przy okazji - szukając przekaźnika świateł znalazłem 4-ry przekaźniki w lewym boku - tam jest przekaźnik do pompy paliwa i właśnie ja mam tylko 3 (4-ry miejsca, 1 wyjęty) i o ile dobrze rysunek odczytałem wygląda jakby ten wyjęty był od pompy, a na benzynie działa... |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-04-30 16:59:51 Na moją znajomość esperaka, to nie ma przekaźnika od 3 światła stop.
Przerywacz kierunkowskazów też działa prawidłowo ( jeżeli nie mruga ci tylko lewa lampa). Przeczyść dokładnie styki w kostce wchodzącej do lampy ( prąd dochodzi,sam napisałeś że mrugnęła parę razy), a jeżeli masz jeszcze wątpliwości,to zrób wcinkę w przewód prądowy idący do tego kierunkowskazu i sprawdź żaróweczką ![]() |