MV6 - problem z automatem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem ze skrzynia biegow (Omega '94 3,0 V6). nie wiem czy jest ona uszkodzona, czy tez moze to tylko sprzeglo? otoz objawy sa takie - odpalam auto, wrzucam na D i wszystko pieknie przez pare sekund, tzn przejade kawalek i przestaje stopniowo ciagnac tak jakby cos sie slizgalo... dopoki nie przestanie ciagnac, to biegi zmienia bez problemow, ale mowie ujade tak z 500metrow max? mozna to porownac do skrzyni manualnej i slizgania sie sprzegla, jednakze jest to automat, a nie za bardzo wiem jak tam funkcjonuje sprzeglo... dlatego prosze o pomoc

Tam nie ma sprzegła. Zmień olej moze na poczatek , albo poprostu sprawdź czy masz stan

Miałem podobne objawy. Rozwiązaniem było uszczelnienie skrzyni i dolanie oleju.

niski stan oleju sprawialby, ze auto po paruset netrach przestaje w ogole ciagnac? nawet nie drgnie... pewna osoba wspominala mi kiedys, ze cos tam moze sie "sklejac", ale nie wiem dokladnie co

niski stan oleju może powodować ,że dopiero po paru sekundach zaczyna jechać, zmienia biegi z szarpnięciem (spieniony olej, zawiera powietrze ) na wyższych biegach skrzynka jakby nie wiedziała czy przełączyć wyżej czy niżej. generalnie niski poziom wprowadza zakłócenia , natomiast zbyt wysoki doprowadza do przegrzewania i też jest szkodliwy
Cytat:
Tam nie ma sprzegła.

dokładsnie na odwrót, jest parę w samej skrzynce i konwertor to w zasadzie dwa sprzegła jedno cierne i drugie hydrokinetyczne
Cytat:
poprostu sprawdź czy masz stan

w stu procentach się zgadzam . Od tego się zaczyna.

u mnie przy niskim stanie oleju samochód się zachowywał normalnie, ruszyłem jechałem a tu nagle wywaliło błąd i samochód ruszał i jechał chyba na 3 biegu ale bez żadnych szarpnięć zrywów itp. po wyeliminowaniu wycieku z pod misek oleju i wymianie oleju wszystko wróciło do normy.
I po 2 latach stan oleju jest ok. nic tam nie dolewałem ani nie zmieniam oleju i nie zamierzam.

u mnie przy niskim stanie oleju samochód się zachowywał normalnie, ruszyłem jechałem a tu nagle wywaliło błąd i samochód ruszał i jechał chyba na 3 biegu ale bez żadnych szarpnięć zrywów itp. po wyeliminowaniu wycieku z pod misek oleju i wymianie oleju wszystko wróciło do normy.
I po 2 latach stan oleju jest ok. nic tam nie dolewałem ani nie zmieniam oleju i nie zamierzam.

U mnie wygląda to tak. Jak jadę powoli trochę dodam gazu i zaraz odpuszczę to następuje takie walnięcie w skrzyni, "jakby ktos za długo trzymał na sprzęgle i mu się nagle linka zerwała". Automat mv6.
Przypuszczam ze to tez wina stanu oleju ale czy mam sie spodziewac gorszych niespodzianek?

Cytat:
Przypuszczam ze to tez wina stanu oleju ale czy mam sie spodziewac gorszych niespodzianek?

No pewnie, niespodzianki będą leżały w misce olejowej....

Witam!!!

Z tego co widzę to nie jestem sam z takim przypadkiem. Zmieniłem olej i nic nie pomogło a nawet teraz zaczyna sie coraz bardziej psuć. Jedyną radą na ten przypadek jest chyba wymiana skrzyni na drugą juz znalazłem za 500zł gosc che expresem sprzedać (rozbiera angliki) mysle że wezmę od niego jeszcze sprzegło razem chodziły to bedzie git.