MotoNews.pl

Jak odpowietrzyć Pompę ABS?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam.
W jaki sposób odpowietrzyc pompę ABS w Omedze A?

Czy można to zrobić samemu czy robią to gdzieś w warsztatach?

Bo u mnie pomimo odpowietrzania hamulców metodą cisnieniową, pedał podczas hamowania cały czas spada w dół prawie do dechy, a nawet ciężko zablokować koła podczas jazdy.

MIałem wymienianą pompę ABS więc myslę że to może być zapowietrzony ABS.

pompa absu odpowietrza się w trakcie odpowietrzania hamulców ale jeśli ją wymieniałeś to przecież w rurkach za pompą płyn został tak jak był, czyli niezapowietrzony. standardowe odpowietrzanie pokaże, że z hamulcami wsio ok, bo przy zaciskach powietrza nie ma. trzebaby albo wlać inny kolor płynu i poczekać aż się taki przy zaciskach pojawi albo spuścić cały stary i odpowietrzyć na nowym. niestety nie piszesz jak były hamulce odpowietrzane więc trudno coś konkretnie doradzić.

Cztery razy odpowietrzałem pompując i spuszczając oraz jednocześnie wysysając podciśnieniem.

POtem w warsztacie odpowietrzali mi wpuszczając płyn pod cisnieniem do zbiornika.

Nic to nie pomogło
Żadne bąbelki powietrza nie leciały.
Gdzieś ten płyn podczas hamowania wchodzi.
Ja innego miejsca nie widzę niż ABS. Są tam ponoć kondensatory cisnienia wysokiego i niskiego.
Jak wciskam hamulec bez odpalonego silnika to pedał jest minimalnie tylko sprężysty. Ale jak odpalę silnik to serwo wciąga mi pedał praktycznie do końca.

coś nie coś o abs-ie

przeczytaj...
jakie wnioski ???

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-12-05 20:25:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-12-05 20:26:14 ]

Przeczytałem i powiem że ma takie wnioski.

Tam komuś pedał leciał do dechy gdy zaczynał działać ABS.
I dlatego że pompa była uszkodzona.

U mnie pedał leci prawie do dechy nawet bez włączonego ABS.

Pompa która jest założona jest w 100% sprawna bo jeździłem przez rok autem w którym była i hamulce były 100% sprawne.
ABS też działa bez zarzutu bo pedał odbija do góry gdy ABS chodzi.

ALe wszystko się popsuło gdy przepchnąłem przez tę pompę powietrze.

Przecież płyn nie może znikać tak więc skoro wciąga mi pedał prawie do podłogi i potem już jest opór to znaczy że ten płyn gdzieś wchodzi i ściska powietrze.

Ja stawiam na to że jedyne miejsce gdzie płyn może wchodzić jest ABS.

Pompa hamulcowa też jest ok bo bez odpalonego silnika cisnę na siłę i nie opada ani o kawałek.

Tym nbardziej że wszystkie elementy układu hamulcowego były 100% sprawne przed zmianą pompy.

Cytat:
Przecież płyn nie może znikać tak więc skoro wciąga mi pedał prawie do podłogi i potem już jest opór to znaczy że ten płyn gdzieś wchodzi i ściska powietrze.

Jeśli byłoby powietrze to po parokrotnym szybkim wciśnięciu pedał "rośnie"..... i już nie wpada.

Masz defekt Modulatora ABS

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-12-05 21:03:50 ]

Siema. Hamulce odpowietrza sie na dwa sposoby. Pierwszy to odkrecasz cztery odpowietrzniki przy zaciskach i zalewasz plyn do pelna do zbiorniczka i czekasz jakas godzine po kturej zakrecasz odpowietrzniki i gotowe. Niezawsze 100% skuteczny. Drogi sposob jest taki ze ktos naciska kilkakrotnie hamolec potem z calej sily trzyma noge na pedale a ty popuszczasz odpowietrznik az pedal spadnie do podlogi i tak minimum 3x przy karzdym kole. Pamietaj o kolejnosci najpierw prawe tylne kolo potem lewe tylne , prawe przednie i na koncu lewe przednie. Sposob 100%.
Powodzenia

A pamietaj o pilnowaniu stanu plynu w zbiorniczku. Pozdro.

No to chyba zmienię ABS na inny.
Mam jeszcze takie dwa. Sprawne bo sprawdzałem jak jeszcze były w samochodach.
Powinno chyba pomóc.

A co do odpowietrzania to wiem jak się odpowietrza, już mi tego nie musicie pisać.