| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2007-12-09 19:08:36 ja to testowalem na gazie - nazywa sie to cut-off.
jak puscisz noge z gazu i spadaja obroty to odcina doplyw gazu/benzyny (w przyapdku gazu zamykac silnik krokowy). zamkniecie doplywu gazu paliwo dziala tylko jak np jedziemy na 5ce 110, puszczamy noge z gazu i zwalniamy, jezeli wrzucimy luz i silnik trzyma 1000 obrotow na minute to paliwo juz zuzywa... generalnie to doplyw paliwa/gazu zamykany jest tylko jak hamujemy silnikiem
lepiej nie potrafie tego wyjasnic pozdrawiam arek |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-12-09 19:23:18 ale wiadomo ze przy tradycyjnym gazie-bez cutoffa przy zdjeciu nogi z gazu gaz dalej jest spalany-ale moje pytanie jest apropo benzynki |
vitex SC 1.1 Uć | 2007-12-09 19:34:58
Tradycyjna instalacja gazowa dziala na zasadzie podcisnienia dlatego mikser gazowy ma mniejsza srednice niz przewod w ktorym jest osadzony (zasada podobna do działania gaznika). W momencie hamowania silnikiem nie ma podcisnienia w przewodzie dlatego paliwo nie jest podawane do silnika a jezeli jest to w sladowych ilosciach. Na sekwencji, ktora jest sterowana poprzez oryginalne wtryskiwacze benzynowe w momencie hamowania silnikiem wtryskiwacze sa zamknięte i otwieraja sie dopiero jak predkosc obrotowa spadnie ponizej 2 tys obr. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-12-09 21:09:19 Jak najbardziej, ta zasada w przypadku Espero również obowiązuje.
Jak napisał Zoltar, w przypadku hamowania silnikiem i redukcji biegu, po puszczeniu pedału gazu (bez wysprzęglenia) moment obrotowy działa w "przeciwną stronę". Oznacza to tyle, że poprzez obrót kół moment trafia za pośrednictwem układu jezdnego -> sprzęgła -> skrzyni biegów na wał korbowy. W takiej sytuacji ECU całkowicie "wyłącza" wtryskiwacze paliwa. Tarcie poszczególnych elementów przekłada się na wytracanie prędkości przez samochód. Pozdrawiam - SpeedR |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-12-09 21:57:23 Człowiek zawsze szuka najróżniejszych rozwiązań a najprostszych nie dostrzega
Przecież to takie oczywiste |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-09 22:42:34 w espero wtryskiwacze przestają pracować gdy puścimy pedał gazu przy obrotach wyższych niż około 1900-2000.
Jeśli hamujesz silnikiem przy obrotach powiedzmy 2500 to gdy obrotomierz spada poniżej 2000 da się wyczuć, że wtryski zaczynają pracować, gdyż siła hamowania silnika zmniejsza się. Dodatkowo obserwacja wskazań aldl monitora potwierdza że espero ma cut-off. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-12-09 23:13:17
Człowiek najzwyczajniej w świecie całe życie się uczy, a każdy temat należy zgłębiać poczynając od podstaw, więc to całkowicie normalne i do tego zdrowe podejście
Pozdrawiam - SpeedR |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-12-10 01:15:23
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-10 10:22:02
no tak, napisałem że poniżej 2000 wtryski się załączają. U mnie po obrotomierzu widać że jest to tuż poniżej właśnie 2000. |
tommi-j Renault małopolska | 2007-12-10 11:04:27
Tak, ja mam dokładany komp. pokładowy i rzeczywiście przy zdjęciu nogi z gazu, monit spalania chwilowego pokazuje 0,0 L/100km
Natomiast na postoju przy pracy "na luzie" komp pokazuje zużycie ok. 1,2 L/h (litrów na godzinę pracy !). Co do jazdy "na luzie", to nie wiem, gdyż nigdy, nie wrzucam na luz podczas toczenia się auta. Uważam to za niebezpieczne posunięcie, gdyż silnik może sobie zgasnąć i tym samym tracimy w jednej chwili wspomaganie hamulców i kierownicy. Nie sprawdzałem też czy wtryskiwacze się załączają przy jakiejś tam prędk. obrotowej. Ja przed domem mam 1km odcinek prostej mało uczęszczanej drogi kończącej się skrzyżowaniem i właśnie tam często zdejmuję nogę z gazu przy prędkości ok. 100 km/h i załączonym 5 biegu. Gazu dodaję dopiero tuż przed skrzyżowaniem, redukując bieg na niższy, przy prędkości ok. 40km/h. I tym sposobem dziennie przejeżdżam prawie 1 km za free |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-10 11:11:50
Na luzi silnik musi być czymś napędzany, a jako, że nie jest napędzany kołami toteż jest napędzany paliwem. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-12-10 12:21:58
To chyba najprostrze wytłumaczenie
|
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-12-10 12:46:29
tyle to juz wiemy |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-10 13:33:00
tommi-j najwidoczniej nie. |
tommi-j Renault małopolska | 2007-12-10 14:59:54
tommi_j nie wie jakie jest spalanie na toczeniu sie luzem, a nie czy w ogóle jest spalanie !! |