MotoNews.pl

Wielozawór 315/30stopni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. O czym informują dokładnie te liczby (315/30st) na wielozaworach??

Cytat:
2007-12-11 07:03:27, Egiptos pisze:
Witam. O czym informują dokładnie te liczby (315/30st) na wielozaworach??

no jakbym czytal siebie, pare tygodni to ja wlasnie zadawalem takie pytania, na innych forach i nikt mi nawet nie odpowiedział.

315 to średnica butli. jest to związane z ramieniem plywaka na wielozaworze, bo jesli np ramie jest zadlugie to poprostu bedzie zachaczało o scianki butli.

30stopni, to pod takim kątem wielozawor musi się znajdować , wlasciwie to zależy jak się obruci butle. Gdyby wielozawór miał oznaczenie 0 (zero) to butla powinna tak być obrócona aby wielozawór był dokładnie na górze.

gdy jest 90 to wielozawór dokładnie z boku butli, a 30 to pomiędzy górą (0) a bokiem (90).

Ja też mam wielozawór 30st, ale minimalnie , (1.5cm) obróciłem butlę jeszcze w dół, co może dało 40 stopni, w rezultacie pływak pozniej odcina dopływ gazu i zamiast 48 litrów wchodzi mi 52 litry.

Ale nie można przesadzać bo w innym przypadku pływak zaprze się o górną ściankę butli zanim będzie miał szansę na zamknięcie zaworu. W ten sposób można zatankować na full co oczywiście jest niedopuszczalne.

I wszystko jasne. Bardzo dziękuje.

30 stopni to odchylenie od poziomu, a nie od pionu. Poziom to 0 stopni, a pion to 90 stopni. Wielozawór ma być odchylony 30 stopni w górę od poziomu. Wystarczy zerknąć na stronę Stako, produkty, butle walcowe W11 i obejrzeć rysunek.
Dopasowanie zaworu do butli to oprócz ramienia pływaka także długość rurki pobierającej gaz z dna zbiornika.

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze...
Przede wszystkim, kolega nie sprecyzował, w jakiej butli mu siedzi ten wielozawór.
W przypadku butli walcowych, 315 to średnica butli, a w przypadku toroidalnych to jest wysokość butli. Sądząc po rozmiarze, można przyjąć, że to walcowa
Druga sprawa, to co konkretnie w zaworze ma być pod kątem ?
Z rysunków Stako wynika, że chodzi o odchylenie osi wielozaworu od poziomu, co równie dobrze można przełożyć na odchylenie płaszczyzny mocowania wielozaworu od pionu
I trzecia sprawa, (gondoljerzy popatrz na Stako W08 ) odchylenie bywa też mierzone osi wielozaworu od pionu
Takie tam moje czepialstwo Nie przejmujcie się
Pozdro.