| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-11 20:18:54 6 wszystkim jedstem posiadaczem tej bestji od 6 miesiecy i trafilem na bardzo felerny model (tyle wad ze spamietać nie moge :-p) i mam 2 kluczoiwe problemy mam nawet podejżenie ze mogą być ze sobą powiazane a wiec:
w samochodzi wydmuchalo mi uszczelke pod głowicą wiec została wymieniona przy okazji wymienione zostały pierściewnie na tłokach uszczelniacze zaworów tuleje korbowodowe panewki dostałem samochod od mechanika no i super nie zbiera oleju fajnie jezdzi ale o zgrozo przy głaskaniu pedału gazu spalał 13l lpg jak wcisłem to poleciało ponad 15 kilka dni temu po kilku dniach zastanawiania sie co moze byc przyczyną doszedłem do wniosku ze trzeba sąde wymienic
sada była walnieta wymieniona no i spalanie 13,4 l na 100km LPG wmorowalo mnie po głębszych ogledzinach silnika okazało sie ze wisi sobie przewod gumowy i jest zatkany śrubką jak ją odetkałem to zasysało powietrze przewod miał żułtą kreche i wychodzi gdzieś z pod sprężyny z linki gazu czy mogł by ktos mi pomoc w określeniu do czego ten przewod moze służyć? i co mozna zrobić by obniżyć spalanie
jak nie bedzie przekraczać 10 /100 to bede zadowolony czy to wogole mozliwe? pozdrawiam a za momęt dam fotki mojego węzyka jak to wyglada
bardzo prosze jesli ktos ma taki samochod dajcie znać co i jak moze ktos ma schemat silnika jak co ma byc podpiete albo cos czekam na kontakt to jest nie mozliwe zeby 1,5 silnik tyle palił jestem przekonany ze da sie mniej bo wczesniej miałem ponad 30 letniego opla rekorda z silnikiem 2,0 i on spalał 9 /10 l LPG [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2007-12-14 07:33:28 ] [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2007-12-14 07:34:08 ] |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-13 23:48:53 widze ze raczej mało osob posiadających pony tutaj zagląda szkoda a w związku z przewodem zajechaem do autoryzowanego serwisu hyundaia i zostałem poinformowany ze tego auta to oni nie zrobią bo nawet książki nie mają i jestem w kropce licze na to forum
|
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2007-12-14 07:35:22 ja u siebie nie widze takiego przewodu nie znam się na LPG ale czy świece i filterki też nie maja wpływu na spalanie ?? |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-15 12:09:16 samochod jak go przywiozłem spalił mi 7litrów lpg na autopstradzie przy predkosci do 100 max i to nw porywach :-0
pozniej zaczeły sie problemy ... przegrzanie silnika na trasie bo szczeliła uszczelka pod głowicą i płyn dostawał sie do oleju i do tłumika wymienione zostały wtedy czujnik temp termostat dojechalem do domu 200 km i do mechanika tam wymieniona została uszczelka panewki tuleje korbowodowe bo 2 były pękniete uszczelniacze i pierścienie od tamtej pory spalanie nie schodzi z 13l /100 lpg tak samo 95bp ostatnio tz na dniach wymieniłem sonde co nic nie dało styl jazdy palenie gumy ostre starty itp spalanie 15l głaskanmie gazu na autostradzie predkosc max 100 km/h 13l miasto 13,4l przewód wychodzi z pod mieszalnika (samochod na wtrysku) coś takiego (fotka z allegro)
wężyk z podciśnieniem wychodzi z pod tego (chyba) mieszalnika (to pudełko co pisze na nim ECI MULTI tam jest linka gazu na sprężynie od lewej i zaraz za nią jest wetkniety jeden k0oniec wężyka a gdzie ma być drugi koniec nie mam pojęcia szukałem ale ni ma nic wolnego nigdzie nic nie widać aha śiwece oleje rozrząd były wymienone miesiąc po kupnie wężyk w tej chwili znajduje sie mniej wiecej tutaj
powiedzcie mi tylko gdzie to moze byc wetkniete chodzi mi o strone filtra powietrza [ wiadomość edytowana przez: Didi1102 dnia 2007-12-15 12:16:17 ] |
krzych100 HF MEMBER Renault Megane Scenic Zarki | 2007-12-15 14:38:28 Hej a czy byłeś na regulacji gazu po remonciku silnika? I czy działa ci sterowanie ogrzewaniem bo ono przy gaźniku jest sterowane podciśnieniem z kolektora ssącego a przy wtrysku to nie wiem jak jest. Jeśli wyprzedzeniem zapłonu steruje ci rozdzielacz iskry to może ten wężyk idzie do niego od dołu. Pooglądaj sobie zdjęcia w tematach na
http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/index.html może tam uda ci się coś podejrzeć. Do Prodigal_Son: Piszesz że jeśli nie otwiera się druga gardziel to ma to wpływ na spalanie. Ja mam problem z drugą gardzielą tzn. nie otwiera się bo membrama na tłoczku padła. Czy ma to wpływ na spalanie na wysokich obrotach(tutaj faktycznie z mocą nie jest tak jak trzeba) czy na niskich(do 3000rpm) też? |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-16 12:05:29 fakt regulacji gazu nie było bo samochod kupiony był z instalacją gazową firmy lo gas no i gdzie nie zajadfe nikt nie wie jak to zrobic a na dodatek gazownicy maja sezon na zakładanie gazu i do jednego ktorego znalazłem i ma sprzet do tego juz 1,5 miesiaca proboje sie wbic na regulacje i nic jeszcze nie mam terminu nawet ustalonego
a samochod na bezynie tak samo pali ... |
Prodigal_Son HF MEMBER Hyundai Atos Prime Będzin | 2007-12-17 08:05:05
To są doświadczenia jeszcze z czasów Dużych Fiatów i Skód 120. Jak nie otwiera Ci się druga gardziel, to po prostu w zakresie dużego obciążenia silnik dostaje za mało mieszanki. Jest słaby, więc żeby osiągnąć większą prędkość musisz mocniej deptać. No i więcej pali. Do 3000 obrotów w zasadzie nie powinno mieć to miejsca. Wtedy silnik zazwyczaj idzie na jednej gardzieli -ale przy spokojnej jeździe, przy mocniejszym depnięciu też druga gardziel się otworzy (lub np przy holowaniu przyczepy). |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-17 19:07:53 udalo sie dzis zostawilem samochod u gazownika jutro o 12 mam dzwonic co i jak okaze sie co powie bardzoej martwi mnie teraz ten łężyk z żułtym paskiem moze ktos z was jest w stanie sprawdzić gdzie to moze byc podpiete ja nie umiem znaleźć zadnego hyundaia zeby kogos zaczepić i sprawdzić jak na złość
![]() |
cendra HF MEMBER Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2007-12-20 14:37:43 coś wiadomo?? sledze ten watek z ciekawością bo mój tez mało nie pali ;/ tyle, ze ja mam gaźnikowca... |
Didi1102 HF MEMBER Hyundai Pony GLSi 93 ... Rybnik | 2007-12-21 15:58:39 jest postęp po wymianie sądy w miescie palił 13 ale okazało sie ze sonda po 8 dniach padła ale nie do końca bo jak samochod był na wysokich obrotach tz powyzej biegu jałowego to działała a jak na jałowym czy tam do 2000 obrotów to nie działała i komputer cis ile szło wtedy dzić na trasie 10 l spalił wiec na zime to jest w normie mysle ale dalej nurtuje mnie ten wężyk gdzie ma być
miałem silnik gaznikowy w oplu rekordzie 2,0 pojemność palił max 11 l gaznik trzeba dobrze wyregulować i wyczyuscić pozdro |
cendra HF MEMBER Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2007-12-22 13:12:37 w moim to chyba reduktor do wymiany, ostatnio przy delikatnej jeździe po mieście 13,8l/100 km
odpalam na gazie to na pewno membrany są do wymiany... |