MotoNews.pl
3 Pedał hamulca wpadł w podłogę (201721/45)

Pedał hamulca wpadł w podłogę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Wczoraj mój Essi bardzo mnie zaskoczył. Przy hamowaniu bez żadnego oporu pedał wpadł mi w podłogę. Zaczął twardnieć dopiero po kilku wciśnięciach. Nie znam się zupełnie i zanim pojadę (powoli i z lekkim strachem) do mechanika chciałbym wiedzieć ile mnie to może kosztować. Nie pali/ nie paliła się żadna kontrolka a potem hamulec działał. Co to może być i czy mogę coś sprawdzić "chałupniczo"?

pozdrawiam
-- ElGreco

Miałem ostatnio podobny przypadek.Przewód hamulcowy mi pękł.I też przy pompowaniu twardniał pedał

Mozliwe, ze uszczelniacze w pompie sa juz skonczone. Jesli nie ma wycieku z zaciskow z przodu, tloczkow w bebnach, albo z przewodow. To czeka Cie wymiana pompy hamulcowej.Reperaturek do pompy nie polecam.Dzialaja zazwyczaj slabo.

moze wystarczy odpowietrzyc mi pomoglo

powodem moze byc stary plyn hamulcowy o duzej zawartosci wody plyn ma to siebie ze apsorbuje wode,moze bedzie potrzeba wymiany plynu jesli nie ma przeciekow pozdrawiam

Cytat:
2007-12-14 12:52:01, Franek53 pisze:
powodem moze byc stary plyn hamulcowy o duzej zawartosci wody plyn ma to siebie ze apsorbuje wode,moze bedzie potrzeba wymiany plynu jesli nie ma przeciekow pozdrawiam

No o tym to każdy powinien pamiętać zawsze i najpóźniej co 3 lata wymienić płyn.

Nowy płyn chroni uszczelki przed starzeniem, metale przed korozją i podczas wymiany pozbywamy się najgorszego wroga - wodę.

Woda w rozgrzanych cylinderkach wrze wytwarzając parę, która jako gaz jest ściśliwa i zabiera nam spory skok pedału hamulca.

P.S. "absorbuje"