Pytanie o Toyote rav 4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem posiadaczem Toyota Rav4 z silnikiem 2.0 D4D z 2003 roku sprzedawca mówił że to turbo diesel ale w czasie przyspieszania nie słychać turbiny a pod maska też jej nie umiałem znaleźć jak by mógł mi ktoś powiedzieć gdzie jest ta turbina jeśli wogule w tych autach byly bo nie wiem

Wszystkie d4d to turbo diesle więc musi tam być turbina. Najłatwiej na nią się natknąć śledząc przewód doprowadzający powietrze do silnika. Jak poszukasz na allegro to znajdziesz zdjęcia zdemontowanych turbin od tego silnika jak i zdjęcia samych silników. To powinno cie naprowadzić czego szukać pod maską

wielkie dzięki za podpowiedź

z tyłu, za silnikiem, dokładnie po środku, widać zarówno z góry, jak i spod auta

pzdr

Cytat:
2007-12-16 05:18:38, marcinm pisze:
z tyłu, za silnikiem, dokładnie po środku, widać zarówno z góry, jak i spod auta pzdr

Trzeba jeszcze wiedziec jak wyglada A wyglada jak kawal miesa niedbale zawiniety w celofan,ktory dopiero co spadl z grilla,wcisniety miedzy sciane grodziowa a intercooler-wyglada jak ruszt do grilowania.
Jedni marudza ze nie slychac turbosprezarki inni ze slychac choc ledwo slychac.
Oto w Toyotach slychac slabiej kiedy jezdzi sie malo dynamicznie bo calosc jest zabita sadza ktora gluszy.Jezeli slychac poswistywanie to zdecydowanie lepiej swiadczy o exploatacji.
Niemozna jednak porownywac tego z VW i Audi gdzie swiszczy jak w odrzutowcu,bo nikt nie pomyslal o tlumiku szmerow.