Szarpie mi autko;(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich cieplutko. Mam problem ze swoją TOYOTA CARINA 2,0 1994 AUTOMAT. rANO ODPALAM AUTO WŁĄCZAM JAKIKOLWIEK BIEG A ONA SZARPIE JAK NIENORMALNA, MAM WYMIENIONĄ PODUSZKĘ ON JE NORMALNIE RWIE WYMIENIAĆ JE MUSZĘ CO PÓŁ ROKU I NIE WIEM CO Z TYM ZROBIĆ , MOŻE POTRAFICIE MI POMÓC BARDZO BYM O TO PROSIŁA. kOCHAM SWOJE AUTKO ALE DENERWUJE MNIE zE TAK ROBI... JESTEM Z KOŚCIERZYNY MOŻE ZNACIE KOGOŚ W POBLIŻU KTO SIE NA TYM ZNA I MÓGŁBY MI TO NAPRAWIĆ POZDRAWIAM SERDECZNIEanulka1986-1111@wp.pl

czy szarpie jak masz naciśnięty hamulec? Czy raczej podczas jazdy?
czy jak wrzucisz R to szarpie tak samo jak wrzucisz D? Kiedy/czy szarpanie ustaje?
Kiedy ostatnio wymieniałaś olej w automacie??

Od jakiegos czasu tak robi, czy zawsze tak robila ?W zaleznosci od skrzyni reguluje sie np za pomoca linki obciazenia itd.Jedz do dobrego serwisu gdzie maja dokumentacje do tej skrzyni biegow.
Jezeli masz gaz to mozliwe ze gaziarze rozregulowali przepustnice i tez tak bedzie

Szarpie głównie jak jest zimny i obojetnie czy jest D czy R. Szarpanie przestaje jak samochód sie rozgrzeje.Olej wynieniłam 9 miesiące temu. Byłam w serwisie i powiedzieli ze wszystko jest ok...anulka1986-1111@wp.pl

Jeżeli odpalasz (w domyśle skrzynia jest na P) i nie szarpie, a jeśli włączasz bieg zaczyna, wydaje mi się że możesz mieć "kluski" w oleju. Jeżeli olej był zawsze wymieniany w "sposób statyczny" ( nie podałaś przebiegu, czy olej był regularnie wymieniany, czy razem z filtrem itp) to ta część oleju znajdująca się w sprzęgle jest niewymieniana, a co za tym idzie zużyty olej jest dopełniany świeżym. Również zwróciłbym uwagę na to czy przypadkiem nie zdarzyło się tak, że przy ostatniej wymianie nie zmieniono rodzaju oleju.

Cytat:
2007-12-16 20:57:14, anulka1986-1111 pisze:
Szarpie głównie jak jest zimny i obojetnie czy jest D czy R. Szarpanie przestaje jak samochód sie rozgrzeje.Olej wynieniłam 9 miesiące temu. Byłam w serwisie i powiedzieli ze wszystko jest ok...anulka1986-1111@wp.pl

Dalej nie dostalem odpowiedzi na te pare waznych pytan
Po pierwsze od jakiego czasu zaczelo sie to szarpanie,czy nie mialo zwiazku z wymiana oleju lub jakas regulacja np gazownicy?????
2 Czy olej wymienial serwis Toyoty?
3 czy zostawilas auto w serwisie na noc tak aby po nocnym postoju mogli zauwazyc problem?
4 Ewentualnie trzeba zmienic serwis.
Rozumiem ze chodzi ci o szarpniecie w momencie kiedy przesuwasz dzwignie z P na R lub D, a nie kiedy automat zmienia biegi podczas jazdy.

szarpanie zaczęło się ok 5 miesięcy temu nie było żdnych napraw tyko wymieniałam olej 3 mies.temu.Szarpanie jest rano kiedy przesuwam dźwignię.Podczas jazdy jest ok.Kiedy auto jest rozgrzane to też wszystko jest ok.anulka1986-1111@wp.pl

włączam bieg R lub D i wtedy jest szarpnięcie, jak jade jest ok.Olej wymieniany regularnie z filtrem w serwisie.Robiło to przed wymianą oleju i po wymianie oleju.

Cytat:
2007-12-17 19:42:56, anulka1986-1111 pisze:
włączam bieg R lub D i wtedy jest szarpnięcie, jak jade jest ok.Olej wymieniany regularnie z filtrem w serwisie.Robiło to przed wymianą oleju i po wymianie oleju.

Niestety nie jestem w stanie sprawdzic jakie masz rozwiazanie w twoim aucie jesli chodzi o typ skrzyni,bo jestem na L4 po operacji i niemam teraz dostepu do dokumentacji,ale sa dwie opcje albo trzeba przeregulowac przepustnice i linke obciazenia skrzyni,albo jest uszkodzona wiazka pomiedzy skrzynia a komputerem.
Kiedy przelaczasz z P na R lub D,lub z N na D lub R silnik powinien zmniejszyc obroty lub skrzynia zlagodzic szarpniecie.
Najlepiej zostawic samochod na serwisie tak aby po nocnym postoju mechanik mogl zaobserwowac zjawisko,i wtedy albo potrafia naprawic albo nie jak nie potrafia albo nie maja dokumentacji do takiej skrzyni to trzeba znalezc inny serwis.
Problemem moze byc np zasniedziala wtyczka na skrzyni biegow.