Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() yendrek HF MEMBER hyundai Getz Pińczów | 2007-12-15 10:56:54 Witam
Wczoraj po 8 h postoju pod chmurą odpalam Getza i klepanie usłyszałem od silnika wydaje mi się że to regulator zaworu wcześniej już dawał znać o sobie jak się robiło zimniej ale wczoraj z tą różnicą że przestał klepać dopiero jak się silnik co nieco zagrzał tak po 3-4 minutach. Moje pytania czy jeździć tak wogóle czy wymieniać? Po drugie czy ruszać wozem czy czekać aż stuki ustaną i wtedy jechać? Po trzecie może wymiana oleju na rzadszy w zimie by pomogła ? teraz mam Mobila 1 ale nie pamiętam jego parametrów. pozdrowienia [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-03-14 18:00:45 ] [ powód edycji: tytuł ] |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2008-02-12 22:56:13 Getz 1.3 przebieg 46000.
U mnie popychacze „klepią” już bez przerwy. Mam wrażenie, że jak silnik jest rozgrzany do stukot jest najintensywniejszy. Na oleju Castrol Magnatec 5W40 przejechałem dopiero 7000 km. Nadmienię, że przed ostatnią wyminą oleju też stukały. Po wymianie przez około 6500 km był spokój. Sprawdzałem poziom oleju jest OK. Czy to oznacza, że popychacze do wymiany, a jeśli tak to czy powinienem zrobić to niezwłocznie. A może inny olej? Czekam na jakąś podpowiedź – nie ukrywam jestem zielony w tych sprawach. |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2008-02-12 23:08:09 Może napisałem nie zbyt wyraźnie - one na rozgrzany silniku są coraz głośniejsze i nie przestają stukać. Do tego stopnia, że stukot słychać podczas jazdy we wnętrzu samochodu |
![]() slawekb1 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT GT Kętrzyn | 2008-02-13 00:31:26 Wybierz się do mechanika!!!Czy to na pewno popychacze???Jęzeli tak, i taki jest objaw to sorrki ale czeka Cie remoncik! ![]() |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2008-02-13 11:17:12 Porównanie do maszyny do szycia jest bardzo trafne.
A może najpierw zmiana oleju. Tylko na jaki? |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2008-02-13 11:19:06 A co do popychaczy to nie mam pojęcia jakie są w modelu GETZ 1.3 |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2008-02-13 13:41:58
W swoim aucie masz hydrauliczne kasowanie luzu zaworowego. W silniku 1.1L jest mechaniczne ![]() Taki hałas może też powodować panewka na wale korbowym, ale to napewno nie to (przy takim przebiegu...???) Chociaż dziwne, że nasila się to przy rozgrzanym motorze!? Zmień mimo wszystko olej na np. MOBIL SuperS. To co że półsyntetyk? Tak na dobrą sprawę nie odczujesz różnicy w użytkowaniu, a może pomoże...przynajmniej chyba najmniejsze koszty narazie to pociągnie. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-02-13 13:56:47 apropo hydraulicznych popychaczy to jest ważne żeby stosować odpowiedni filtr oleju - bo od niego w dużym stopniu zależy w jakim czasie dotrze do górnej magistrali;
niemniej nie ma to wiele wspólnego ze zjawiskiem, z którym boryka się kolega - stawiam na rozrząd ![]() |
![]() JanuszW HF MEMBER HYUNDAI GETZ Koszalin | 2008-02-22 17:59:38 Popychacze wymienione. Jestem biedniejszy o 900 zł.
Mechanik jak "otworzył" silnik to stwierdził, że wygląda jakby maił przejechane co najmniej 100000 km, a nie 46000. Powiedział, że wygląda jakby "jeździł na oleju z Lidla". A problem zaczął się po przejechaniu 5000 km, od przeglądu w ASO w Słupsku. Może powinienem jechać do nich z reklamacją (było już po gwarancji), ale nie miałem przekonania, że by to coś dało wiec sam wymieniłem olej i udało się przejechać w miarę spokojnie nieco więcej niż 7000 km. |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2008-02-22 19:33:33
O kurcze....Dlatego olej kupuje sam w Germanii i sam wymieniam. A typków z ASO powinno się ![]() Może faktycznie nalali jakiegoś oleju z Biedronki i zaczęło się sypać???? pzdr |
![]() KRIS_DG HF MEMBER Accent Dąbrowa Górnicza | 2008-03-06 15:49:40 Rozmawialem z mechanikiem z hyundaia no i taka niestety jest wytrzymalosc tych naszych samochodw.
W moim accencie przy przebiegu bodaj 70tys wymienione zostaly wszystkie samoregulatory bo zaczanal silnik poklepywac. |