MotoNews.pl

Brak ciśnienia w układzie chłodzenia.SZKODZI?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Praktycznie nie ubywa płynu, przez okres 3 miesięcy i 2,5 tyś. km minimalny spadek (na grubośc kreski).
I nawet jak przejadę 100km, to i tak brak ciśnienia (nawet nie psyknie) w zbiorniczku wyrównawczym, a korek już dokręcam siła razy gwałt i nic.
Dodam, że sprawdzałem i brak wody w oleju i dziwnych zapachów (LPG) w zbiorniku wyrównawczym.

Jakieś sugestie?
I jak długo można tak jeździć?

jak nie ubywa to przeciez dobrze..

a to, ze nie psyknie znaczy ze korek (zakretka wyrownawczego) sprawna..

kolego jakby nie bylo cisnienia w ukl chlodniczym to bys nawet 20km nie przejechal ob silnik by Ci sie zagotowal. nie wiem o czym piszesz

ja też nie rozumiem o co chodzi

Cytat:
2007-12-16 21:08:38, Gina_Montana pisze:
kolego jakby nie bylo cisnienia w ukl chlodniczym to bys nawet 20km nie przejechal ob silnik by Ci sie zagotowal. nie wiem o czym piszesz

A dlaczego?

Cytat:
2007-12-16 20:59:52, Roland77 pisze:
Praktycznie nie ubywa płynu, przez okres 3 miesięcy i 2,5 tyś. km minimalny spadek (na grubośc kreski). I nawet jak przejadę 100km, to i tak brak ciśnienia (nawet nie psyknie) w zbiorniczku wyrównawczym, a korek już dokręcam siła razy gwałt i nic.

Ja przez rok nie mam ubytków i uważam, że to bardzo dobrze.

Brak ciśnienia najprawdopodobniej jest spowodowany uszkodzeniem korka zbiornika wyrównawczego. Pożycz od kogoś korek lub kup uzywany za szrotu za 20zł i sprawdź czy cos sie zmieniło.

Cytat:
2007-12-16 21:08:38, Gina_Montana pisze:
kolego jakby nie bylo cisnienia w ukl chlodniczym to bys nawet 20km nie przejechal ob silnik by Ci sie zagotowal.

Tylko że moja essina przejechała tak już sporo kilometrów i jakoś woda się jeszcze nie zagotowała.
Na pewno sprawnośc całego układu chłodzenia spadła, ale nie do tego stopnia.

Wymienie ten korek i zobaczymy .

podstawowe pytanie: czy płyn Ci się nagrzewa i do jakiej temp? Czy włącza sie wentylator chłodnicy?

Cytat:
2007-12-17 10:43:22, surec pisze:
podstawowe pytanie: czy płyn Ci się nagrzewa i do jakiej temp?

Nagrzewa się do połowy skali i tak zostaje, a wentylator jeszcze nie miał okazji się włączyć (może go nie słyszałem) .

Zrobie mały test, zwiększe szczelnośc korka "foliową reklamówką"
i zobacze co z tego wyjdzie

Nakrętka zbiorniczka wyrównawczego walnięta .

Dzięki wszystkim za pomoc!