Zapala się kontrolka hamulca !!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! mam Pony 1,5 MPI, problem polega na tym że kiedy ruszam zapala się kontrolka na desce od hamulca ręcznego która po jakimś czasie gaśnie lub kiedy nacisnę pedał hamulca. Czy przyczyną może być zapowietrzony układ hamulcowy lub mała ilość płynu hamulcowego ? Z pod zbiorniczka płynu hamulcowego wychodzi kabelek który znika gdzieś pod silnikiem.

na 99.9% kończą Ci się klocki hamulcowe.

ja stawiam na małą ilość płynu hamulcowego u mnie tak zawsze było, tyle że mam gaźnikowca nie MPi

klocki w hyundaiach z tych lat niemialy czujnika zuzycia klockow

[ wiadomość edytowana przez: maspex dnia 2007-12-17 18:38:43 ]

Mam Pony 93' MPI i dokładnie taki sam efekt był. Już myślałem, że czujnik położenia hamulca ręcznego szwankuje i wiecie co? Brakowało płynu hamulcowego
Ta kontrolka sygnalizuje także brak płynu hamulcowego (doczytałem się tego w oryginalnym manualu do Pony), a w żadnym wypadku brak klocków. Klocki raczej piszczą jak kupisz takie z piszczawką....

Częsty przypadek wielu modeli Hyundaia w 89% tak jak pisza koledzy, dolej plyn hamulcowy i bedzie git. PZDR

Tez miałem tak. Dolałem płynu i Si

Cytat:
2007-12-17 18:36:33, maspex pisze:
klocki w hyundaiach z tych lat niemialy czujnika zuzycia klockow [ wiadomość edytowana przez: maspex dnia 2007-12-17 18:38:43 ]

Zgoda, ja u siebie też nie mam, ale właśnie o to chodzi, jak się klocki zużywają, stopniowo schodzi płyn ze zbiorniczka, a pod koniec zaświeca się kontrolka ręcznego (bo mało płynu).

Cytat:
2007-12-18 22:47:19, gadiemus pisze:
Zgoda, ja u siebie też nie mam, ale właśnie o to chodzi, jak się klocki zużywają, stopniowo schodzi płyn ze zbiorniczka, a pod koniec zaświeca się kontrolka ręcznego (bo mało płynu).

Nie koniecznie tak musi być jak piszesz u mnie ile razy kończyły się klocki to nigdy nie świeciła się kontrolka hamulca, to jest minimalny skok tłoczka i wydaje mi się że nie powinno być aż tak widoczne w zbiorniczku, chyba że ogólnie jest tego płynu mało.
Pozdrawiam

Witam
wiec jeśli ktoś miał nowe klocki i mało płynu to po starciu sie okładziny pewnie się zaświeci kontrolka Ale to wcale nie oznacza ze klocki śa juz do wymiany....U mnie jeszcze zostało ok 50% więc dolałem tylko płynu.
pozdr