MotoNews.pl

Koła wystające poza obrys a wyjazd za garnicę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wiosne wybieram sie do Szwajcarii samochodem a jezdze na Cossach i jak wiadomo wystaja one poza obrys samochodu i tu pojawia sie moje pytanie jak na to reaguja policjanci za granica?

A nie można w tytule napisać o co chodzi? Ehhhhh

slyszalem ze w niemczech mozna miec przez to problemy (kiedys ze znajomym o tym rozmawialem) ale jak jest w praktyce nie mam pojecia bo z racji mojego miesiecznego dochodu (0zl 0gr) jezdze tylko po polskich drogach

Cytat:
2007-12-18 22:37:19, Wrzosek pisze:
slyszalem ze w niemczech mozna miec przez to problemy (kiedys ze znajomym o tym rozmawialem) ale jak jest w praktyce nie mam pojecia bo z racji mojego miesiecznego dochodu (0zl 0gr) jezdze tylko po polskich drogach

Teoretycznie w PL też mozna mieć przez to kłopoty... teoretycznie, jak przez wiele innych rzeczy

a to nie jest tak ze bierznik ma nie wystawac poza obrys? jesli tak to felga niech wystaje, jak oponka odpowiednia naciagnieta to bierznik nie powinien Ci poza nadkole wystawac...

Bieżnik z tego co się orientuję nie może wystawać, jak kawałek opony to nie powinno być problemów

mogą juz na granicy Cie zawrócić. jak jechalismy na zlot do niemiec to do znajomego sie przyczepili ze ma dosłownie minimalnie obtartą opone z boku od rantu.. ale minimalnie. i nie chcieli przepuścić.. także zależy ile sie bedzie miało szczęścia

no ale koledzy od 21 grudnia defakto nie ma juz granic wie jedynie zostaje policja na autostradach!! w PL nie powinno byc problemow jak bedziesz miał pecha to ewentualnie w nieczech moge ci wlapic mandat...

Bierznik mi nie wystaje poza obrys ale felgi tak. Nie chce zmieniac felg na inne wiec lepiej aby nie bylo przez to problemow
Dzieki

za male otarcia cofaja to mnie by na lawete wrzucili odrazu, bo ja mam zdarte cale boki opon a od srodka musialem przyciac bieznik zeby sie zmiescily opony z tylu

Rene jeżeli jedziesz przez Austrie.

To od 1 stycznia 2008 w Austrii wprowadzają obowiązek powszechnego stosowania opon zimowych, lub łańcuchy na koła jeśli masz letnie. (zadje się nakaz obowiązuje do 14 kwietnia)

Zdaje się że tam koło nie może wystawać poza obrys karoserji, ale głowy nie dam.

I najlepsze, tylko w Austrii mogą takie coś wymyślić. Auto nie może być obniżone mniej niż 11cm od ziemi do najniższego elementu karoserji.

[ wiadomość edytowana przez: Roland77 dnia 2007-12-19 17:35:11 ]

jezeli chodzi o obowiazkowe posiadanie opon zimowych to w niemczech tez to jest!!

przecież z wystawanie opon czy felg za obrys to jest chyba logiczne ze można miec nieprzyjemności, bzdurą jest ze w PL można na tym jeździć, nie można...zawsze są przez to nieprzyjemnosci i dowód do odebrania w urzędzie...

rzecz ma się w tym iz wystające cokolwiek by to było felga opona z bieznikiem czy bez wpływa na bezpieczeństwo...auto nie może miec wirtualnej objętości tzn, podczas jazdy wiadomo,ze koniec błotnika to koniec błotnika, to samo z nadkolem a nie ze za nadkolem masz jeszcze 3cm wystającej opony i zachaczysz o nie wiadomo co i nieszczęscie gotowe...

Bede raczej jechal przez niemcy i kolo francuskiej granicy ale narazie nie wiem jade do ZELLu kolo Luzern. W polsce jak dotad policja nigdy sie nie przyczepila o ten problem. Opon nie mam poobdzieranych od rantow. bede jechal na poczatku kwietnia to raczej wtedy zimowki nie beda konieczne

przecież cossworthy nie wystają wcale tak za błotnik. praktycznie tego nie widać wiec nie masz co sie obawiać za bardzo.

Cytat:
2007-12-18 23:22:15, VinCe pisze:
mogą juz na granicy Cie zawrócić. jak jechalismy na zlot do niemiec to do znajomego sie przyczepili ze ma dosłownie minimalnie obtartą opone z boku od rantu.. ale minimalnie. i nie chcieli przepuścić.. także zależy ile sie bedzie miało szczęścia

Jaką granice??