Tweetery

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat poruszany wiele razy. Czytałem wszystkie dostępne dla Żółtodzioba tematy, ale nigdzie nie znalazłem wzmianki na temat umiejscowienia tweeterów w pewnym miejscu, w którym zamierzam je umieścić, tzn. nad mocowaniem pasów z przodu, czyli za uchem siedzących z przodu i przed uchem siedzących z tyłu.

Wiem, że przy montowaniu należy eksperymentować z ich położeniem końcowym, ale chciałbym poznać Wasze doświadczenia i sugestie w tym temacie.

Czy może montować je w sprawdzonym miejscu - w trójkątnej "osłonie" lusterek?

tweeter musisz połączyć z wooferem....

jak walniesz go nad pasami to musisz przeprowadzić jakoś kabel ze słupka aż do drzwi....
trochę to kłopotliwe ....

moim zdaniem trójkącik przy lusterku jest lepszym miejscem montażu tweetera......

sam mam tak zamontowane tweetery i bardzo dobrze się to sprawdza...

a dla pasazerów z tyłu są przeznaczone tylnie głośniki

Notabene też mam z tyłu zamontowane tweetery...

pozdro

I dobrze je u Ciebie słychać?
Przeprowadzenie kabli to nie problem, byle to wszystko ładnie grało

Głośniki będą takie: Głośniki
Sprzedawca zapewnia, że zwrotnice nie są potrzebne W razie czego dokupię.

Widziałem Twoje auto na PJ
i powiem szczerze, że dążę do takiego stanu

oboje macie zle umieszczenie. tweetery musza byc na wysokosci uszu sluchajacego (3/4 dlugosci slupkow przednich i tylnych) a nie ponizej slupkow lub powyzej.

Cytat:
2007-12-19 22:20:45, Skorupa-S1 pisze:
I dobrze je u Ciebie słychać? Przeprowadzenie kabli to nie problem, byle to wszystko ładnie grało Głośniki będą takie: Głośniki Sprzedawca zapewnia, że zwrotnice nie są potrzebne W razie czego dokupię.

dobrze słychać

Jakimś specjalnym melomanem nie jestem... mi to wystarcza

JA też nie mam zwrotnic z przodu, z tyłu za to mam zwrotnice, nie wiem czy coś dają, ale pewnie tak....

Ćwikus nam zaraz wytłumaczy pewnie

Cytat:
Widziałem Twoje auto na PJ i powiem szczerze, że dążę do takiego stanu

Hehe dzięki...

a może chcesz kupić mojego???

Z chęcią i to DUŻĄ, ale musiałbym sprzedać swoje i jeszcze sporo - jak na mnie - dołożyć... Ale nie wiem czy naprawdę chciałbyś się go pozbyć

"Nie jestem melomanem więc nie wiedzieć po co zamontuję sobie tweetery oczywiście w niewłaściwym miejscu. I tak mi słoń podeptał ucho więc sam nie wiem, po co i dlaczego je montowałem."

Cytat:
2007-12-19 22:10:50, Kolber7 pisze:
tweeter musisz połączyć z wooferem.... jak walniesz go nad pasami to musisz przeprowadzić jakoś kabel ze słupka aż do drzwi.... trochę to kłopotliwe .... moim zdaniem trójkącik przy lusterku jest lepszym miejscem montażu tweetera...... sam mam tak zamontowane tweetery i bardzo dobrze się to sprawdza... a dla pasazerów z tyłu są przeznaczone tylnie głośniki Notabene też mam z tyłu zamontowane tweetery... pozdro

Paweł, a możesz jeszcze pokazać fotkę, jak to wygląda z zewnątrz?

Zwrotnice dzialaja w taki sposob, ze obcinaja pasmo dzwieku ktore dociera do glosnikow - dzieki temu bass nie dostaje wysokich sygnalow i na odwrot, piszczek nie musi meczyc sie z graniem calego pasma (wraz z basem i pasmem nizszym od wysokich tonow).

Cytat:
2007-12-20 12:54:57, kisztan pisze:
Paweł, a możesz jeszcze pokazać fotkę, jak to wygląda z zewnątrz?

narazie mogę dac takie fotki...

jak nie starczą to cykne nowe

z rozwiniętą roletą

bez rolety...

stare foto jak jeszcze nie miałem klubowej nalepki na szybie..

jeszcze jedna fotka ze środka

tak czy siak praktycznie w ogóle z zewnątrz tweeterów nie widać...

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2007-12-20 17:15:04 ]

Cytat:
2007-12-20 16:59:29, Kolber7 pisze:

Te konserwanty i ocieplenie powoduje, że teraz takie potworki się rodzą?

Ale niegdyś producent Espero przewidział, że takie potworki będą się rodzić i zaprojektował dodatkowy pas biodrowy - taki malutki, ale w przypadku tych potworków spełnia rolę pasa szyjnego, taki naszyjnik

Przewidział też, że będą się psuć fotele i zadbał, aby mocowanie owych było takie, jakie zastosował producent foteli Opla w celu łatwej zamiany.

Takie to nasze Espero jest innowacyjne

Cytat:
2007-12-20 20:32:06, piotr_ek pisze:
Te konserwanty i ocieplenie powoduje, że teraz takie potworki się rodzą?

no ba...

Witam !

Krótko. Z wykształcenia jestem muzykiem i miłośnikiem wysokiej jakości dźwięku jak również oczywiście posiadaczem Espero. Tweetery w odpowiadają w największym stopniu za odbiór kierunkowości dźwięku, co oznacza, że ich umieszczenie z tyłu głowy słuchaczy jest równoważne z siedzeniem na koncercie tyłem do sceny. Przeczy to naszym przyzwyczajeniom. Plusem tego rozwiązania jeat zbliżona odległość obu głośników od uszu słuchacza (szczególnie z przodu). Moim zdaniem (zastosowałem to we własnym aucie) optymalne jest następujące rozmieszczenie głośników. Przód: nisko-średnio tonowe (najlepiej 16 cm, po przeróbce) w oryginalnych miejscach (drzwi przednie), a przynależne do nich tweetery w tzw. kick panelu, tzn. na wysokości łydek kierowcy i pasażera (jak w moim aucie) lub podczepione od dołu do deski rozdzielczej. Na tył proponuję dwa rozwiązania. Współosiowe głośniki w oryginalnych miejscach montażowych (tylna półka - gorsze rozwiązanie, ale prostsze montażowo) lub średnio-niskotonowe na tylnej półce, a tweetery w drzwiach tylnych (góra z przodu, najlepiej skierowane w stronę uszu pasażerów tylnych siedzeń).

pozdrawiam

Art Media

naprawde dobry dzwięk w aucie to ciężka sprawa
Moim zdaniem nalezy zupełnie zrezygnowac z tylnych głośników a z przodu zestaw dzielony średniotonowe i tweetery, zwrotnica-zalezy od modelu-napewno musi byc kondensator w torze tweetera(najlepiej polipropylen)
jesli z tyłu cos ma byc to basowy
pozostaje jeszcze kwestia żródła i wzmacniacza
moim zdaniem nalezy kupic przyzwoity odtwarzacz ale bez przesady(polecam Alpine-dobry stosunek jakosci do ceny a jesli za wieksza kase to Nakamichi), wzmacniacz na który Cie stac i głośniki na które musisz sie zaporzyczyc
Nie wspominam o okablowaniu bo w samochodzie to chyba sensu nie ma(wystarcza jakies popularne ofc mozliwie giętkie i grube) w domu mam kabelki róznych firm (fadel art, sonic link, van den hul, bandridge)
pozdrowienia

Dobry dźwięk w Espero, dajcie se siana ludki

Cytat:
2007-12-22 17:25:52, Zoltar pisze:
Dobry dźwięk w Espero, dajcie se siana ludki

powiedzmy ze mam dobry dzwięk w domu to dlaczego nie mam miec w aucie w którym spedzam duzo czasu?

Możesz

Przecież jest wolność

Wesołych Świąt Pawle

Nawzajem

Cytat:
2007-12-22 17:29:25, pawel12356 pisze:
powiedzmy ze mam dobry dzwięk w domu to dlaczego nie mam miec w aucie w którym spedzam duzo czasu?

A co robisz w aucie? Ja w domu jak słucham muzyki to słucham muzyki. Jak mi ktoś przerwie to mi przerwie i tyle... mogę być na niego wkurzony i tyle. Aż się boję jak Ty jeździsz skoro z auta chcesz salę koncertową zrobić. Olać drogę, olać roch na drodze, olać skrzyżowania... światła... ma dobrze grać! No wybacz, ale miejsca pomyliłeś. Zapewne wkrótce zapragniesz DVD z DD 5.1 do auta.