Sonda - uporzadkowanie informacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa dotyczy sondy w x20xev (4 przewody zakres 0-5v). Poczytalem na archiwum i informacje sa sprzeczne, dlatego mam kilka pytan:
1. Czy jesli napiecie mierzone bezposrednio na sondzie sie zgadza (wyniki ponizej). to sonda jest dobra? Ktos tam pisal, ze jeszcze wazna jest amplituda.
2. Czy do gazu (IIgen, pelen komp LEONARDO) potrzeba jest sonda, czy jest emulowana - tez sa sprzeczne info. Ktos napisal, ze te komputery otrzymuja info z sondy dla obliczenia ilosci potrzebnego gazu.
2. Jesli sonda jest uszkodzona, jakie powinny byc roznice po jej odlaczeniu (zadne)?

Dlaczego szukam przyczyny?
- wysokie spalanie na gazie 18l/100 (benzynie nie wiem bo nie jezdze)
- auto dosc gwaltownie reguje na zdjecie nogi z gazu - szarpie na pb i lpg
- moim zdaniem slabo przyspiesza na pb, na gazie juz kompletnie porazka
- teraz gdy jest chlodniej zostawiam za soba duzo bialego dymu, wiem, ze to normalne (para wodna) ale w porowananiu z innymi autami to wyglada jakbym mial maszyne do robienia pary
- obroty sa stabilne

Oto pomiary jakie robilem...
jałowy
PB 0,27-4,56V (amplituda co ok.2-3s)
GAZ 0,24-4,31V (amplituda co ok.2-3s)

3500obr
PB 0,10-3,65V (amplituda co ok.1s)
GAZ 0,30-4,25V (amplituda co ok.1-2s)

Ktos jest wstanie mi pomoc, abym nie wyrzucil 300zl na sonde w bloto? Podejrzewalem tez przeplywke, ale pomiary sa jak najbardziej ok.

[ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2007-12-22 19:17:41 ]

[ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2007-12-22 19:21:03 ]

Cytat:
1. Czy jesli napiecie mierzone bezposrednio na sondzie sie zgadza (wyniki ponizej). to sonda jest dobra? Ktos tam pisal, ze jeszcze wazna jest amplituda.

Amplituda w tym przypadku ... jest amplitudą napięcia Czyli pi razy oko to co mierzysz...
To że napięcia są ok oznacza, że sonda pracuje natomiast nie wiadomo na 100% czy w odpowiedni sposób (dałbym około 90% że jest ok). Acha, napięcia muszą się zmieniać "w pełnym rozrzucie"

Wymieniałeś sondę czy mierzysz tą, która była już w aucie?

Generalnie mam podobny problem (prócz szarpania) i też mam oko na sondę bo kupiłem jakąś z allegro... niby oryginał ale zawsze są jakieś wątpliwości.

Cytat:
2. Czy do gazu (IIgen, pelen komp LEONARDO) potrzeba jest sonda, czy jest emulowana - tez sa sprzeczne info. Ktos napisal, ze te komputery otrzymuja info z sondy dla obliczenia ilosci potrzebnego gazu.

Kompy od gazu z tego co zaobserwowałem mogą pracować z sondą lub bez sondy (przełączalna opcja). Mój pracuje z sondą ale w sumie niewiele to zmienia, bez sondy zachowuje sie podobnie.
Z głębszego kopania w temacie dowiedziałem się że komp od gazu przekazuje do kompa benzynowego informację z sondy lambda ale zmodyfikowaną w jakimś tam stopniu tak aby komp benzynowy miał to co mieć powinien. Podobno spowodowane to jest tym iż na gazie są inne warunki pracy/spalania. Nie pamiętam dokładnie co komp gazowy dokładnie modyfikuje w sygnale sondy...

Cytat:
2. Jesli sonda jest uszkodzona, jakie powinny byc roznice po jej odlaczeniu (zadne)? Dlaczego szukam przyczyny? - wysokie spalanie na gazie 18l/100

Sprawdź na benzynie. Ja przejechałem na niej ostatnio około 1000 km i sie okazało że mam średnie spalanie (miasto) około 15l/100 km. Dlatego teraz gaz nie jest już pierwszym podejrzanym jeśli chodzi o tą przypadłość. Do sprawdzenia mam EGR, który chyba jest zacięty... próby OpelScannerem ruszenia EGR'a nic nie zmieniają w pracy silnika więc coś jest nie tak... Pozatym mam zasyfioną przepustnicę i chyba olej w kolektorze dolotowym. Zastanawiam się czy czyścić to samemu czy komuś dać do warsztatu. Czy to w czymś pomoże nie wiem ale zrobić moim zdaniem trzeba.

Cytat:
(amplituda co ok.2-3s) GAZ 0,24-4,31V (amplituda co ok.2-3s)

moim zdaniem ok.

[qoute]
3500obr PB 0,10-3,65V (amplituda co ok.1s)
[/quote]

hmm, trochę dziwne że spada amplituda... 3,65 to tak mało jakoś.
Sprawdzę u siebie ale z tego co pamietam dochodzi u mnie do 4,6 conajmniej.

Cytat:
GAZ 0,30-4,25V (amplituda co ok.1-2s) Ktos jest wstanie mi pomoc, abym nie wyrzucil 300zl na sonde w bloto? Podejrzewalem tez przeplywke, ale pomiary sa jak najbardziej ok.

Ja też odłączałem przepływkę. Auto wyraźnie gorzej jeździło a spalanie pozostało na tym samym wysokim poziomie.

Widzę że masz podobne dylematy do moich. Ja już powoli zostawiam lambdę w spokoju, przepływkę raczej też. Chcę zrobić EGR (może zaślepię) i chyba tą przepustnicę, krokowiec i jak dam radę to kolektor dolotowy. Więcej pomysłów nie mam, po głowie chodziły mi wtryski ale to bez sensu chyba, na gazie też dużo pali.

Pozostaje jeszcze trywialne rozwiązanie - ten typ tyle pali
Tylko że 2 lata temu mi palił znacznie mniej dlatego problem zauważyłem...

Witam kolegów i niestety łącze się z wami w w/w problemie.
Oma nie nowa bo z 90 ale do niedawna było ok spalanie 9,8 na trasie miasto ok 13.Obecnie też około 18 l .
Narazie nic nie robiłem brak czasu no i służbowe w zasięgu ale raz już miałem ten problem.
Kiedyś wyjełem akumulator do innego auta po okoo 30 min ponowne podłączenie aku w mojej łamadze i raptownie gaz sie skończył.Wizyta u gazownika-diagnoza komp od gazu stracił ustawienia (zresetował sie).
Pozdrawiam i jak odwiedze gazownika odezwe sie.

jorgi, dzieki za szczegolowe info. poki co odlaczylem sonde i probuje jezdzic bez. wyjezdze tak jeden zbiornik gazu i zobacze spalanie. moj komp gazu na pewno bierze jakies info z sondy bo moim zdaniem po odlaczeniu zbiera sie lepiej na gazie (na pb chyba jest tak samo).
dzieki za info