Problem z gazem i bledy komputera PB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otoz ostatnio sprawdzilem kompa od samochodu i co wyszło

Kod:

2 Faults Found:
00561 - Mixture Adaptation
15-00 - Adaptation Limit (Add) Not Reached
14-00 - Adaptation Limit (Add) Exceeded

jak wyczytałem w sieci jest to spowodowane tym ze komputer od LPG jest podpiety bezposrednio do lambdy i on dopiero przekazuje odpowiednie wartosci do kompa PB czyli jesli przełaczy sie na LPG silnik od razu dostaje ten blad ze wzgledu ze emulator lambdy od LPG nie wyrabia z wartosciami i przekazuje bledne wartosci do kompa od PB co powoduje automatyczne przełaczenie sie komputeraz w tryb serwisowy no i automatycznie prawie 2 krotnie wzrasta spalanie
Powiedzcie czy ma ktos jakis pomysl na ten temat albo sie spotkal i wie jak to roziwazac

Jest na to sposob ale jak dla mnie bez sensowny wogole otoz mozna wstawic przekaznik ze za kazdym przełaczniem gazu komputer od PB jest resetowany, a to prowadzi do drastycznego skrocenia jego zywotu.

Gaz zamonotowany to sekwencja polska GAZ-TECH 500 z 2 ohm wtryskami
SEAT cordoba 1.4 AEX 97' na wielopunkcie
Control Module Part Number: 6K0 906 027 A
Component and/or Version: MOTRONIC MP 9.0 S010

Cytat:

regulacja składu mieszanki

Nie może być takich błędów w prawidłowo zaprogramowanej "sekwencji", no chyba, że jacyś "babolarze" walneli Ci jakiś emulatorek OBD, ale nie wydaje mi się. Myślę, że jest źle zaprogramowany sterownik gazunku.
Cytat:

jak wyczytałem w sieci jest to spowodowane tym ze komputer od LPG jest podpiety bezposrednio do lambdy i on dopiero przekazuje odpowiednie wartosci do kompa PB czyli jesli przełaczy sie na LPG silnik od razu dostaje ten blad ze wzgledu ze emulator lambdy od LPG nie wyrabia z wartosciami i przekazuje bledne wartosci do kompa od PB co powoduje automatyczne przełaczenie sie komputeraz w tryb serwisowy no i automatycznie prawie 2 krotnie wzrasta spalanie
Powiedzcie czy ma ktos jakis pomysl na ten temat albo sie spotkal i wie jak to roziwazac

Jest na to sposob ale jak dla mnie bez sensowny wogole otoz mozna wstawic przekaznik ze za kazdym przełaczniem gazu komputer od PB jest resetowany, a to prowadzi do drastycznego skrocenia jego zywotu.

To wszystko dotyczy układów mieszalnikowych II gen.

Jakie są problemy z gazem? tzn poza wysokim spalaniem i defektami układu sterowania Pb?

problemów z gazem nie mam wogole zadnych nawet nie spala duzo bo pali przy ciezkiej nodze ok 8 litrów ale po prostu mnie to niepokoi w czwartek jeszcze pojade na kompa sprawdzic czy sie pokazał ten blad jeszcze raz jesli nie to oleje sprawe a jak tak to jade do gazowników i bedzie awantura i bede do nich jezdzil codziennie tym bardziej ze mam jeszcze gwarancje na ta instalacje a jak nie ustawia to poprosze o zwrot pieniedzy i wymontowanie instalacji i pojade gdzie indziej