Opony 205/55/15 ,felgi ET35 - czy bedzie obcierało?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie.
Pytanie czy ktos ma taki zestaw czyli opony 205/55/15 na felgach o ET35 i czy na dołkach itp nie ma obcierania o nadkola. Zawieszenie seryjne , sprezyny i amorki w dobrym stanie , około 25tys km.
Prosze o informacje z praktyki (jesli ktos wogóle taki komplet ma) , teoretyczne wyliczenia znam , a nie chce kupowac w ciemno opon po to , zeby się przekonać czy będą obcierały czy nie.
I uprzedzając byc może niektóre komentarze - wiem, ze w koleinach będzie sie prowadziło gorzej, że pompa od wspomagania i układ kierowniczy będzie bardziej obciązony , chcę tylko wiedziec czy da sie na tym jeździc bez obcierek.
Aha , i chodzi oczywiście o opony letnie, szerokośc 205 podyktowana jest tylko i wyłacznie poprawieniem wyglądu i własnego ego...
Jeśli przegapiłem jakis watek , w którym była odpowiedź na moje pytanie to sorry ,ale szukałem i być może nie znalazłem. Było wiele o oponach i felgach , ale chyba troche w innych konfiguracjach.

Ja mam na alusach opony o właśnie takim rozmiarze (dostałem je w kpl. z felgami) i szczerze ci odradzam zakładanie takich opon do silnika 1,5. Auto po prostu robi się mocno mułowate podczas ruszania . Kierownica obraca się dużo ciężej niż w serii.
Jeżeli 15" to lepiej żeby były to opony w rozmiarze 195/55 lub 195/60.
Nie pamiętam jaki ET mają moje felgi (chyba coś ok. ET 45), ale dodatkowo zakładam dystanse polonezoskie o gr. 5mm i przy siadniętych fabrycznych tylnych sprężynach, zdarzało się, że przy "dobiciu" opona obcierała o wewnętrzną część plastikowego nadkola.
Przednie opony na nierównościach nie obcierają , ale przy maksymalnym skręcie kół to się zdarza.

Sam pomysł felg 15" na mniejszym ET popieram w 100% . Naprawdę mocno to poprawia wygląd Esperala i dodatkowo jest lepsza trakcja.

Dzięki za info. o takie dane mi chodziło , dane kogos kto na takim zestawie jeździł. Po Twojej wypowiedzi zdecydowałem sie juz ostatecznie na 195/55/15, nie ma się co pchac w szersze opony , skoro oprócz wygladu bedą same minusy.
Pytałem sie bo felgi juz kupiłem jakis miesiac temu i teraz do wiosny musze się zaopatrzyc w oponki i w sumie było mi wszystko jedno czy będą to 205 czy 195 bo i tak musze kupic cały komplet. No ale skoro 205 może obcierac to nie będę ryzykował , tymbardziej że kilka razy w roku jeżdże trase po 300 km w jedna strone w 4 osoby plus pełny bagaznik.

Czyli ET15 nie powinno byc problemem jesli dawales jeszcze dystanse, jezeli dobrze rozumiem.

Cytat:
2008-04-11 09:21:26, Cruxx pisze:
Czyli ET15 nie powinno byc problemem jesli dawales jeszcze dystanse, jezeli dobrze rozumiem.

Przy ET15 o wewnętrzna stronę nadkoli na pewno nie będą obcierać, ale bardzo bym się obawiał o ranty błotników .

Mam ET 35 i laczki 195/60, do tego nowe JAMEXY HD wzmacniane i nowe KYB gazowe...Przy pelnym obciazeniu i pełna butla LPG jak trafie na dobrą hope to obetrze lekko - ale generalnie to w praktyce nic nie przeszkadza...