MotoNews.pl

Zatrzaśnięty zamek bagażnika Oma B Kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam duży problem.
Wczoraj zauważyłem że nie otwiera mi się bagażnik.
(Mam fabryczny alarm i centralne).
Klucza nawet nie mogę włożyć do wkładki (nigdy pewnie nie był używany, a na pewno już bardzo dawno)
W ogóle nie słychać siłownika od klapy, albo się rozłączył albo zdechł.

Czy jest jakiś sposób na dobranie sie bo zamka bez zbytniego psucia tapicerki w środku.

Pozdrawiam Adam

Można próbować coś wskórać komputerem diagnostycznym.
Cytat:
W ogóle nie słychać siłownika od klapy, albo się rozłączył albo zdechł.

jeśli jest jakiś defekt, to sterownik po kilku próbach ignoruje silnik uszkodzonego siłownika, nie wysyła do niego sygnału "otwórz"/"zamknij"

jeżeli sterownik się blokuje to czy restart przez odłączenie akumulatora coś pomoże??

Nie wiem, przekonaj się sam, nic nie tracisz , a może się otworzy

Ja to zrobiłem tak : wpakowałem się do bagażnika i odkręciłem wszystkie śrubki (torx) od tapicerki klapy jakie były dostępne i bez problemu można wtedy włożyć tam rękę i otworzyć - kilka minut i po problemie. Rozbierać i tak musisz jeśli siłownik padł żeby go wymienić.

Pozdrawiam.

Byłem teraz odłączyć aku i niestety nie pomogło więc chyba spróbuję twojej metody adamson mam nadzieję że zadziała ale to jutro bo dzisiaj już za ciemno i mnie do roboty gonią

Siemka. Moze jakbyś wlał do zamka wd40 to go przepłucze i wtedy da rade otworzyć kluczem. Pozdrawiam i powodzenia.

do zamka już próbuję wlewać co popadnie już od pół roku i coraz bardziej jestem przekonany że był przekładany bo nadal kluczyk wchodzi tylko do połowy. Chyba że ktoś go po prostu zapchał

odkręciłem tapicerkę, otworzyłem drzwi, posmarowałem zamek, zamknąłem - wszystko było OK. Niestety na drugi dzień sytuacja się powtórzyła - odkręciłem tapicerkę, otworzyłem drzwi, obejrzałem dokładnie i wydedukowałem że zamek bagażnika zamyka się z opcję ryglowania choć ja nie rygluję celowo drzwi (małym przyciskiem pilota) Czy ktoś się już z tym spotkał??

Odpowiedzią może być to, że ktoś przekręcił kluczykiem zamek na stan zaryglowania i jeśli nie dasz rady włożyć do niego klucza i nie przekręcisz go w stan normalnego działania, czyli na to, co wciskasz z pilota, to on się nigdy nie będzie otwierał i nic Ci nie pomoże odłączanie aku, ani otwieranie awaryjne z bagażnika.
Ja tak miałem, jak kupiłem ome, sam sobie kluczem przekręciłem i nie mogłem przez 5 min go otworzyć pilotem, wszystkie inne drzwi otwierały się, ryglowały itp., a bagażnik nie. Dopiero jak go kluczem z powrotem ustawiłem na normalny tryb, to zaczął działać poprawnie.
Więc do dzieła, spróbuj w końcu włożyć ten klucz i przekręć zamkiem, powinien stawiać lekki opór przy przekręcaniu. Powodzenia

Acha, no i to normalne, że nie słyszysz działania silniczka przy załączaniu pilotem, bo po prostu zamek jest wyłączony z działania...

[ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2008-01-03 09:55:20 ]

Cytat:
2008-01-03 09:51:49, sewcio pisze:
Odpowiedzią może być to, że ktoś przekręcił kluczykiem zamek na stan zaryglowania i jeśli nie dasz rady włożyć do niego klucza i nie przekręcisz go w stan normalnego działania, czyli na to, co wciskasz z pilota, to on się nigdy nie będzie otwierał i nic Ci nie pomoże odłączanie aku, ani otwieranie awaryjne z bagażnika. Ja tak miałem, jak kupiłem ome, sam sobie kluczem przekręciłem i nie mogłem przez 5 min go otworzyć pilotem, wszystkie inne drzwi otwierały się, ryglowały itp., a bagażnik nie. Dopiero jak go kluczem z powrotem ustawiłem na normalny tryb, to zaczął działać poprawnie. Więc do dzieła, spróbuj w końcu włożyć ten klucz i przekręć zamkiem, powinien stawiać lekki opór przy przekręcaniu. Powodzenia Acha, no i to normalne, że nie słyszysz działania silniczka przy załączaniu pilotem, bo po prostu zamek jest wyłączony z działania... [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2008-01-03 09:55:20 ]

Kluczem na pewno nie ryglowałem zamka bo nigdy nie udało mi się go wetknąć do wkładki, a omę mam już dość długo i do tej pory zamki działały bez zarzutu (teraz też działają tylko nie wszystkie )